Αξίζει να πας: Βρυξέλλες (Brussels)

στις

Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου και ένας σημαντικός πολιτικός, οικονομικός και πολιτιστικός κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι έδρα πολλών ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (European Parliament), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (European Council), τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) και το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Βρίσκεται στο κέντρο του Βελγίου, για την ακρίβεια θα λέγαμε κεντροδυτικά, σε απόσταση περίπου μίας ώρας από τις εξίσου γνωστές και ενδιαφέρουσες πόλεις της Γάνδης (Gent), της Αμβέρσας (Antwerpen), της Μπρυζ (Brugge) και της Λιέγης (Liege). Το σημείο της στο χάρτη λοιπόν σας δίνει τη δυνατότητα και για υπέροχα road trips, εντός της χώρας, αλλά και εκτός, όπως π.χ. στο γραφικό Λουξεμβούργο. Προορισμοί όπως η Λιλ (Lille) της Γαλλίας, η Αϊντχόβεν (Eindhoven) της Ολλανδίας και άλλες πολλές μπορούν να εμπλουτίσουν το ταξίδι σας.

Οι Βρυξέλλες λοιπόν με την πλούσια ιστορία και τα πολλά αξιοθέατα είναι ο σημερινός προορισμός μας. Ας εξερευνήσουμε μερικά από αυτά:

  • Grand Place (Γκραν Πλας – Μεγάλη Πλατεία)
Grand Place (Γκραν Πλας – Μεγάλη Πλατεία)

Η Grand Place είναι η κεντρική πλατεία στο κομμάτι της Παλιάς Πόλης των Βρυξελλών. Είναι μία από τις πιο όμορφες και ιστορικές πλατείες στην Ευρώπη και έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1998 από την UNESCO. Η Grand Place περιβάλλεται από πολυτελή αρχιτεκτονικά κτίρια, διακοσμημένα με χρυσά και πολλά αγάλματα, μερικά εκ των οποίων είναι: το «Δημαρχείο» (L’ Hotel de Ville), το οποίο καταλαμβάνει τη νοτιοδυτική πλευρά της Πλατείας, ο «Οίκος του Βασιλιά» (La Maison du Roi), το «Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης» (La Maison des Ducs de Brabant), το «Μέγαρο των Αρτοποιών» (Roi d’ Espagne), το «Μέγαρο της Χειράμαξας» (La Maison de la Brouette) κ.α. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της φλαμανδικής αρχιτεκτονικής.

Grand Place (Γκραν Πλας – Μεγάλη Πλατεία)

Η πλατεία ήταν και παραμένει κέντρο για πολιτικές και εμπορικές δραστηριότητες από το Μεσαίωνα. Σήμερα, παραμένει ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός της πόλης για διάφορες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Carpet of Flowers. Το «Χαλί των Λουλουδιών» αναφέρεται σε μια διετή εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Grand Place, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης και περίπλοκης έκθεσης λουλουδιών στον πεζόδρομο της πλατείας, σχηματίζοντας ένα ζωντανό και πολύχρωμο χαλί από λουλούδια.

Η Grand Place γενικότερα αποτελεί τον χώρο για ποικίλες εκδηλώσεις και εορτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Grand Place

  • European Parliament (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μία από τις θεσμικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αποτελεί το νομοθετικό όργανο που εκπροσωπεί τους πολίτες της. Έχει έδρα στο Στρασβούργο της Γαλλίας, αλλά πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις του και στις Βρυξέλλες του Βελγίου και στο Λουξεμβούργο.

European Parliament

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 705 βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται άμεσα. Αφού κάναμε τη βόλτα μας γύρω από τα κτίρια του Κοινοβουλίου, που κυματίζουν μεσίστιες οι ευρωπαϊκές σημαίες των κρατών, και περάσαμε τον εξονυχιστικό έλεγχο, καταφέραμε να θαυμάσουμε την αίθουσα της ολομέλειας.

Αίθουσα της ολομέλειας

  • Bourse de Bruxelles (Χρηματιστήριο των Βρυξελλών)

Αν δει κάποιος από μακριά το κτίριο αυτό πιθανόν να σκεφτεί «σαν πολύ… ελληνικό δεν μοιάζει;«. Ναι, οι κολώνες και η γενικότερη αρχιτεκτονική του θυμίζουν την αρχιτεκτονική που συνήθως βλέπουμε στην Ελλάδα. Επίσης, το πιθανότερο είναι να πιστέψει ότι πρόκειται για κάποιο θέατρο, όπερα ή χώρο τέχνης! Όμως όχι, εδώ μέσα δεν παίζονται έργα του Σαίξπηρ, του Αισχύλου ή κάποιου άλλου μυθικού θεατράνθρωπου, εδώ… παίζονται χρήματα, αφού μιλάμε για το «Χρηματιστήριο των Βρυξελλών«.

  • Manneken Pis (μτφ. «ο μικρός που κατουράει», Μάνεκεν Πις)

Ο «Manneken Pis» είναι ένα μικρό άγαλμα – Φοντάνα, δηλαδή ένα μικρό σιντριβάνι, που απεικονίζει ένα αγόρι που όπως λέει και το όνομά του, ουρεί. Το άγαλμα είναι γνωστό για την παράδοξη και χιουμοριστική του φύση και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα των Βρυξελλών, παρά το πολύ μικρό μέγεθός του. Είναι μάλιστα το μοναδικό άγαλμα στον κόσμο που διαθέτει την δική του… γκαρνταρόμπα και μουσείο, όπου φυλάσσονται τα ρούχα του!

