Αξίζει να πας: Αγία Πελαγία (Agia Pelagia)

στις

Η περιοχή της Αγίας Πελαγίας διαθέτει κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες του βόρειου τμήματος του νησιού της Κρήτης. Ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και η πρόσβαση σ’ αυτήν γίνεται μέσω της εθνικής οδού (Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης – ΒΟΑΚ) με κατεύθυνση προς το Ρέθυμνο, από το οποίο και απέχει λίγο λιγότερο από μία ώρα. Συγκεκριμένα, γεωγραφικά τοποθετείται δυτικά της πόλης του Ηρακλείου, σε απόσταση μόλις 35 λεπτών. Ξεκίνησε από ένα μικρό ψαροχώρι για να αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα παραθαλάσσια θέρετρα τόσο για τους εσωτερικούς, όσο και για τους εξωτερικούς επισκέπτες του νησιού.

Created with GIMP

Η Αγία Πελαγία είναι γνωστή για τις πανέμορφες παραλίες της, με τα διαυγή γαλαζοπράσινα νερά. Η κεντρική, οργανωμένη παραλία της είναι σχετικά στενή, κυρίως όσο κινείστε προς την αριστερή πλευρά, όμως η άμμος με τις χρυσαφένιες αποχρώσεις και τα καθαρά και ήρεμα νερά της, την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή στις οικογένειες με μικρά παιδιά, στους επισκέπτες που αναζητούν ένα ήρεμο περιβάλλον για χαλάρωση και κολύμβηση, αλλά και σε όσους επιθυμούν να διασκεδάσουν στα beach bars της περιοχής. Επίσης, διαθέτει ποικιλία εστιατορίων, καφετεριών, αλλά και εμπορικών καταστημάτων έτοιμων να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

Η οργανωμένη παραλία της Αγίας Πελαγίας

Επιπλέον, η Αγία Πελαγία προσφέρει επίσης ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως θαλάσσια σπορ, εκδρομές με βάρκα κ.α. και ευκαιρίες για πεζοπορία σε όμορφα μονοπάτια.

Όπως είναι αναμενόμενο, όλα αυτά την κατατάσσουν σε υψηλή θέση στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς, γι’ αυτό και τις πιο πολυπληθείς, παραλίες του νησιού. Αυτό βέβαια κάποιες φορές μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρούμε διαθέσιμο χώρο για την πετσέτα μας ή κάποια ελεύθερη ξαπλώστρα. Όπως κάνουμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, αν αυτό δεν είναι κάτι που μας πτοεί, ώστε να την αφαιρέσει από τους καλοκαιρινούς μας στόχους, προγραμματίζουμε τις ώρες επίσκεψής μας, ώστε να φτάσουμε εκεί σε ημέρες με λιγότερο κόσμο ή να αποφύγουμε τις ώρες αιχμής.

Εκτός, όμως από την Αγία Πελαγία, στη γύρω περιοχή υπάρχουν κι άλλοι πανέμορφοι θαλάσσιοι προορισμοί πολύ κοντά  σε αυτήν, που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος, όπως οι:

  • Παραλία Ψαρομούρας: μία από τις μικρότερες, αλλά και πιο όμορφες παραλίες της περιοχής. Βρίσκεται βόρεια της Αγίας Πελαγίας, αλλά ο ανατολικός προσανατολισμός της κατατάσσει σε μία από τις πιο απάνεμες παραλίες του βόρειου κεντρικού τμήματος της Κρήτης. Διαθέτει ομπρέλες, αλλά κυρίως πεντακάθαρα νερά, για αυτό και η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη.
  • Παραλία Μονοναύτης: Λίγο πιο βόρεια από την Ψαρομούρα είναι άλλη μία πολύ αξιόλογη παραλία, η οργανωμένη παραλία του Μονοναύτη, με τον βραχώδη βυθό. Όσο αφορά το θέμα της προστασίας από τους αέρηδες, ισχύει ότι και για την παραλία της Ψαρομούρας.
  • Παραλία Χελιδόνι: Σε απόσταση 5 λεπτών από το Ηράκλειο συναντάμε την παραλία Χελιδόνι. Για να φτάσετε σε αυτήν θα πρέπει να κατέβετε τα ξύλινα σκαλιά που ξεκινούν από την εθνική οδό. Λόγω του βουνού που υπάρχει στην πλάτη της «βραδιάζει» αρκετά νωρίς, οπότε αν είστε λάτρης του ήλιου, φροντίστε να την επισκεφτείτε νωρίς.
  • Παραλία Λυγαριάς: Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αγία Πελαγία, αλλά και το Ηράκλειο και προσφέρει ωραία αμμουδιά και ήσυχο περιβάλλον. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο κόλπο, που αγαπούν ιδιαιτέρως οι οικογένειες με μικρά παιδιά, και οι κάτοικοι του Ηρακλείου για τις καθημερινές τους εξορμήσεις μετά τη δουλειά. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει σε αρκετά σημεία πλάκα, ενώ τα Σαββατοκύριακα ειδικά έχει επίσης πάρα πολύ κόσμο, όπως και η παραλία της Αγίας Πελαγίας, μιας και αποτελεί έναν από τους κοντινούς προορισμούς για τους κατοίκους του Ηράκλειου.
  • Παραλία Μαδέ: Πρόκειται για έναν μικρό παραλιακό οικισμό, με έναν αντίστοιχα μικρό βοτσαλωτό κόλπο, αρκετά προστατευμένο από τους αέρηδες.

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε