Αξίζει να πας: Μπάρι (Bari)

στις

Να σας πω την αλήθεια, μπορεί να είχαν καταφέρει να μου δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η Νότια Ιταλία δεν είναι και κάτι φοβερό. Ξέρετε, οι γνωστές διακρίσεις ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο που καμιά φορά γίνονται στις συζητήσεις. Έτσι, προορισμοί όπως το Μπάρι (Bari) ή το Πρίντιζι (Prindisi) έμοιαζαν να είναι κάτι σαν «διεκπεραιωτική διαδικασία», για να ολοκληρωθεί η επιθυμία μου να γνωρίσω την Ιταλία σε βάθος, με κάθε τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια είχα αρχίσει να αλλάζω την οπτική μου και να γίνομαι περισσότερο θετική στην ιδέα να επισκεφτώ το διάσημο λιμάνι της Ιταλίας, το Μπάρι. Θες κάποιες εικόνες που με εντυπωσίασαν; Θες η προηγούμενη επίσκεψή μου στην Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Νάπολη, που δεν με απογοήτευσε; Πριν προλάβει να μεστώσει μέσα μου αυτή η ιδέα έκανε την εμφάνιση του ένα ταξίδι… εκεί κοντά. Όχι, τελικός προορισμός δεν ήταν το Μπάρι, αλλά τουλάχιστον θα είχα την ευκαιρία να περάσω αρκετές ώρες σε αυτό. Και κάπως έτσι μπορώ τώρα να μοιράζομαι μαζί σας αυτό το άρθρο, με όσες περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπόρεσα να συγκεντρώσω, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής μου στο όμορφο λιμάνι της Αδριατικής.

Lungomare di Bari

Το Μπάρι (Bari) είναι μια όμορφη πόλη που βρίσκεται στην περιφέρεια της Απουλίας (Puglia) στην Ιταλία, με έναν πλούσιο πολιτισμό-ιστορία που αναδεικνύεται από τα αρχαία της αξιοθέατα και μια πανέμορφη παραλία. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νότιας Ιταλίας, δημοφιλή τουριστικό προορισμό και σημαντικό οικονομικό κέντρο της (δεύτερο μετά τη Νάπολη).

Ο λιμένας του Μπάρι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ιταλίας και αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφοράς για την περιοχή. Η Ιταλία, μέσω αυτού του λιμανιού, επικοινωνεί με τις γείτονες χώρες και φυσικά με την Ελλάδα, με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Φυσικά υπάρχουν και πτήσεις από και προς διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, Χανιά κ.α.

Το Μπάρι δεν είναι όμως μόνο ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Αδριατικής, αλλά είναι και έδρα αρκετών Πανεπιστημιακών σχολών. Πολλοί είναι οι νέοι Έλληνες που τις τελευταίες δεκαετίες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια της συγκεκριμένης πόλης. Τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που κατά καιρούς έχουν υποδεχτεί πολλούς Έλληνες φοιτητές είναι το Πανεπιστήμιο του Bari (Università degli Studi di Bari) (βλ. παραπάνω φωτογραφία) και το Πολυτεχνείο του Bari (Politecnico di Bari).

Το ταξίδι μας συνεχίζεται ανακαλύπτοντας τον γραφικό πυρήνα της πόλης, γνωστό και ως Bari Vecchia (Παλιά πόλη του Μπάρι). Η Bari Vecchia είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, καθώς προσφέρει μια αυθεντική ατμόσφαιρα και μια ευκαιρία να εξερευνήσετε την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Πρόκειται για ένα γραφικό κέντρο με στενά δρομάκια, πέτρινα σπίτια, εκκλησίες και πλατείες, που διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.

Στην Bari Vecchia θα συναντήσετε και την Strada Arco Basso ή αλλιώς Strada delle Orecchiette (οδός των Ορεκιέτε), όπου παραδοσιακά οι γυναίκες της περιοχής συγκεντρώνονται για να φτιάχνουν τις γνωστές Ορεκιέτε (δηλ. «αυτάκια»), ένα είδος παραδοσιακού, χειροποίητου ζυμαρικού της Puglia (Απούλια).

Το Κάστρο του Μπάρι ή Castello Normanno-Svevo (διαφορετικά: Castello Svevo ή Norman-Swabian Castle) είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το κάστρο περιβάλλεται από τάφρο από όλες τις πλευρές, εκτός από το βόρειο τμήμα, ενώ είναι προσβάσιμο από τη γέφυρα και την πύλη στη νότια πλευρά.

Ένα άλλο σημείο της πόλης που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Βασιλική του Αγίου Νικολάου (Basilica di San Nicola), όπου φυλάσσονται οι λείψανα του Αγίου. Η εκκλησία έχει γοτθικό στιλ και χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή της πρόσοψη και τη διακόσμησή της. Στο εσωτερικό της μπορείτε να θαυμάσετε όμορφα τοιχογραφημένα τμήματα, αγιογραφίες και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι:

Pinacoteca Metropolitana di Bari (Πινακοτέκα Προβινιτσιάλε ντι Μπάρι – Επαρχιακή Πινακοθήκη του Μπάρι): Η Επαρχιακή Πινακοθήκη είναι μια καλλιτεχνική γκαλερί και μουσείο που βρίσκεται στο Μπάρι. Πρόκειται για ένα πολύτιμο πολιτιστικό πόρο, αφού περιλαμβάνει έργα από διάφορες εποχές και καλλιτεχνικά ρεύματα, συμπεριλαμβανομένων έργων των: Raffaello ή περισσότερο γνωστός ως Ραφαήλ, Caravaggio (Καραβάτζιο), Rembrandt (Ρέμπραντ) κ.α.

Teatro Petruzzelli

Teatro Petruzzelli (Θέατρο Πετρουτσέλι): Το θέατρο άνοιξε πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αι. και από τότε έχει φιλοξενήσει πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, όπερες, μπαλέτα και μουσικές εκδηλώσεις. Έχει έναν εντυπωσιακό και καλαίσθητο χώρο με κλασική αρχιτεκτονική, προσφέροντας μια εξαιρετική ακουστική και οπτική εμπειρία στο κοινό.

Ρώσικη εκκλησία: Στην πόλη υπάρχει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μπάρι, αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο. Η εκκλησία με την όμορφη αρχιτεκτονική και τον πράσινο τρούλο αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Lungomare di Bari: Τι πιο όμορφο από ένα ρομαντικό περίπατο κατά μήκος της θάλασσας; Lungomare είναι το όνομα που δίνουν οι Ιταλοί σε όλες τις οδούς που κινούνται κατά μήκος της θαλάσσιας ακτής. Το ίδιο έκαναν και σε αυτήν την περίπτωση. Εσείς, μπορείτε να απολαύστε την όμορφη βόλτα σας στη Lungomare di Bari καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από νωρίς το πρωί μέχρι την ώρα που δημιουργούνται τα όμορφα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Piazza Mercantile: Η Piazza Mercantile είναι μια πλατεία που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και αποτελεί δημοφιλή προορισμό τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους. Εκεί θα βρείτε πολλά εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και να αγοράσετε τοπικά προϊόντα και είδη τέχνης. Επίσης, μπορείτε απλά να απολαύσετε μια βόλτα στην πλατεία και να απολαύσετε την ατμόσφαιρα του χώρου. Η πλατεία περιβάλλεται από κτίρια με ιστορική αξία, συμπεριλαμβανομένου του Palazzo della Dogana, που ανεγέρθηκε τον 16ο αιώνα και χρησιμοποιείται σήμερα ως δημαρχείο, καθώς και του Palazzo del Sedile, ένα κτίριο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως αγορά και δικαστήριο.

Αριστερά η Chiesa della Vallisa

Chiesa della Vallisa: Mία από τις παλαιότερες εκκλησίες στο Μπάρι, με θέα στη θάλασσα, που σήμερα χρησιμοποιείται ως κέντρο για την προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης.

Πανοραμική Ρόδα του Μπάρι: Είναι μια μεγάλη πανοραμική ρόδα που προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη και τη θάλασσα. Η ρόδα βρίσκεται στην περιοχή Lungomare Nazario Sauro, κοντά στο κέντρο του Μπάρι, δίπλα στη θάλασσα.

Πανοραμική Ρόδα του Μπάρι

Το Μπάρι διαθέτει πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα νόστιμα τοπικά φαγητά. Επίσης, έχει πλούσια αγορά διαφόρων ειδών καταστημάτων, για όλα τα βαλάντια, για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τις αγοραστικές ανάγκες σας.

Εμπορικό κέντρο

Για το τέλος άφησα μερικές εξορμήσεις σε κοντινές αποστάσεις, που μπορεί να πραγματοποιήσει ο ταξιδιώτης αν πάρει το αυτοκίνητό του και βγει από την πόλη. Ξεκινώντας από το Μπάρι λοιπόν μπορείτε να επισκεφθείτε μερικά γραφικά χωριά της Απουλίας, όπως τα εντυπωσιακό και παραμυθένιο χωριό του Alberobello (Αλμπερομπέλο) με τους εντυπωσιακούς τρούλους με τα σύμβολα και το πολύ γραφικό χωριό της Matera (Ματέρα).

Η εξερεύνηση μπορεί να συνεχιστεί και προς την επαρχία του Λέτσε (Lecce), με την πολύ όμορφη ομώνυμη πόλη, της οποίας το κέντρο διακοσμείται με παλάτια, εκκλησίες και πλατείες με μπαρόκ στυλ. Το εντυπωσιακό αυτό πολιτιστικό κληροδότημα οδήγησε την πόλη να αποκαλείται η «Φλωρεντία του Νότου«. Επίσης, στην επαρχία του Λέτσε μπορείτε να επισκεφτείτε και τις κωμοπόλεις όπου βρίσκονται οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή αλλιώς Γκρεκάνοι (Grecani).

Σημ. Οι Γκρεκάνοι (Grecani) είναι μια εθνοτική και γλωσσική μειονότητα που ζει στη νότια Ιταλία. Η γλώσσα τους, γνωστή ως Γκρεκάνικα (Griko), αποτελεί έναν παραλληλισμό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και είναι μια από τις τελευταίες ελληνικές διαλέκτους που εξακολουθούν να μιλούνται σήμερα.

Τέλος, σε κοντινή απόσταση από το Μπάρι βρίσκονται όμορφες παραλίες, όπως η Pane e Pomodoro (Πάνε ε Πομοντόρο) και η Torre a Mare (Τόρε α Μάρε), όπου μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα.

Αυτά για σήμερα και… καλά να περάσετε!

Σχολιάστε