Υπάρχουν πολλές ιστορίες και μύθοι που συνδέονται με τον προέλευση του αγάλματος, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι ότι πρόκειται για το γιο ενός πλούσιου ανθρώπου που χάθηκε στην πόλη κατά τον 17ο αιώνα και βρέθηκε από τον πατέρα του να ουρεί στον δρόμο. Το άγαλμα του Manneken Pis είναι γνωστό για τον εορτασμό πολλών διαφορετικών εθνικών εορτών και γεγονότων με την ενδυμασία του να αλλάζει κατάλληλα. Οι ενδυμασίες του εκτίθενται σε ένα μουσείο κοντά στον τόπο όπου βρίσκεται το άγαλμα. Ο Manneken Pis είναι ένα αγαπημένο αξιοθέατο και αγαπημένο σημείο για να φωτογραφηθούν οι επισκέπτες των Βρυξελλών. Θα το βρείτε πολύ κοντά στην Γκραν Πλας, συγκεκριμένα δύο τετράγωνα πίσω από το Δημαρχείο.

Manneken Pis ως ντεκόρ καταστήματος με γλυκά

Τον Manneken Pis θα τον δείτε να φιγουράρει και σε πολλές βιτρίνες καταστημάτων γλυκών, στους δρόμους γύρω από την Γκραν Πλας. Επί τη ευκαιρία, ας πούμε μερικά λόγια και για τις γευστικές απολαύσεις που μπορεί να σας προσφέρει η πρωτεύουσα του Βελγίου.

Η πόλη των Βρυξελλών είναι γνωστή για την ευρωπαϊκή και διεθνή κουζίνα της, αλλά και για τις διάσημες βάφλες και τα σοκολατογλυκίσματα της. Επίσης, θραύση κάνει όπως είναι αναμενόμενο, το εθνικό πιάτο του Βελγίου, οι αγαπημένες σε μικρούς και μεγάλους, τηγανητές πατάτες. Οι τηγανητές πατάτες του Βελγίου, επίσης γνωστές ως «frites» ή «friet,» είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα σε όλη τη χώρα. Θα τις βρείτε σε καταστήματα που φτιάχνουν μόνο πατάτες, αλλά και σε πάγκους υπαίθριων αγορών, σερβιρισμένες σε χωνάκι με σως ή μαγιονέζα.

TIP: Αν ήδη όμως πεθυμήσατε το ελληνικό φαγητό, σε απόσταση μόλις 2 λεπτά από την πλατεία (οδός Rue de l’Homme Chrétien) θα συναντήσετε αρκετά ελληνικά μαγαζιά, με ελληνικότατα ονόματα νησιών κι όχι μόνο, για να θυμηθείτε τις γεύσεις της πατρίδας.

  • Atomium

Το φουτουριστικό Atomium με τις 9 ατσάλινες σφαίρες είναι ένα εμβληματικό κτίριο στις Βρυξέλλες. Κατασκευάστηκε για την Έκθεση Παγκόσμιας Έκθεσης του Βρυξελλών το 1958 (Expo 58) και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της πόλης. Το Atomium έχει τη μορφή μιας κρυσταλλικής δομής πυραμίδας, κατασκευασμένης από μεταλλικές σφαίρες και σωλήνες, και αντιπροσωπεύει ένα μεγεθυμένο άτομο σιδήρου.

The Future is Europe Mural, Rue de la Loi

Είναι τόσα πολλά τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στις Βρυξέλλες, που είναι πιθανόν κι εσείς, όπως κι εγώ, να πρέπει να επιλέξετε κάποια απ’ αυτά. Αν υπάρχει λοιπόν ελευθερία κινήσεων και άπλετος χρόνος, ενημερωθείτε παρακάτω για κάποιες επιπλέον επιλογές και επιλέξτε όποιο σας αφορά:

  • Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου
  • Μουσείο της πόλης των Βρυξελλών (Museum of the City of Brussels – Musee de la Ville de Bruxelles)
  • Μουσείο Μουσικών Οργάνων (Musee des Instruments de Musique)
  • Autoworld
  • Μουσείο Φυσικών Επιστημών
  • Μουσείο των Ψευδαισθήσεων (illusion Brussels)
  • Βασιλικό Μουσείο Ενόπλων Δυνάμεων και Στρατιωτικής Ιστορίας
  • Μουσείο των Κόμικς (Brussels Comics Museum, Belgian Comic Strip Center)
  • Μουσείο της Πεντηκονταετίας (Art & History Museum)
  • Εμπορικές στοές Galeries Royales Saint-Hubert
  • Θεματικό πάρκο Mini-Europe
  • Δημόσιο πάρκο Bois de la Cambre
  • Πάρκο της Πεντηκονταετίας (Πάρκο Σενκαντενέρ – Parc du Cinquantenaire)
  • Καθεδρικός Ναός των Βρυξελλών κ.α.
  • GardeRobe MannekenPis με τα κουστούμια του Manneken Pis

Τέλος, ας σημειώσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι επίσης μία πόλη γνωστή για τις πολλές επιλογές ψυχαγωγίας που προσφέρει.

Τip και πάλι, αυτή τη φορά για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Το πρώτο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η πόλη είναι σχετικά ακριβή. Ακόμα κι ένα εσπρεσάκι, με ένα μικρό κομμάτι μίας πολύ λιτής βάφλας, μπορεί να «στενοχωρήσει» λίγο το πορτοφόλι σας. Το δεύτερο είναι ότι έχει αρκετή κίνηση, ειδικά στο κέντρο της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχετε προγραμματίσει σωστά τις μετακινήσεις, ειδικά αν ο προορισμός σας είναι το αεροδρόμιο.

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε