Αξίζει να πας: Βατικανό (Vatican City)

στις
Η είσοδος στα Μουσεία του Βατικανού

Το Βατικανό, επίσημα γνωστό ως Πόλη του Βατικανού (ιταλ: Città del Vaticano), είναι μια μικρή πόλη – κράτος που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Ρώμης, στην Ιταλία. Είναι η έδρα και το κέντρο του Καθολικού Εκκλησιαστικού Κράτους, συνέχεια του παπικού κράτους του Μεσαίωνα. Αποτελεί ένα από τα πιο πολυπληθή αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ρώμης, και δικαιολογημένα, αφού στους ατελείωτους χώρους του μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και στο έργο των πιο διάσημων ζωγράφων και γλυπτών όλων των εποχών.

Το Βατικανό, όσο κι αν μοιάζει εξωπραγματικό στο πρώτο άκουσμα, είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και μάλιστα μέσα σε μία πόλη. Συγκεκριμένα, είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο, από άποψη μεγέθους και πληθυσμού. Καλύπτει μια έκταση περίπου 44 εκταρίων και έχει πληθυσμό περίπου 800 κατοίκους. Παρά το μικρό μέγεθος, ήταν – μπορούμε να πούμε ότι είναι ακόμα (;) – ένας σημαντικός πολιτικός και πνευματικός παίκτης στο διεθνές προσκήνιο. Ο Πάπας (Papa), ο ηγέτης της Παγκόσμιας Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι και το κεντρικό πολιτικό και θρησκευτικό πρόσωπο του Βατικανού, ενώ η επίσημη κατοικία του και εργασιακός του χώρος είναι το Αποστολικό Παλάτι.

Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου (Piazza San Pietro), η οποία βρίσκεται στο Βατικανό, είναι μια από τις πιο διάσημες και εμβληματικές πλατείες της Ιταλίας. Περιβάλλεται από εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κτίρια και αποτελεί τον προθάλαμο του Βασιλικού Ναού του Αγίου Πέτρου (St. Peter’s Basilica), που με τη σειρά του είναι ένας από τους σημαντικότερους χριστιανικούς ναούς στον κόσμο.

Ο εντυπωσιακός αιγυπτιακός οβελίσκος στο κέντρο της πλατείας, αργά το απόγευμα

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πλατείας είναι ο πλούσιος διάκοσμος των κτιρίων, τα οποία σχεδιάστηκαν από διάσημους αρχιτέκτονες όπως ο Bernini. Στο πίσω μέρος της Πλατείας βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Πέτρου, ενώ τον πλαισιώνουν οι μεγάλου μήκους κιονοστοιχίες σε σχήμα αγκαλιάς (συνολικά 284 κίονες σε 4 σειρές). Στο κέντρο της πλατείας υψώνεται ένας εντυπωσιακός οβελίσκος, που προέρχεται από την Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν και δύο πολύ όμορφα συντριβάνια. Τέλος, στη δεξιά πλευρά της Βασιλικής υπάρχει μια μεγάλη σκάλα που οδηγεί στην είσοδο του Ναού.

Σήμερα, η πλατεία συχνά χρησιμοποιείται για σημαντικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ είναι επίσης ένας αγαπημένος προορισμός για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται το Βατικανό και τη Ρώμη.

Ο τρούλος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου εξωτερικά

Τουρίστες με σηκωμένο το κεφάλι θαυμάζουν τον πανύψηλο Ναό του Αγίου Πέτρου

@angelikistk

#stpetersbasilica #peter #basilica #vaticano #rome #roma #italy🇮🇹 #italy . . ✅ downtimetraveller.com ✅ Facebook Page: Down Time Traveler ✅ Instagram: angelikistk

♬ Now We Are Free – Gregorian
Tο εσωτερικό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βαατικανό

Χωρίς αμφιβολία, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (St. Peter’s Basilica, ιταλ: Basilica di San Pietro in Vaticano) είναι το αξιοθέατο που δεν πρέπει να παραλείψει ο επισκέπτης της πόλης του Βατικανού. Εκτός του ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, στο εσωτερικό της μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα (εξωτερικά, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, λέγεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει 80.000 άτομα), είναι επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς και εντυπωσιακούς χριστιανικούς ναούς, κυρίως γνωστός για την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τον πλούτο των τεχνοτροπιών του.

Ο πανύψηλος «Θόλος του Αγίου Πέτρου» (Cupola), ο οποίος φτάνει σε ύψος τα 136 μέτρα

Η Βασιλική κατασκευάστηκε μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα από διάσημους αρχιτέκτονες (Michelangelo, Gian Lorenzo Bernini κ.α.) και η κορυφαία κατασκευή της είναι ο εντυπωσιακός θόλος με ύψος περίπου 136 μέτρα και εσωτερική διάμετρο 42 μ., ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Michelangelo.

Το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Πέτρου (οροφή)

Δεν είναι μόνο αυτό το αριστούργημα που θα σας εντυπωσιάσει κατά την είσοδό σας στον επιβλητικό αυτόν Ναό. Ο εσωτερικός του χώρος είναι γεμάτος σε κάθε σημείο του με εικόνες και γλυπτά, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών έργων τέχνης, όπως:

  • ο «Άγιος Πέτρος» του Bernini,
  • η «Pietà» του Michelangelo.

Λίγα λόγια για την Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου («La Pietà» του Michelangelo)

🖊 Το γλυπτό απεικονίζει την Παναγία να κρατά το νεκρό σώμα του Χριστού μετά τη σταύρωση, το θάνατο και την απομάκρυνσή του από το σταυρό.

🖊 Ο Μιχαήλ Άγγελος ζήλεψε όταν κάποιος άλλος πήρε τα εύσημα γι’ αυτό το φανταστικό γλυπτό, που αρκετοί θεωρούν το καλύτερο έργο του, και το υπέγραψε πάνω στη ζώνη στο στήθος της Παναγίας με τη φράση 𝗠𝗜𝗖𝗛𝗔𝗘𝗟*𝗔𝗚𝗘𝗟𝗨𝗦*𝗕𝗢𝗡𝗔𝗥𝗢𝗧𝗨𝗦*𝗙𝗟𝗢𝗥𝗘𝗡*𝗙𝗔𝗖𝗜𝗘𝗕𝗔. Είναι μάλιστα το μοναδικό γλυπτό που υπέγραψε ποτέ ο Μιχαήλ Άγγελος. Αργότερα το μετάνιωσε, καθώς θεωρούσε ματαιότητα την πράξη αυτή και ποτέ δεν υπέγραψε τίποτα άλλο.

🖊 Στις 21 Μαΐου του 1972 ένας 34χρονος άνδρας κατάφερε να χτυπήσει επανειλημμένα (15 φορές) με ένα σφυρί το έργο του Michelangelo, φωνάζοντας «Είμαι ο Ιησούς Χριστός». Μετά την επίθεση, το έργο αποκαταστάθηκε και επέστρεψε στη θέση του μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Τώρα προστατεύεται από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι.


Pietà του Μιχαήλ Άγγελου (Michelangelo’s Pieta – Pietà di Michelangelo)

Ο Ναός του Αγίου Πέτρου είναι χτισμένος πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου, ενός από τους δώδεκα Απόστολους του Ιησού. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στο εσωτερικό της Βασιλικής είναι το Baldacchino (κιβώριο του Μπερνίνι) με τις σπειροειδείς κολώνες, το οποίο υψώνεται πάνω από το βωμό του Αγίου Πέτρου. Στις παρακάτω φωτογραφίες διακρίνονται τα καντήλια, πάνω στο μαρμάρινο κιγκλίδωμα που οδηγεί στον τάφο του, τα οποία λέγεται ότι δεν σβήνουν ποτέ. Επίσης, πίσω από το Baldacchino βρίσκεται η Καθέδρα (θρόνος) του Αγίου Πέτρου.

Στη σύγχρονη εποχή, ο Ναός του Αγίου Πέτρου είναι επίσης γνωστός για τις τελετές και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί, συμπεριλαμβανομένων των παπικών λειτουργιών και των εμφανίσεων του Πάπα στο μπαλκόνι του Ναού, από όπου απευθύνει την παπική ευλογία «Urbi et Orbi» (προς την πόλη και την Οικουμένη).

Στο προαύλιο των Μουσείων

Στην πόλη του Βατικανού όμως φιλοξενούνται και τα περίφημα Μουσεία του Βατικανού (Musei Vaticani), τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά για την εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Τα Μουσεία του Βατικανού (Musei Vaticani) περιλαμβάνουν μια ποικιλία αρχαιοτήτων, ανάμεσά τους αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές γλυπτές, αγάλματα, κεραμικά και άλλες αρχαιότητες, ενώ μεταξύ των σπουδαιότερων έργων μπορείτε να θαυμάσετε κατά την επίσκεψή σας στην Καπέλα Σιστίνα, στα δωμάτια του Ραφαήλ, στην Πινακοθήκη Γεωγραφικών Χαρτών. Ένα από αυτά είναι η Cortile della Pigna του Bramante.

Ένα από τα πρώτα μέρη που συναντάς κατά την είσοδο στα Μουσεία του Βατικανού είναι η αυλή Pinecone (Pinecone Courtyard). Pinecone σημαίνει κουκουνάρι και είναι ξεκάθαρο από την παρακάτω φωτογραφία που οφείλει το όνομά της. Πρόκειται για έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο (περίπου 300 τ.μ.), δίπλα από τους διαδρόμους και τις αίθουσες του Μουσείου. Στην ίδια αυλή υπάρχει άλλο ένα σημαντικό γλυπτό, η «Sfera con Sfera» (Sphere within Sphere) του Arnaldo Pomodoro.

Ήρθε η ώρα να πούμε μερικά πράγματα για ορισμένα από τα σημαντικότερα Μουσεία του Βατικανού, τα οποία είναι:

  • Βατικανή Πινακοθήκη (Pinacoteca Vaticana): Αυτή η πινακοθήκη περιέχει μια εντυπωσιακή συλλογή ευρωπαϊκής ζωγραφικής από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα. Περιλαμβάνει έργα των μεγάλων καλλιτεχνών όπως οι Ραφαήλ, Καραβάτζιο, Λεονάρντο ντα Βίντσι, και πολλών άλλων.
  • Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού (Bibliotheca Apostolica Vaticana) ή Βιβλιοθήκη του Βατικανού: Η βιβλιοθήκη περιέχει μια τεράστια συλλογή χειρόγραφων, αντικειμένων και παλαιών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και πολύτιμων χειρόγραφων.
  • Μουσείο Πίου και Κλήμη (Museo Pio – Clementino): Αυτό το μουσείο περιλαμβάνει εκθέσεις από την αρχαία Ρώμη και την αρχαία Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών έργων όπως το έργο «Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος»
Γλυπτά που φυλάσσονται στα Μουσεία του Βατικανού (Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος – Laocoön and His Sons)

  • Καπέλα Σιστίνα (Cappella Sistina): Η Καπέλα Σιστίνα είναι ίσως το πιο δημοφιλές τμήμα των Μουσείων του Βατικανού. Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού (επίσημη κατοικία του Πάπα), στο οποίο πραγματοποιούνται οι εκλογές για τον νέο Πάπα. Είναι γνωστή για την εκπληκτική της αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα για τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου (Michelangelo) στην διάσημη οροφή της. Ανάμεσα στα πολλά πρόσωπα, τις βιβλικές μορφές και τους ατελείωτους συμβολισμούς, το μάτι θα αναζητήσει και θα εντοπίσει το πιο γνωστό έργο του, τη «Δημιουργία του Αδάμ» (Creazione di Adamo), η ερμηνεία του οποίου θέλει το Θεό να απλώνει το χέρι του στον Αδάμ, για να του δώσει ζωή. Στην ίδια αίθουσα (νότιο τοίχο) βρίσκεται και το επίσης πολύ αξιόλογο έργο του με το όνομα «Το Κρίσιμο Μέρος» (The Last Judgment, ιταλ: Il Giudizio Universale), το οποίο απεικονίζει την Τελική Κρίση, όπου οι ψυχές κρίνονται και τιμωρούνται ή ανταμείβονται ανάλογα με τις πράξεις τους. Να σημειωθεί ότι η φωτογράφηση στην Καπέλα Σιστίνα δεν επιτρέπεται.
  • Αίθουσες του Ραφαήλ (Stanze di Raffaello):  Οι τέσσερις (4) αίθουσες (ή αλλιώς δωμάτια του Ραφαήλ ) είναι διάσημες για τις τοιχογραφίες τους, οι οποίες είναι ζωγραφισμένες από τον διάσημο ζωγράφο και το εργαστήριό του. Μαζί με τις οροφογραφίες του Michelangelo στην Καπέλα Σιστίνα, αποτελούν τη μεγάλη σειρά νωπογραφιών που σημάδεψαν την περίοδο της μεγαλύτερης καλλιτεχνικής παραγωγής στην Ρώμη (Ακμή της Αναγέννησης).
  • Μουσείο Κιαραμόντι (Chiaramonti Museum): Αποτελείται από μια πολύ μεγάλη αψιδωτή γκαλερί που στις πλευρές της έχει διάφορα αγάλματα, σαρκοφάγους και διακοσμητικά διαζώματα.
Μουσείο Κιαραμόντι (ιταλ: Museo Chiaramonti)

Οι Μουσεία του Βατικανού αποτελούν έναν από τους πιο επισκέψιμους πολιτιστικούς προορισμούς στον κόσμο, και η συλλογή τους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε την τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό που σχετίζεται με την Καθολική Εκκλησία και την πόλη της Ρώμης. Ολοκληρώνω αυτό το άρθρο με μερικές ακόμη φωτογραφίες που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα και την ομορφιά όλων των χώρων του Βατικανού και με μερικά πολύ χρήσιμα TIPS που πρέπει να θυμάστε.

Άγαλμα του Θεού Άρνο – River god (Arno)

Sala Rotonda στα Μουσεία του Βατικανού

Οι ελικοειδείς σκάλες του αρχιτέκτονα Μπραμάντε (Bramante) μας οδηγούν στην έξοδο από το Μουσείο

Σημαντικά tips:

  • Θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, τουλάχιστον 3 – 4 ώρες, για να μπορέσετε να περιπλανηθείτε στο μεγαλύτερο μέρος των Μουσείων, την Πλατεία και τον Ναό του Αγίου Πέτρου. Διαμορφώστε το πρόγραμμά σας κατάλληλα…
  • Κλείστε τα εισιτήρια σας ηλεκτρονικά, ώστε να αποφύγετε την τεράστια ουρά στα Μουσεία. Μην ξεχνάτε, χιλιάδες κόσμος τα επισκέπτεται καθημερινά!
  • Αν θέλετε να επισκεφτείτε όλα τα μέρη του Ναού του Αγίου Πέτρου, μην τον επισκεφτείτε πολύ αργά το απόγευμα, γιατί κάποια από αυτά κλείνουν! Κάτι τέτοιο, μπορεί παραδείγματος χάριν να σας στοιχίσει την ανάβασή σας στον τρούλο και την απόλαυση της πανοραμικής θέας της Πλατείας και της Ρώμης!
  • H επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι ΔΩΡΕΑΝ, αλλά θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά για έλεγχο. Σε κάποια μέρη όμως (π.χ. τρούλο) της Βασιλικής χρειάζεται εισιτήριο!
  • Τις Κυριακές το Μουσείο είναι κλειστό, εκτός από την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, που λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι και είναι ΔΩΡΕΑΝ! Ευχάριστη είδηση για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα!
  • Καλή ιδέα είναι η ύπαρξη ξεναγού! Θα σας βοηθήσει αρκετά τόσο μέσα στα Μουσεία, όσο και κατά την είσοδο στο Ναό. Αν είστε μάλιστα παρέα φίλων μπορείτε να μοιραστείτε το έξοδο!

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επίσκεψη στο Βατικανό θα συνδυαστεί με την επίσκεψη στην Αιώνια Πόλη, στην πανέμορφη, ιστορική πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη. Για αυτό, σας ενσωματώνω αμέσως το σύνδεσμο για το σχετικό άρθρο >> Πατήστε ΕΔΩ

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε