Αξίζει να πας: Αγία Γαλήνη

στις

Η Αγία Γαλήνη είναι ένας γραφικός, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στην νότια ακτή της Κρήτης, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης. Η απόστασή της από την πόλη του Ρεθύμνου είναι περίπου μία (1) ώρα, νοτιοανατολικά (όπως κοιτάμε τον χάρτη) και σχεδόν μία και μισή (1,5) ώρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Και για να το πω πιο απλά, βρίσκεται σχεδόν στη μέση της διαδρομής, ανάμεσα στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, αλλά νότια. Η πρόσβαση στην Αγία Γαλήνη μπορεί να γίνει είτε με το δικό σας όχημα, είτε με τα υπεραστικά λεωφορεία, δεδομένου ότι υπάρχουν τακτικά δρομολόγια, τόσο από το Ηράκλειο, όσο κι από το Ρέθυμνο.

Η Αγία Γαλήνη είναι γνωστή για τον αμφιθεατρικό σχεδιασμό της, με τα άσπρα σπιτάκια να κοιτούν από τη μία το γραφικό λιμανάκι της κι από την άλλη την ωραία παραλία που ολοκληρώνει το όμορφο αυτό φυσικό κάδρο. Πρόκειται για ένα αρκετά αγαπητό τουριστικό θέρετρο της περιοχής, με αρκετές επιλογές διαμονής, από ενοικίαση δωματίων μέχρι και οργανωμένο κάμπινγκ, για όσους το επιθυμούν.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλά καφέ/μπαρ, όπου μπορείτε να απολαύσετε το κρύο ρόφημά σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά και αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες, έτοιμα να σας προσφέρουν την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και τα νόστιμα θαλασσινά πιάτα. Εκτός όμως από τα καταστήματα εστίασης διαθέτει και εμπορικά καταστήματα, αλλά και υπηρεσίες, αφού πρόκειται για ένα οργανωμένο χωριό.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στην παραλία της περιοχής που θα την βρουν εύκολα, αν ακολουθήσουν το μονοπάτι (παρακάτω φωτογραφία) στην άκρη του λιμανιού. Επίσης, μπορούν να εξερευνήσουν την υπέροχη φύση της περιοχής με πεζοπορίες, να θαυμάσουν τον κόλπο της Μεσσαράς στο λιμανάκι της περιοχής, αλλά και να επισκεφτούν κοντινές παραθαλάσσιες τοποθεσίες, με τα καραβάκια που εκτελούν δρομολόγια προς αυτές. Η υπέροχη παραλία της Πρέβελης και του Αγίου Παύλου είναι κάποιες απ’ αυτές.

Άλλη εναλλακτική πρόταση, σε περίπτωση που θέλετε να εξερευνήσετε και την γύρω περιοχή, είναι να πάτε στην παραλία του Αγίου Παύλου με το όχημά σας, μιας και απέχει περίπου μισή ώρα από την Αγία Γαλήνη, και γιατί όχι, να συνεχίσετε αργότερα και προς την Τριόπετρα, με τους τρεις, αγέρωχους βράχους στην άκρη της παραλίας. Πίσω από αυτούς τους βράχους συνεχίζει η δεύτερη παραλία, η Μικρή Τριόπετρα, εξίσου ενδιαφέρουσα κι αυτή. Μήπως τελικά να οργανώσετε μία μονοήμερη εκδρομή, για να τα δείτε όλα με την ησυχία σας;

Επιστρέφουμε όμως προς το παρόν στην Αγία Γαλήνη. Γενικά, ο τόπος αυτός είναι ιδανικός για χαλάρωση και ηρεμία, χωρίς όμως να αποκλείει τους επισκέπτες που αναζητούν και κάποιο «καταφύγιο» διασκέδασης για τα βράδια τους. Η φυσική ομορφιά του, το γραφικό λιμανάκι και η αυθεντική ατμόσφαιρά του τον καθιστούν δημοφιλή τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στους τουρίστες που τον επισκέπτονται εδώ και χρόνια. Αν τελικά τον επιλέξετε για τις διακοπές σας, καλά να περάσετε…

Σχολιάστε