Αξίζει να πας: Ρώμη (Rome)

στις

Buongiorno signorina. Come va? ( Καλημέρα δεσποινίς. Πώς πάει; )

Καλώς ήρθατε στην πανέμορφη Ιταλία. Μόλις αποβιβαστήκατε στη διαδικτυακή πτήση προς την Αιώνια Πόλη, μία πτήση που χρειάστηκε πολλές ώρες για να ολοκληρωθεί. Όχι γιατί είναι δύσκολο να γράψεις γι’ αυτήν την όμορφη πόλη, αλλά ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Δεν ξέρεις τι να παραβλέψεις.

Τι να πρωτοπώ λοιπόν; Αυτό ήταν το αρχικό μου ερώτημα, με το που έγραψα τον τίτλο «αξίζει να πας στη Ρώμη». Να ασχοληθώ με τα άπειρα ιστορικά μνημεία ή να κάνουμε μαζί μία μεγάλη βόλτα στους δρόμους και τις συνήθειές της; Το δεύτερο αποφάσισα τελικά, θα πάμε βόλτα! Θα γνωρίσουμε τη Ρώμη!

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της πρωτεύουσα της Ιταλίας, το μνημείο Vittoriano, στην Piazza Venezia, την οποία συναντά κανείς πολλές φορές κατά την περιήγηση του στην πόλη. Σύμφωνα με μία ιταλική παροιμία «tutte le strade portano a Roma«, δηλαδή «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη«, ίσως όμως κι όλοι οι δρόμοι της Ρώμης να οδηγούν στην Piazza Venezia, αφού από εκεί περνάς για να πας στο Κολοσσαίο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, εκεί καταλήγει η Via del Corso, κοντά της είναι η Piazza Navona και η Fontana di Trevi, το διάσημο συντριβάνι. Ξεκινώντας λοιπόν από το κέντρο της Ρώμης, ας πάμε να κάνουμε μία χαλαρή βόλτα.

Η Ρώμη, η πρωτεύουσα της Ιταλίας, γνωστή και ως Αιώνια Πόλη, είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης. Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτήν. Όσοι δεν την έχουν ήδη επισκεφτεί ελπίζουν κάποτε να βρεθούν εκεί, ενώ αρκετοί από όσους έχουν ήδη πάει αναρωτιούνται πότε θα ξαναπάνε. Υπάρχουν και οι «ερωτευμένοι» με την Ιταλία που προγραμματίζουν περισσότερα από ένα ταξίδια τον χρόνο.

Rome

Ναι λοιπόν, εκτός από τα εκατομμύρια κόσμου που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, η Ρώμη έχει και τους φανατικούς φίλους της που επιμένουν να πηγαίνουν ξανά και ξανά. Μία από αυτούς θεωρώ ότι είμαι πια κι εγώ. Παρότι αυτό το ταξίδι ήταν το δεύτερο, συνεχίζω να αναζητώ φτηνές πτήσεις για άλλες πόλεις της Ιταλίας, αλλά και για την Ρώμη ξανά. Άλλωστε η ευχή που έκανα όταν πέταξα το κέρμα στην Fontana di Trevi (Φοντάνα ντι Τρέβι) ήταν να επιστρέψω στην Ρώμη.

Σύμφωνα με την παράδοση, το κέρμα που πετάνε οι τουρίστες στην Fontana di Trevi αντιστοιχεί στο δώρο προς τον Θεό, με αντάλλαγμα να πραγματοποιήσει την ευχή μας. Υπάρχει βέβαια κι ο μύθος που αναφέρει ότι αν πετάξεις ένα νόμισμα θα επιστρέψεις στη Ρώμη. Αυτήν την ευχή προσπάθησα να ενεργοποιήσω κι εγώ, πετώντας το νομισματάκι μου στο διάσημο συντριβάνι. Δεν το έκανα βέβαια με τον κλασικό τρόπο, εκτοξεύοντας το δηλαδή έχοντας στην πλάτη μου την κρήνη, με το δεξί χέρι να σηκώνεται πάνω από τον δεξί ώμο, αλλά ελπίζω αυτό να μην επηρεάσει τους θεούς που θα λάβουν την ευχή μου. Πάντως, αν δεν το ξέρετε φιλαράκια μου, ο μύθος συνεχίζει και λέει ότι αν πετάξεις δύο νομίσματα θα γνωρίσεις Ιταλό ή Ιταλίδα κι αν πετάξεις τρία, θα παντρευτείς ένα άτομο που έχεις γνωρίσει. Υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές του μύθου. Προτείνω να κρατήστε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα κι εμείς να συνεχίσουμε τη βόλτα μας.

Via del Corso

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Ρώμης, την Via del Corso, ο οποίος οδηγεί από την μία στην Piazza Venezia (Πιάτσα Βενέτσια) και το υπερμεγέθη λευκό μαρμάρινο μνημείο του Vittorio Emanuele II (Βιτόριο Εμανουέλε Β’) ή αλλιώς Vittoriano (Βιτοριάνο) κι από την άλλη στην τεράστια πλατεία Piazza del Popolo (Πιάτσα ντελ Πόπολο) ή στα ελληνικά «πλατεία του κόσμου«. Στη Via Del Corso θα βρείτε πολλά εμπορικά καταστήματα, όλων των ειδών, για όλα τα γούστα και βαλάντια.

Ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία των σύγχρονων Ρωμαίων και δικό μου, εκεί που συναντάμε πάντα πλήθος Ιταλών, πολλών καλλιτεχνών αλλά και τουριστών, είναι η Piazza Navona (Πιάτσα Ναβόνα). Η πανέμορφη πλατεία με τα συντριβάνια, τους καλλιτέχνες, τα εστιατόρια και τα bar είναι το σημείο συνάντησης όλων εμάς των περιπατητών. Στο κέντρο της θα σταματήσουμε να θαυμάσουμε την περίφημη Fontana dei Quattro Fiumi ή αλλιώς «Κρήνη των 4 ποταμών» και θα συνεχίσουμε για να μπούμε και στα άλλα στενά του ιστορικού κέντρου.

Η Ιταλία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα πολλά μνημεία της, για την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλά και για την κουζίνα της, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, τη μόδα, τις τέχνες, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τον καφέ, το ταμπεραμέντο των ανθρώπων της.

Ποιός δεν γνωρίζει ότι οι εξωστρεφείς Ιταλοί λατρεύουν τις μακαρονάδες, την περίφημη pasta, η οποία συνήθως αποτελεί το πρώτο πιάτο στο γεύμα τους; Ή μήπως δεν είναι γνωστό σε όλους ότι η αγαπημένη μικρών και μεγάλων pizza προέρχεται κι αυτή από τη γείτονα χώρα μας; Οι Ιταλοί δεν μας έφεραν κοντά μόνο όμως με την περίφημη κουζίνα τους, αλλά και με το πασίγνωστο ρόφημα που ακούει στο όνομα espresso, για το οποίο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα για να το γευτούν. «Al bar o al tavolo?«, δηλαδή στο μπαρ ή στο τραπέζι είναι η πρώτη ερώτηση των σερβιτόρων, όταν μπείτε σε ένα cafe/bar και κατευθυνθείτε πρώτα προς το ταμείο, για να πληρώσετε. Ακόμα και στο τραπέζι όμως, δεν παραμένουν πολύ. Προτιμούν να πάνε αργότερα και κάπου αλλού, για ένα ακόμα εσπρέσο. Επίσης, συνήθως πίνουν συνήθως καπουτσίνο μέχρι τις 10.00 το πρωί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε κι εσείς τις δικές τους συνήθειες. Τέλος, οι Ιταλοί αγαπούν επίσης το κρασί και την μπύρα, η οποία συνοδεύει συνήθως την πίτσα ή μία βραδιά στα πολλά υπαίθρια μπαράκια σε όλη την πόλη.

Μεταφερόμαστε στην Piazza della Rotonda (Πιάτσα ντελ Ροτόντα) στην οποία βρίσκεται και το πασίγνωστο και πολυεπισκέψιμο Πάνθεον. Δεν ξέρω γιατί μου κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον αυτή η πλατεία, αλλά σίγουρα αποτελεί για μένα ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στην Ρώμη. Γιατί συνήθως προτιμώ να καθίσω να φάω σε ένα από τα εστιατόριά της; Ίσως με εντυπωσιάζει το μέγεθος του Πάνθεον ή μήπως ότι η πλατεία αυτή είναι ένα πέρασμα λαών. Ποιός ξέρει;

Εκτός όμως από την φοβερή γαστρονομία, τους καφέδες, τα γλυκά, το εξαιρετικό παγωτό και όλα αυτά τα υπέροχα που θα απολαύσετε στην πόλη της Ρώμης, θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι όσοι παινεύουν το περίφημο ιταλικό στυλ, δεν έχουν άδικο. Άντρες και γυναίκες κυκλοφορούν στην πόλη πάντα καλοντυμένοι, σικάτοι, αλλά ποτέ υπερβολικοί. Όλος ο κόσμος της μόδας κι όχι μόνο, γνωρίζει ότι θα συναντήσει τους μεγαλύτερους οίκους μόδας στην Ιταλία, τόσο στη Ρώμη, όσο και στο Μιλάνο. Στην Ρώμη συγκεκριμένα, απέναντι από την Piazza di Spagna (Πιάτσα ντι Σπάνια), ξεκινάει η Via Condotti με τα ατελείωτα καταστήματα γνωστών εταιρειών και οίκων, που αξίζει να τον περπατήσετε, ακόμα κι αν δεν έχετε σκοπό να αγοράσετε κάτι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ασχέτως αν οι Ιταλοί και οι Ιταλίδες φοράνε ρούχα γνωστών εταιρειών ή αν έχουν αγοράσει κάτι πιο οικονομικό, η φινέτσα δεν κρύβεται.

Πριν να συνεχίσω τον περίπατο στους ατελείωτους δρόμους, πλακόστρωτα και πλατείες της πόλης πρέπει να σας πω κι ένα μυστικό. Μην πάτε στην Ρώμη με διάθεση για περιπλάνηση έχοντας στην βαλίτσα σας μόνο σαγιονάρες, μποτάκια, τακούνια κλπ. Προτιμήστε να φορέσετε αθλητικό παπούτσι. Είναι πολλά τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε και τα ποδαράκια σας δεν θα αντέξουν, αν δεν τα προσέξετε. Ίσως είναι η πόλη που θα την περπατήσεις όσο καμία άλλη στην Ευρώπη.

Μην πας απροετοίμαστος λοιπόν my friend και επίσης μην ξεχάσεις να πας και μία βόλτα στην μποέμ Trastevere. Δεν θα χάσεις! Φαγητά, μπαρ, καφέ, κόσμος, ιδιαίτερο στυλ και ύφος. Δεν θα δυσκολευτείς να φτάσεις εκεί. Πέρνα τον ποταμό Τίβερη και προχώρα. Αν δεν έχεις μαζί σου ηλεκτρονικό χάρτη ακολούθα την συμβουλή του λαού που λέει ότι ρωτώντας πας στην πόλη. Ακόμα κι αν αυτή η πόλη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας. Οι Ιταλοί άλλωστε είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν… ειδικά αν είσαι γυναίκα! Και κάπως έτσι θα κερδίσεις και το κομπλιμέντο σου, από τους old time classic Ιταλούς.

Tevere

Κάπου εδώ πρέπει σιγά σιγά να ολοκληρώσω το άρθρο αυτό για την πολυαγαπημένη μου Ρώμη, που σίγουρα δεν θα είναι το μοναδικό. Πόσα πράγματα δεν ειπώθηκαν; Πόσα έμειναν για να λεχθούν μία άλλη φορά; Πόσοι σκηνοθέτες, ζωγράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί γεννήθηκαν πέρασαν από αυτή την πόλη και δεν τους ανέφερα; Πόσα υπέροχα ερωτικά τραγούδια έχουν γραφεί; Πόση τέχνη; Πόση ομορφιά;

Rome

Όλα αυτά και άλλα τόσα, περιγράφουν συνοπτικά την αισθητική αυτής της χώρας, αυτής της πόλης. Μίας πόλης έρωτα, πάθους, ιστορίας, τέχνης, ομορφιάς, εξωστρέφειας, φλερτ, που έχουν υιοθετήσει και οι κάτοικοί της. Μίας χώρας που η ίδια η γλώσσα της δείχνει ότι σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν είναι τυχαίο και ψυχρό. Οι λέξεις πρέπει να είναι τραγούδια και οι εικόνες γύρω τους, πίνακες ζωγραφικής. Και κάπως έτσι είναι, κάπως έτσι νιώθεις.

Αυτό το άρθρο, όπως ίσως διαπιστώσατε απευθύνεται κυρίως στους μελλοντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν ένα προορισμό για να περάσουν μερικές μέρες χαλάρωσης. Σίγουρα, οι προτάσεις και οι γνώσεις που αποκτήσατε τώρα μπορούν να συνδυαστούν και με μία επίσκεψή σας στα μοναδικά στον κόσμο μνημεία της Πόλης, όπως είναι το Κολοσσαίο, το Πάνθεον, η Αρχαία Ρώμη κλπ. (σύντομα, αυτό το άρθρο θα ανανεωθεί με περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες). Προγραμματίστε το χρόνο σας, ώστε να απολαύσετε όλα όσα θέλετε και φυσικά μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Βατικανό (για πληροφορίες για το Vaticano, πατήστε εδώ).

Λίγο πριν το τέλος, θέλω να προτείνω την Ρώμη και στους solo travelers. Μία τόσο ασφαλής πόλη με τόσο έντονη καθημερινότητα δεν θα σας αφήσει ποτέ να βαρεθείτε. Θα είστε μόνοι, αλλά δεν θα είστε!

Καλά να περάσετε…

Σχολιάστε