Αξίζει να πας: Μαχαιρίδα (Macherida beach)

στις

Η παραλία Μαχαιρίδα βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, στη δυτική ακτή της Κρήτης. Εντοπίζεται περίπου 14 χιλιόμετρα βορειανατολικά της πόλης των Χανίων, στη συνέχεια της υπέροχης δυτικής ακτογραμμής του Ακρωτηρίου, στην οποία βρίσκονται οι εξίσου ενδιαφέρουσες παραλίες του Άγιου Ονούφριου, του Καλάθα και του Τερσανά.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο μικρό κόλπο, περικυκλωμένο από βράχια, στον οποίο μπορείτε να βρεθείτε μέσω ενός πολύ σύντομου μονοπατιού που ξεκινά απ’ τον δρόμο. Υπάρχουν επίσης και οι παραθεριστές που επιλέγουν να τον προσεγγίσουν με ιστιοπλοϊκά, φουσκωτά και σκάφη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η παραλία κατακλύζεται από ταχύπλοα και άλλα οχήματα θαλάσσης. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα και κρυστάλλινα, ιδανικά για κολύμπι και ηλιοθεραπεία, όμως είναι εξίσου αγαπητά και στους φίλους των καταδύσεων (δείτε παρακάτω φωτογραφίες).

Αν είδατε ήδη τις φωτογραφίες, θα διαπιστώσατε ότι δεν πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία. Οι παραθεριστές πρέπει να έχουν μαζί τους τα δικά τους μέσα προστασίας από τον ήλιο! Επίσης, η παραλία της Μαχαιρίδας είναι πολύ αγαπητή στους φίλους του γυμνισμού και ως επί το πλείστον καταλαμβάνεται από αυτούς. Είναι σημαντικό οι υπόλοιποι λουόμενοι να είναι πολύ διακριτικοί, μιας και συνυπάρχουν όλοι μαζί σε αυτόν τον αρκετά μικρό κόλπο, που δεν υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν χωριστά τμήματα για τον καθένα.

Τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά της Μαχαιρίδας

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε, είναι η ώρα που θα επιλέξετε να βρεθείτε εκεί. Μπορεί να μην είναι η πιο γνωστή παραλία στην Κρήτη, ή να είναι αρκετά απομονωμένη, ώστε να θεωρεί κάποιος ότι δεν θα έχει αρκετό κόσμο, είναι όμως μικρή και έχει κι αυτή το δικό της κοινό! Αν λοιπόν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε, καλύτερα να το κάνετε νωρίς το πρωί, γιατί αργότερα θα δυσκολευτείτε να στήσετε την ομπρέλα σας.

Παραθεριστές προσπαθούν να στήσουν την ομπρέλα τους, όσο άλλοι αγναντεύουν το υπέροχο πέλαγος

Τέλος, πολύ κοντά στην παραλία, δίπλα στον δρόμο που ενώνει τον Τερσανά με την παραλία της Μαχαιρίδας βρίσκεται και η μικρή ομώνυμη λίμνη (Λίμνη Μαχαιρίδα)! Ένας υπέροχος υδροβιότοπος που φιλοξενεί νερόφιδα, χελώνες και μεταναστευτικά πουλιά. Το καλοκαίρι δεν έχει πολύ νερό, ενώ κάποιες φορές η ανομβρία έχει οδηγήσει στην «εξαφάνισή» της, γι’ αυτό και, εκτός φυσικά από τα μέτρα προστασίας που οφείλουν πάντα να παίρνουν οι αρμόδιοι, για να προστατεύουν το φυσικό μας περιβάλλον, θα είχε ενδιαφέρον ένας ταξιδιώτης να πραγματοποιήσει μία (ακόμα) επίσκεψη, αφού πέσουν οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου και η στάση του νερού ανέβει. Σίγουρα το τοπίο θα είναι ακόμα πιο όμορφο!

Λίμνη Μαχαιρίδας

Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν επιλέξετε να επισκεφτείτε τον πανέμορφο αυτό προορισμό του Ακρωτηρίου,

καλά να περάσετε!

Σχολιάστε