Αξίζει να πας: Βιέννη (Vienna)

στις

Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και για τους φίλους των ταξιδιών μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης. Και οι Έλληνες ταξιδιώτες την αγαπούν πολύ και αυτό θα το διαπιστώσετε όταν βρεθείτε στο κέντρο της πόλης, όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναρωτηθείτε αν έχετε φτάσει στον προορισμό σας.

Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της χώρας, κοντά στον ποταμό Δούναβη. Η Βιέννη έχει μια πλούσια ιστορία και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική, καλλιτεχνική και πολιτική εξέλιξη της Ευρώπης.

Βόλτα με άμαξα στο κέντρο της πόλης

Εκτός από τη σημαντική ιστορία της, η Βιέννη είναι γνωστή για τα μνημεία, τα παλάτια, τα μουσεία και την υπέροχη αρχιτεκτονική της, αλλά και για την τεράστια μουσική της παράδοση, αφού έχει γεννήσει και φιλοξενήσει μεγάλους συνθέτες όπως ο Wolfgang Amadeus Mozart, ο Ludwig van Beethoven, και ο Johann Strauss. Είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο στην καρδιά της Ευρώπης.

Ας ξεκινήσουμε όμως την περιήγησή μας στα αξιοθέατα της «αριστοκρατικής» πόλης της Ευρώπης, όπως οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρέπει να αποκαλείται.

  • Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom): Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (𝕾𝖙𝖊𝖕𝖍𝖆𝖓𝖘𝖉𝖔𝖒) είναι το σύμβολο της Βιέννης και σηματοδοτεί το κέντρο της πόλης. To ύψος του που φτάνει τα 136 μ. τον καθιστά τον υψηλότερο ναό στην Αυστρία. Βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης, στην πλατεία Stephansplatz, και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα και φωτογραφισμένα σημεία της πόλης.

  • Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 12ο αιώνα, και ολοκληρώθηκε κατά τον 15ο αιώνα, με αργότερες προσθήκες και ανακαινίσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ο ναός ανήκει κυρίως στο γοτθικό στυλ, αλλά παρουσιάζει και στοιχεία άλλων αρχιτεκτονικών ρευμάτων λόγω των πολλαπλών ανακαινίσεων.
  • Ένα από τα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά του Καθεδρικού Ναού είναι ο πύργος του, αποκαλούμενος από τους Βιεννέζους χαϊδευτικά και «Στεφλ» (στα γερμ. Steffl είναι το υποκοριστικό του ονόματος «Στέφανος»), ο οποίος προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα στην πόλη της Βιέννης από την κορυφή. Η οροφή του ναού είναι κατασκευασμένη από πολύχρωμα κεραμικά πλακίδια και διαμορφώνεται σε μια σύνθεση που προκαλεί εντύπωση. Τα κεραμικά πλακίδια στη σκεπή δημιουργούν μοτίβα, σχέδια και γραφικά που αναδεικνύουν την τέχνη και τη δεξιοτεχνία των κατασκευαστών του ναού, ενώ η κλήση της οροφής επιλέχτηκε να είναι σε αυτό το βαθμό, ώστε να μην μπορεί το χιόνι να παραμείνει. Η σκεπή είναι μια σημαντική πτυχή του γοτθικού σχεδιασμού του Καθεδρικού Ναού προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κτίριο και αναμφίβολα είναι αυτή που τραβά το βλέμμα του επισκέπτη.

  • Πλατεία Stephansplatz: Η πλατεία Stephansplatz είναι η κεντρική πλατεία της Βιέννης και βρίσκεται μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom), στον οποίο οφείλει και το όνομά της. Είναι μία από τις πιο κεντρικές και ζωντανές πλατείες στην πόλη και λειτουργεί ως σημείο συνάντησης, εμπορικό κέντρο και τουριστικός προορισμός. Περιβάλλεται από κτίρια με καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις, κάνοντας την έναν δημοφιλή προορισμό για αγορές και αναψυχή. Η ίδια η πλατεία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό περιοχής χώρο εκδηλώσεων, πεζόδρομο και περιοχή όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ατμόσφαιρα της πόλης. Η πλατεία είναι επίσης γνωστή για την ιδιαίτερη γοητεία της κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, γι’ αυτό και η Βιέννη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, η πλατεία φωτίζεται και διακοσμείται με εκατοντάδες χιλιάδες λαμπάκια, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα, ενώ συνήθως υπάρχει και μία χριστουγεννιάτικη αγορά, γνωστή ως «Weihnachtsmarkt«.
  • Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να βρουν εκθέτες που προσφέρουν χειροποίητα δώρα, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, τοπικά εδέσματα και ποτά, όπως ζεστό γλυκό κρασί (Glühwein). Τα φώτα, τα αρώματα, οι ήχοι των γιορτών και η κλασική μουσική που ακούγεται από τους εξαιρετικούς πλανόδιους μουσικούς δημιουργούν μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

  • Belvedere Palace (Παλάτι Μπελβεντέρε):Ένα όμορφο μπαρόκ παλάτι με εκθέσεις τέχνης και κήπους που προσφέρουν εκπληκτική θέα στην πόλη. Αποτελείται από δύο κτίρια, το Upper Belvedere (Άνω Μπελβεντέρε) και το Lower Belvedere (Κάτω Μπελβεντέρε), τα οποία συνδέονται με έναν όμορφο κήπο. Το Upper Belvedere στεγάζει μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης, που περιλαμβάνει έργα των Gustav Klimt, Egon Schiele και άλλων αξιόλογων καλλιτεχνών. Το Lower Belvedere φιλοξενεί συχνά προσωρινές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στους κήπους του Belvedere
  • Τα δύο αυτά κτίρια φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης, κυρίως αυστριακής καλλιτεχνικής παραγωγής, και ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο του γνωστού Αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt. Μία ερώτηση που συχνά «βασανίζει» τους επισκέπτες της Βιέννης που δεν έχουν τη δυνατότητα να μείνουν πολλές μέρες σε αυτήν είναι «Αν είχατε μια μέρα μόνο για να επισκεφτείτε την Βιέννη, ποιο παλάτι θα προτιμούσατε; Το Schönbrunn (δείτε παρακάτω) ή το Belvedere;«. Και τα δύο είναι αναμφίβολα δύο από τα πιο αξιόλογα σημεία της πρωτεύουσας της Αυστρίας είναι δύσκολη η επιλογή ενός εκ των δύο. Αν είστε όμως λάτρεις της ζωγραφικής τέχνης είναι σχεδόν αδιανόητο να παραλείψετε το Βelvedere και τον διάσημο πίνακα του Klimt – «The kiss» (Κλιμτ – «Το φιλί»).

  • Schönbrunn Palace (Ανάκτορα Σενμπρούν): Το Schönbrunn Palace είναι ένα από τα πιο εμβληματικά παλάτια στη Βιέννη και ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής του αυστριακού μπαρόκ. Το παλάτι κατασκευάστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως καλοκαιρινή κατοικία από την οικογένεια Habsburg (Οίκος της Αυστρίας). Οι αυτοκράτορες της Αυστρίας χρησιμοποιούσαν το Schönbrunn ως ανάπαυση και αναψυχή και το μετέτρεψαν σε ένα εντυπωσιακότατο παλάτι με πανέμορφους κήπους και… περίπου 1,441 δωμάτια. Στους εσωτερικούς χώρους του παλατιού εκτός από τα ποικίλα δωμάτια, τα σαλόνια και τις αίθουσες, συγκαταλέγεται και το διάσημο «Great Gallery» που χρησιμοποιήθηκε για σημαντικά γεγονότα. Το πιο σημαντικό επίσημο γεγονός που έλαβε χώρα εκεί ήταν η θρυλική συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι και του σοβιετικού πρωθυπουργού Ν.Χρουστσόφ (1961). Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να εξερευνήσουν τους κήπους και να απολαύσουν την όμορφη θέα από το λόφο Gloriette.
  • Mozart Haus (Σπίτι του Μότσαρτ): Το σπίτι του Wolfgang Amadeus Mozart στη Βιέννη δεν είναι άλλο από το Mozart-Wohnhaus, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βιέννης. Ο Μότσαρτ έζησε σε αυτό το σπίτι από το 1784 έως το 1787. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ζούσε σε αυτό – έζησε και σε άλλες πόλεις – ο Μότσαρτ δημιούργησε πολλά από τα έργα του, συμπεριλαμβανομένου του όπερα «Γάμος του Φίγκαρο » (The Marriage of Figaro), του «Ντόν Τζιοβάνι» (Don Giovanni) και της συμφωνίας αριθ. 38, γνωστής ως «Συμφωνία του Πράγας«. Το σπίτι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και παρουσιάζει αντικείμενα και διάφορα εκθέματα για τη ζωή και το έργο του Μότσαρτ. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τα δωμάτια που χρησιμοποιούνταν από την οικογένεια Μότσαρτ, καθώς και πολλά αρχεία και εκθέσεις που σχετίζονται με τον μεγάλο συνθέτη. Σημ. στο σπίτι του Μότσαρτ επιτρέπεται η φωτογράφηση μόνο στους χώρους με τις σκάλες, εκτός των δωματίων.

  • Wiener Staatsoper – Vienna State Opera (Κρατική Όπερα της Βιέννης): Η Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper) είναι μία από τις πιο διάσημες όπερες στον κόσμο. Το κτίριο της Όπερας ολοκληρώθηκε το 1869 και έκτοτε έχει αποτελέσει ένα από τα επίκεντρα του παγκόσμιου πολιτισμού. Η αίθουσα της Κρατικής Όπερας έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και διακόσμηση, ενώ φημίζεται για την υψηλή ποιότητα των παραστάσεών της και τη σημαντική συμβολή της στην κλασική μουσική. Έχει φιλοξενήσει πολλές παγκοσμίως γνωστές παραστάσεις, όπως τις όπερες του Μότσαρτ, του Βάγκνερ, του Βέρντι και πολλών άλλων διακεκριμένων συνθετών.

  • Hofburg – Vienna Imperial Palace (Αυτοκρατορικό Ανάκτορο – Ανάκτορο Χόφμπουργκ): Βρίσκεται στην παλιά πόλη της Βιέννης, στο κέντρο της πόλης. H περιοχή Hofburg καλύπτει μια συλλογή από πρώην αυτοκρατορικά και αυλικά κτίρια που καταλήφθηκαν από την κυρίαρχη δυναστεία των Αψβούργων. Ορισμένα τμήματα χρησιμεύουν πλέον ως πόλο έλξης επισκεπτών, ενώ άλλα παραμένουν σε χρήση, όπως τα γραφεία του Αυστριακού προέδρου. Στο παλάτι του Hofburg μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ξεχωριστή πτέρυγα Sisi Museum. Σε αυτή την πτέρυγα θα μπορέσετε να γνωρίσετε σημαντικά έργα τέχνης και θησαυρούς της αυτοκρατορικής οικογένειας, με έμφαση κυρίως στα προσωπικά αντικείμενα και θαυμάσια φορέματα της Πριγκίπισσας Σίσσυ, της πιο αγαπημένης πριγκίπισσας της Αυστρίας και φερόμενης ως «Πριγκίπισσα Νταϊάνα της Αυστροουγγαρίας».

  • Österreichische Nationalbibliothek (Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας): Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας (Österreichische Nationalbibliothek) είναι μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1368 και είναι γνωστή για τις εκτενείς συλλογές της και την ιστορική σημασία των εγγράφων που φιλοξενεί. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περίπου 12 εκατομμύρια έργα, συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων, σπάνιων εκδόσεων, χαρτών και άλλων συλλογών. Το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι αρχιτεκτονικό αριστούργημα και βρίσκεται στην πτέρυγα Νέου Πύργου του Ανακτόρου του Χόφμπουργκ. Η βιβλιοθήκη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού και της γνώσης στην Αυστρία.
Österreichische Nationalbibliothek (Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας)

Τα «δίδυμα«

Πάνω στην κεντρική λεωφόρο που περιβάλλει την παλιά πόλη της Βιέννης, στην πλατεία Μαρίας Θηρεσίας (Maria-Theresien-Platz), βρίσκονται δύο πανομοιότυπα κτίρια, το ένα απέναντι από το άλλο. Αυτά τα δύο κτίρια είναι δύο από τα κορυφαία μουσεία στον κόσμο και πιο σημαντικά και εκθαμβωτικά αξιοθέατα της Βιέννης. Αναφέρομαι στο Kunsthistorisches Museum (Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης) και στο Naturhistorisches Museum (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).

  • Kunsthistorisches Museu (Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης): Το Kunsthistorisches Museum (Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης) είναι ένα από τα κορυφαία μουσεία της Βιέννης και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Κατασκευάστηκε από τον αυστριακό αυτοκράτορα Franz Joseph I και άνοιξε τις πόρτες του το 1891. Το μουσείο φιλοξενεί μια εκτενή συλλογή έργων τέχνης από διάφορες περιόδους και περιοχές, καθιστώντας το ένα από τα πλέον σημαντικά μουσεία τέχνης στην Ευρώπη. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν έργα από την αρχαία Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, καθώς και έργα των μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων όπως ο Ρέμπραντ, ο Βερμέερ, ο Ρούμπενς, ο Τιτσιάνο, και πολλοί άλλοι. Το Kunsthistorisches Museum βρίσκεται στην πλατεία Maria-Theresien-Platz, κοντά στο Φυσικού Ιστορίας Μουσείο (Naturhistorisches Museum).
  • Naturhistorisches Museum (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας): Ένα από τα κορυφαία μουσεία φυσικής ιστορίας στον κόσμο, παρέχοντας εκθέσεις για τη φύση, την εξέλιξη, και το σύμπαν. Μία τεράστια συλλογή μετεωριτών, δειγμάτων εξαφανισμένων ζώων και μοντέλων και τρομακτικών δεινοσαύρων προσελκύει τους επισκέπτες.
  • Hundertwasserhaus (Χούντερτβασερ Χάους): Το Hundertwasserhaus κατασκευάστηκε από τον Αυστριακό καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Friedensreich Hundertwasser, ο οποίος ήταν γνωστός για τον μοναδικό και φανταχτερό σχεδιασμό των κτιρίων του. Το Hundertwasserhaus κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1983 και 1986 και αντιπροσωπεύει έναν αντίθετο τρόπο σκέψης στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα χαρακτηριστικά του Hundertwasserhaus περιλαμβάνουν ανεξήγητες γραμμές, φωτεινά χρώματα, κυκλικά παράθυρα και πολλά πράσινα φυτά και δέντρα που αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του κτιρίου.

  • Πάρκο Stadtpark : Το Stadtpark βρίσκεται στην καρδιά της γοητευτικής αυστριακής πρωτεύουσας. Είναι ένα από τα παλαιότερα δημόσια πάρκα της πόλης (1862 μ.Χ.) και ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βιέννης. Στo Stadtpark βρίσκεται και το γνωστό χρυσό άγαλμα του Γιόχαν Στράους (Johann Strauss)‎, ενός από τους πιο γνωστούς Αυστριακούς συνθέτες. Εκτός όμως από το γλυπτό, το Stadtpark προσφέρει πολλές διαδρομές για περπάτημα, ποδηλασία, και άλλες δραστηριότητες αναψυχής. Είναι επίσης γνωστό για τις λιμνούλες του, τα λουλούδια, και τα πολλά άλλα φυσικά χαρακτηριστικά του που προσφέρουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στους επισκέπτες.

Εκτός από το Stadtpark, υπάρχουν και άλλα όμορφα πάρκα στη Βιέννη που αξίζει να εξερευνήσετε. Κάποια από αυτά είναι τα εξής: α. Prater, β. Augarten, γ. Volksgarten και το δ. Schönbrunner Schlosspark: Ο κήπος του παλατιού Schönbrunn.

Αυτά ήταν μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείτε να απολαύσετε στην μαγευτική και αριστοκρατική Βιέννη! Παρακάτω ακολουθούν μερικές ακόμα φωτογραφίες για να απολαύσετε λίγο ακόμη την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτιρίων της και να ονειρευτείτε πως είναι να περνάς μερικές ώρες σε αυτήν.

Ολοκληρώνοντας, θα σας αναφέρω επιγραμματικά και με τυχαία σειρά μερικές επιπλέον επιλογές. Διαλέξτε, ανάλογα με το χρόνο σας και τα γούστα σας, από τις παρακάτω:

  • Μουσείο Αλμπερτίνα (Albertina)
  • Εκκλησία του Αγίου Καρόλου (Karlskirche) 
  • Κρουαζιέρα στο Δούναβη
  • Αγορά Naschmarkt
  • VR Tour στην ιστορία της Βιέννης (Time Travel Vienna)
  • Prater Park
  • Ζωολογικός Κήπος Σενμπρούν (Schönbrunn)
  • Πύργος του Δούναβη (Danube Tower)
  • Δημαρχείο Βιέννης (Weiner Rathaus) 
  • Μουσείο Λεοπόλδου (Leopold Museum)
  • Μουσείο Τεχνολογίας (Technisches Museum Wien)
  • Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας (Heeresgeschichtliches Μuseum)
  • Οικία της Μουσικής (Haus der Musik)
  • Το Εβραϊκό Μουσείο της Βιέννης (Jüdisches Museum Wien)
  • Volkstheater

TIP : Να θυμάστε ότι ένα ταξίδι στην Βιέννη, μπορεί να συνεχιστεί και προς άλλες πολύ γοητευτικές πόλεις της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη, η Πράγα και άλλες πολλές. Είστε έτοιμοι για μια οδική εκδρομή στην κεντρική Ευρώπη;

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε