Αξίζει να πας: Γένοβα (Genoa / Genova)

στις

Η αγαπημένη Ιταλία είναι ένας τόπος που έρχεται και ξανάρχεται στο χάρτη των πιθανών προορισμών. Αυτή τη φορά όμως το ταξίδi αλλάζει κατεύθυνση.

Προορισμός;

Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα η περιφέρεια της Λιγουρίας (Liguria).

Μετά από μία σύντομη στάση στο Μιλάνο, το τρένο κατευθύνεται στον τελικό προορισμό μου, στην Γένοβα. Η Γένοβα δεν συνδέεται αεροπορικώς με απευθείας πτήσεις από/προς την Ελλάδα, οπότε το πέρασμα από μία από τις μεγάλες πόλεις της βόρειας Ιταλίας (Μιλάνο, Τορίνο κλπ) είναι δεδομένο.

Genova or Genoa

Η Γένοβα είναι η έκτη σε πληθυσμό πόλη και πολύ σημαντικό λιμάνι της Ιταλίας. Ανήκει στο εμπορικό και μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος τρίγωνο Τορίνο – Γένοβα – Μιλάνο. Αυτό, για τον ταξιδιώτη, σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι που θα συνδυάζει επίσκεψη και στις τρεις αυτές πόλεις. Άλλωστε, η Ιταλία έχει ένα καλό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει πολλές διαφορετικές πόλεις μεταξύ τους και κάνει τη ζωή του επισκέπτη πολύ πιο εύκολη.

Η Γένοβα είναι γνωστή για την ιστορία της, για τις επαναστάσεις της, το εμπόριο και την ναυτιλία, το λιμάνι της άλλωστε είναι το πιο σημαντικό της Ιταλίας, αλλά και για τα πολλά αξιοθέατα, την αρχιτεκτονική της, τις τέχνες και την γαστρονομία της. Η γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου είναι μία πόλη που κινεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη και συνεχώς τον κρατά σε εγρήγορση. Αυτό το ένδοξο παρελθόν της και τα όμορφα αξιοθέατα της χάρισαν άλλωστε και το προσωνύμιο «La Superba«.

Για να δούμε όμως μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Γένοβας:

1. Porto Antico di Genova (Genoa Old Port)Παλιό λιμάνι της Γένοβας

Κάντε μία βόλτα στην προκυμαία, αγναντέψτε τη θάλασσα, βρείτε το πειρατικό πλοίο, τα σύγχρονα πλοία, τα ιστιοπλοϊκά και τα κρουαζιερόπλοια. Φανταστείτε πόσα πλοία έφταναν σε αυτό, τι συνέβη ανά τους αιώνες. Δοκιμάστε να το επισκεφτείτε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Θα διαπιστώσετε ότι κάθε φορά μοιάζει διαφορετικό.

2. La lanterna di Genova (Ο φάρος της Γένοβας)

Μην ξεχάσετε να περάσετε μία βόλτα κι από τον φάρο Lanterna – σύμβολο της Γένοβας

3. Acquario di Genova (Το ενυδρείο της Γένοβας)

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης και σημείο προορισμού πολλών τουριστών είναι το ενυδρείο της. Το ενυδρείο της Γένοβας είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, οπότε προγραμματίστε σωστά την επίσκεψή σας σ’ αυτό, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να το εξερευνήσετε.

4. Πανοραμικός Ανελκυστήρας Bigo

Στην Γένοβα υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορείς να απολαύσεις πανοραμικά την πόλη και το λιμάνι. Ένα από αυτά είναι και ο πανοραμικός ανελκυστήρας Bigo. Θα τον εντοπίσετε πάρα πολύ εύκολα τόσο λόγω του ύψους του, το οποίο τον καθιστά ορατό κι από μεγάλη απόσταση, όσο και λόγω της θέσης του, μιας και βρίσκεται στην προκυμαία, στο κέντρο της πόλης.

Bigo

5. Μεσαιωνική Πόλη της Γένοβας

Η Γένοβα είναι μία πόλη ιδιαίτερη. Κάθε διαφορετικό σημείο που επισκέπτεσαι σε οδηγεί και στη δημιουργία ενός διαφορετικού συναισθήματος. Συναισθημάτων και εντυπώσεων που μπορούν να αλλάξουν αρκετές φορές. Μία βόλτα, για παράδειγμα, στην Μεσαιωνική πόλη της Γένοβας θα σε φέρει σε αντίθεση μ’ αυτό που θα συναντήσεις αν βγεις λίγο πιο έξω απ’ το ιστορικό κέντρο και κάπως έτσι, ξαφνικά, μπορεί να σκεφτείς ότι μάλλον επισκέφτηκες… δύο πόλεις και δεν το κατάλαβες.

Τα πολύ στενά δρομάκια σε συνδυασμό με τα πανύψηλα κτίρια, θα σε εντυπωσιάσουν και θα σου προκαλέσουν δέος. Κάποια μάλιστα απ’ τα σοκάκια είναι τόσο στενά που με δυσκολία μπορεί να περάσει ένα ερωτευμένο ζευγάρι που κρατιέται χέρι – χέρι. Λίγο υπερβολικό θα πεις, αλλά τόσο κοντά στην αλήθεια, αν σκεφτεί κανείς ότι κάποια απ’ αυτά δεν είναι περισσότερο από δύο μέτρα πλάτος.

6. Piazza Raffaele De Ferrari (Πλατεία Ferrari)

Η πιο γνωστή πλατεία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει ένα μεγάλο στρογγυλό σιντριβάνι και ονομάζεται Piazza Ferrari. Κάντε τη βόλτα σας, απολαύστε την υπέροχη αρχιτεκτονική, πιείτε τον καφέ σας στον ήλιο ή την μπύρα σας σε κάποια από τα στέκια της πόλης! Κοντά στην πλατεία άλλωστε, αλλά και μέσα στην μεσαιωνική πόλη, θα βρείτε αρκετούς χώρους, για να κάνετε ένα διάλειμμα για φαγητό ή κάποιο ρόφημα.

7. Porta Soprana (Πόρτα Σοπράνα) – Towers of Sant’ Andrea and Barbarossa Walls – Casa di Colombo (Το Σπίτι του Κολόμβου)

Η Porta Soprana ήταν η πύλη προς την πόλη, για όποιον έφτανε στην Γένοβα από την Ανατολή. Δεσπόζει στον λόγο του Αγίου Ανδρέα και οι δύο πύργοι (Torri di Porta Sporana) που πλαισιώνουν την πρόσβαση στην Porta Soprana φέρουν δύο ταφόπλακες στα λατινικά προς τιμήν των δοξασιών της Γένοβας.

Λίγο πριν να φτάσετε στην πύλη και καθώς θα αρχίσετε να ανηφορίζετε, θα συναντήσετε το σπίτι Χριστόφορου Κολόμβου, που τώρα λειτουργεί ως μουσείο. Το σπίτι του είναι ακριβώς στα δεξιά σας, στην αρχή της ανηφοράς. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν το όνομα του Κολόμβου σκέφτονται ότι κατάγεται απ’ την Ισπανία, όμως όχι. Η γενέτειρα του μεγάλου θαλασσοπόρου είναι η Γένοβα, η οποία περηφανεύεται γι’ αυτό τιμώντας τον μ’ ένα άγαλμα ακριβώς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Γένοβας (La stazione di Genova Piazza Principe ή Genova Piazza Principe).

Μην περιμένετε να δείτε κάποιο ανάκτορο, μην ψάχνετε να εντυπωσιαστείτε. Το σπίτι – μουσείο του Χριστόφορου Κολόμβου είναι ένα μικρό πέτρινο σπίτι, το οποίο ανοικοδομήθηκε πριν δύο αιώνες. Μπορείς όμως να χάσεις αυτό το ραντεβού με την ιστορία, με τον χώρο που μεγάλωσε ο μεγαλύτερος θαλασσοπόρος, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική;

8. Cattedrale di San Lorenzo – Duomo di Genova (Καθεδρικός ναός της Γένοβας)

Μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Γένοβας είναι ο Καθεδρικός ναός του Σαν Λορέντζο. Διασχίζοντας την Via San Lorenzo, τον πολυσύχναστο δρόμο του ιστορικού κέντρου της πόλης, που ξεκινά απ’ το λιμάνι, θα συναντήσετε τον αγέρωχο αυτόν και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς Καθεδρικό Ναό του San Lorenzo.

9. Palazzo di San Giorgio (Παλάτι του Σαν Τζιόρτζιο)

Στην βόλτα που θα κάνετε στο παλιό λιμάνι, μην ξεχάσετε να δώσετε την προσοχή σας και στο Παλάτι του Σαν Τζόρτζιο. Θα το βρείτε πολύ εύκολα, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του παλιού λιμανιού και θα το αναγνωρίσετε από την όμορφη, γεμάτη με ωραίες διακοσμήσεις πρόσοψή του.

Πρόκειται για ανάκτορο του 12αι. του οποίου η ιστορία λέει ότι κατασκευάστηκε από τα θραύσματα της βενετικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη. Στην πορεία της λειτουργίας του, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, με κρατούμενο έναν απ’ τους διασημότερους και μεγαλύτερους έμπορους και εξερευνητές, τον Μάρκο Πόλο. Στο όμορφο πρώην ανάκτορο στεγάστηκε επίσης κατά τον 15αι. μία απ’ τις παλαιότερες και ισχυρότερες τράπεζες της Ιταλίας. Η Banco di San Giorgio, η πρώτη δημόσια τράπεζα στον κόσμο, θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία της Γένοβας, δημιουργώντας μία ισχυρή δύναμη, που στην πορεία θα καθορίσει και θα επηρεάσει την ιστορία όλων των χωρών της Ευρώπης.

Στο Palazzo di San Giorgio όμως, σήμερα, θα βρείτε την διεύθυνση του Γενοβέζικου λιμανιού.

Άποψη της πόλης

10. Πανοραμική φωτογραφία της Γένοβας

Μην ξεχάσετε να βρείτε το τελεφερίκ, το οποίο θα σας μεταφέρει στην κορυφή της πόλης, για να μπορέσετε να απολαύσετε την όμορφη θέα. Το τελεφερίκ οι Γενοβέζοι το χρησιμοποιούν για να πάνε (και) στην δουλειά τους, εσείς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πάτε στο πιο ψηλό σημείο της πόλης και να βγάλετε μία υπέροχη πανοραμική φωτογραφία. Το λιμάνι, ο φάρος, ο Bigo, όλα φαίνονται από εκεί.

Για όσους έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, για να γνωρίσουν σε βάθος την πόλη, άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι τα εξής: Galleria Nazionale di Palazzo Spinola, Forte Sperone, Santi Ambrogio e Andrea και Piazza Matteotti, Museo d’Arte Orientale, Μουσείο Γαλάτας (Ναυτικό Μουσείο), Università di Genova, Castello D’Albertis, Palazzo Ducale, Palazzo Rosso, Palazzo Rosso, Βασιλική Santissima Annunziata del Vastato, η εκκλησία της Santa Maria di Castello, η εκκλησία San Tropete και πολλά άλλα.

Τέλος, όσο αφορά στην γαστρονομία, ξέρετε πολύ καλά την αγάπη των Ιταλών για την μακαρονάδα, την pasta τους, αλλά και τον υπέροχο καφέ τους. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουν πολύ καλά πώς να μας εντυπωσιάσουν γευστικά με τα ζυμαρικά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους Γενοβέζους. Η γενέτειρα άλλωστε της γνωστής σάλτσας pesto (pesto genovese) είναι η Γένοβα. H λιχουδιά όμως για την οποία φημίζεται η πόλη είναι η Focaccia. Θα βρείτε πολλούς φούρνους για να δοκιμάσετε, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει και στο πρωινό του καταλύματος που θα διαμείνετε.

Ολοκληρώνω αυτήν την περιήγηση στην Γένοβα, αναφέροντας απλά ότι σε πολύ κοντινή απόσταση απ’ την πόλη βρίσκονται υπέροχα, πολύ γνωστά στους Ιταλούς κι όχι μόνο, τουριστικά θέρετρα, μέλη της λεγόμενης Ιταλικής Ριβιέρας (Riviera ligure), μέρος της οποίας αποτελεί και το λιμάνι της Γένοβας. Κάποια από τα πιο γνωστά σημεία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος είναι το Portofino, η  Santa Margherita Ligure, τα πέντε φημισμένα ψαροχώρια Cinque Terre, το San Remo.

Ένα από αυτά το βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία˙ το μικροσκοπικό Boccadasse, ένα πολύ όμορφο, χρωματιστό ψαροχώρι. Το Boccadasse βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση απ’ την Γένοβα. Ο επισκέπτης μπορεί να το επισκεφτεί ακόμα και με τα πόδια, ειδικά αν είναι λάτρης του περπατήματος. Διαφορετικά, μ’ ένα ιδιωτικό όχημα ή με το λεωφορείο θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά για να φτάσετε εκεί. Εκτενέστερη αναφορά σ’ αυτό θα γίνει σε επόμενο άρθρο. Προς το παρόν, πάρτε μία μικρή… πολύχρωμη γεύση.

Boccadasse

Και κάτι για το τέλος. Μην μπερδευτείτε αν βλέπετε αλλού να αναφέρεται η πόλη ως Genova (το ιταλικό κι ευρωπαϊκό όνομά της) κι άλλοτε ως Genoa (κατά τον Μεσαίωνα ονομαζόταν Γένουα). Εσείς κρατήστε όποιο προτιμάτε 😉

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε