Αξίζει να πας: Στοκχόλμη (Stockholm)

στις

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε αυτό το ταξίδι, χωρίς να μπορέσουν πολλά απ’ τα υπόλοιπα που ακολούθησαν να το ξεπεράσουν. Το παρθενικό μου ευρωπαϊκό ταξίδι και το δεύτερο στο εξωτερικό, παραμένει ακόμα και τώρα σταθερά στις TOP θέσεις της λίστας με τους αγαπημένους μου προορισμούς. Ένα ταξίδι σε μία από τις όμορφες Σκανδιναβικές πόλεις, τη Στοκχόλμη, μόλις ξεκινά. ΞΑΝΑ!

Η Στοκχόλμη από ψηλά πριν τα… drones

Η Σουηδία βρίσκεται αρκετά μακριά από τη δική μας χώρα και πολύ κοντά στο Βόρειο Πόλο, κάτι που μας προετοιμάζει για τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουμε εκεί. Δυτικά της βρίσκεται η άλλη Σκανδιναβή φίλη της, η Νορβηγία και ανατολικά της η Φινλανδία, για την οποία οι απόψεις διίστανται ως προς την… Σκανδιναβικότητά της. Άλλες επιμένουν ότι η Σκανδιναβία αποτελείται το ιστορικό τρίπτυχο Δανία, Σουηδία και Νορβηγία και άλλες θεωρούν ότι και η Φινλανδία αλλά και η Ισλανδία και τα νησιά Φερόε ανήκουν στην Σκανδιναβική Χερσόνησο ή αλλιώς Βόρειες Χώρες. Να σας πω την αλήθεια, δεν θα προσπαθήσω να λύσω τώρα τις πιθανές διαφωνίες. Μου αρκεί που καταλάβατε που βρίσκεται η όμορφη χώρα του Βορρά.

Kungstradgarden Park

Αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό, πνευματικό και τεχνολογικό κέντρο και το νόμισμά της είναι η σουηδική κορόνα. Πρωτεύουσα της είναι η Στοκχόλμη (Stockholm), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις της είναι το Γκέτεμποργκ (Göteborg), το Μάλμε (Malmö) και η Ουψάλα (Uppsala). Ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ενώ είναι περίπου 3+ φορές μεγαλύτερη σε έκταση απ’ την Ελλάδα, έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό μ’ αυτήν.

Στοκχόλμη, ταξίδι στο Αρχιπέλαγος

Οι καιρικές συνθήκες στη Σουηδία σίγουρα δεν θυμίζουν το μεσογειακό κλίμα που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Το κρύο είναι μία από τις «αγαπημένες της συνήθειες» το χειμώνα, με τη θερμοκρασία να κινείται συχνά κάτω απ’ το μηδέν. Να είστε προετοιμασμένοι λοιπόν με ζεστά ρούχα, αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε τη χειμερινή περίοδο. Επίσης, το φως της ημέρας διαρκεί περίπου έξι (6) ώρες, δηλαδή μέχρι τις 3.00μ.μ., όπου αρχίζει και βραδιάζει, ενώ το καλοκαίρι… ξεχνάει να νυχτώσει! Τότε, η δύση του ηλίου μοιάζει με μακρινό όνειρο, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν περίοδοι που υπάρχει φως της ημέρας έως και τις 11.00 το βράδυ. Για όλους αυτούς τους λόγους, την πρώτη αυτή φορά επέλεξα να ταξιδέψω το καλοκαίρι, που ο καιρός είναι αρκετά πιο ήπιος.

Αν πιέζετε το μυαλό σας για να διαπιστώσετε τι γνωρίζετε για τη Σουηδία και δεν θυμάστε κάτι, θα σας βοηθήσω, αναφέροντάς σας τους Βίκινγκς, το μουσικό συγκρότημα των ABBA και το γνωστό τραγούδι τους «Dancing Queen«, τον επιστήμονα Νόμπελ και τα ομώνυμα Βραβεία Νόμπελ, τον Πρωθυπουργό Ούλωφ Πάλμε, γνωστό και στην Ελλάδα για τις θέσεις και τη βοήθειά του, αλλά και τις επίσης νικήτριες της Eurovision Loreen (Euphoria) και Έλενα Παπαρίζου. Τώρα που μας έγινε πιο οικεία η Σουηδία, πάμε και σε κάτι τελευταίο; Το ξέρατε ότι o χώρος που φιλοξενεί τους τεράστιους servers του Facebook βρίσκεται στη Σουηδία; Ναι, εκεί «βρισκόμαστε» όλοι εμείς που διαθέτουμε λογαριασμό στη δημοφιλή κοινωνική πλατφόρμα του Mark Zuckerberg. Μάλιστα λέγεται ότι ο χώρος αυτός έχει μέγεθος όσο έξι (6) γήπεδα ποδοσφαίρου!!!

Νέοι χαλαρώνουν στο κέντρο της πόλης

Φεύγουμε όμως για την πρωτεύουσα. Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας, με την ιδιαιτερότητα ότι εκτείνεται σε 14 νησιά, γι’ αυτό ονομάζεται και η «Πόλη ανάμεσα στις γέφυρες» ή η «Βενετία του Βορρά«. Η βόλτα με το πλοίο στο Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης είναι το must που δεν πρέπει να χάσετε. Η Σουηδία, παρότι υποθέτει κανείς ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα νησιά λόγω της μεγάλης ακτογραμμής, αποτελείται από χιλιάδες νησιά, τα περισσότερα βέβαια ακατοίκητα. Ναι, καλά ακούσατε. Σύμφωνα με το worldatlas.com η Σουηδία, αλλά και η Φινλανδία, έχουν τα περισσότερα νησιά στον κόσμο. Πολλά μάλιστα από αυτά βρίσκονται σε απόσταση μόλις 20 λεπτά απ’ τη Στοκχόλμη! Σε όλη αυτή την έκταση λοιπόν των νησιών, θα συναντήσετε χωριά μιας άλλης εποχής, παραθαλάσσιες ακτές, ηρεμία, πολύ πράσινο, εντυπωσιακά σπίτια με υπέροχα χρώματα, μονοπάτια και γενικότερα μια τελείως διαφορετική κουλτούρα απ’ αυτή που έχουμε συνηθίσει εμείς οι Μεσόγειοι.

Κάπου λοιπόν ανάμεσα στα πολλά μουσεία της πόλης, στο ανάκτορο, το δημαρχείο, τα εντυπωσιακά κτίρια, τις γέφυρες, την παλιά πόλη στο ιστορικό κέντρο ή αλλιώς Γκάμλα Σταν (Gamla Stan‎), τα στενά δρομάκια, τα πάρκα, τις πλατείες, τους κήπους, τα σιντριβάνια, τις στάσεις για φαγητό, καφέ, ποτό, φροντίστε να βρείτε λίγο χρόνο, για να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι στο Αρχιπέλαγος. Εύλογο ερώτημα προκύπτει: «Ποια απ’ όλα να επιλέξω;». Αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα αποφασίσετε να διαθέσετε γι’ αυτή τη βόλτα. Δεν πρέπει όμως να τη χάσετε! Θα έχετε μόλις αποτυπώσει για πάντα στο μυαλό σας μοναδικής ομορφιάς εικόνες και μια αξέχαστη εμπειρία!

Εκτός όμως από την ομορφιά της πόλης και των νησιών, στην οποία προτίμησα να εστιάσω σ’ αυτό το άρθρο, ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του και πολλά αξιοθέατα, για να εξερευνήσει. Κάποια απ’ αυτά είναι το Μουσείο Βάσα (Vasa Museet), το Βασιλικό Ανάκτορο (The Royal Palace), το Δημαρχείο (Stockholm City Hall), το Σουηδικό Μουσείο Φωτογραφίας, στο οποίο θα πάω σίγουρα την επόμενη φορά. Επίσης, αξίζει να πάει μία βόλτα στο καταπληκτικό πάρκο Kungstradgarde (Kungstradgarden Park), στο εντυπωσιακό μετρό της πόλης και να σουλατσάρει ατελείωτες φορές στην παλιά πόλη (Gamla Stan‎).

Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος. Το ταξίδι στη Στοκχόλμη ήταν ένα από τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν τυχαία και ξαφνικά, χωρίς να αποτελεί στόχο που έπρεπε οπωσδήποτε να εκπληρώσω. Δεν το μετάνιωσα όμως ποτέ. Κατέχει σταθερά μία απ’ τις πρώτες θέσεις στην προτίμησή μου, κάτι που το πιθανότερο είναι να συμβεί και σε εσάς, αν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε.

Η παραμονή όμως στη Στοκχόλμη και τη Σουηδία γενικότερα, για τον μέσο Έλληνα ταξιδιώτη, δεν είναι από τις πιο οικονομικές, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε οργανώσει το ταξίδι σας με προσοχή και λεπτομέρεια. Τα αρκετά ακριβά ξενοδοχεία/δωμάτια αντιμετωπίζονται με σχετική απομάκρυνση απ’ το κέντρο, στις μέρες μας μ’ ένα Airbnb ή για τους νεότερους και τους πιο ευέλικτους φίλους μου, κάνοντας κράτηση σε ένα hostel. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το ταξίδι αξίζει να προσπαθήσεις να το πραγματοποιήσεις!

Σχολιάστε