Αξίζει να πας: Ρέθυμνο (Rethymno)

στις

Το ταξίδι στην δυτική πλευρά της Κρήτης έχει ξεκινήσει με προορισμό μία απ’ τις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού, το Ρέθυμνο. Την πόλη που μπορεί να επισκεφτεί ο ταξιδιώτης όλων των ηλικιών και των γούστων, χωρίς να τον απογοητεύσει. Την πόλη που αξίζει να επισκεφτείς και τις τέσσερις εποχές του έτους, για να γνωρίσεις όλες τις εκδοχές και τα χρώματά της. Με παρέα ή χωρίς, είναι εκεί και μας περιμένει.

Το Ρέθυμνο ή όπως το λένε συχνά οι κρητικοί, το Ρέθεμνος, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού και πρωτεύουσα του ομώνυμου νόμου. Βρίσκεται στην βόρεια και δυτική πλευρά της Κρήτης, ενώ χρονολογείται στον 5ο – 4ο αιώνα π.Χ. Η διαφορετική αρχιτεκτονική αρκετών κτιρίων και μνημείων φανερώνει το πέρασμα των Οθωμανών και των Ενετών από τα εδάφη της και προσδίδει ποικιλομορφία στο τοπίο.

Το Ρέθυμνο διαθέτει πολλά αξιοθέατα και η παραμονή στην πόλη μπορεί να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα. Πλήθος τουριστών την επισκέπτονται κάθε χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι. Η πόλη όμως δεν κοιμάται ούτε τον χειμώνα, χάρη στους χιλιάδες φοιτητές που διαμένουν σ’ αυτή, μιας και στο Ρέθυμνο εδρεύει μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας.

Αξιοθέατα

Από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης του Ρεθύμνου είναι η Φορτέτσα. Το οχυρό Φορτέτσα χτίστηκε για να προστατεύσει την πόλη, ενώ στη σύγχρονη εποχή αποτελεί ένα από πιο όμορφα σημεία της. Μία παραθαλάσσια βόλτα γύρω απ’ το οχυρό μέχρι και το Ενετικό Λιμάνι, θα σας ανταμείψει για την επιλογή σας να επισκεφτείτε αυτόν τον τόπο. Πάρτε το ταίρι σας, τους φίλους σας, ή την οικογένειά σας και κάντε ένα ρομαντικό περίπατο, για να χαλαρώσετε. Εναλλακτικά, πάρτε τη φωτογραφική μηχανή και συλλάβετε όλα αυτά τα ωραία χρώματα και την άγρια ομορφιά που θα σας προσφέρει το τοπίο.

Κατευθυνόμενη προς την πόλη, ξεκινώ την αναζήτηση των πολλών όμορφων μνημείων που πληροφορήθηκα ότι θα βρω σ’ αυτήν, με πρώτο σταθμό την Λότζια. H Λότζια (Loggia) είναι ένα ιδιαίτερης ομορφιάς βενετσιάνικο κτίριο, τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα μόλις από την παραλιακή οδό του Ρεθύμνου. Εκεί στεγαζόταν για χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αποχαιρετώντας τη Λότζια και διασχίζοντας τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, θα συναντήσετε την Κρήνη Ριμόντι (Rimondi). H Κρήνη Ριμόντι είναι επίσης ένα ενετικό μνημείο το οποίο, χωρίς ποτέ να συμφωνηθεί, αποτελεί σημείο συνάντησης πολλών τουριστών. Αρκετοί είναι εκείνοι που θα σταματήσουν για να τη φωτογραφήσουν, ενώ πολλοί είναι κι αυτοί που θα κάνουν μία στάση για να βάλουν λίγο νερό στα μπουκαλάκια τους, απ’ αυτό το γάργαρο που τρέχει από τις κεφαλές των λιονταριών που τη στολίζουν. 

Κρήνη Ριμόντι (Rimondi)

Από την πόλη όμως, όπως σας ανέφερα ήδη, πέρασαν και οι Οθωμανοί, γι’ αυτό κι εκτός από τα Βενετσιάνικα μνημεία, θα βρείτε και αρκετά τζαμιά. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι το Τζαμί Νεραντζέ, με τον τεράστιο μιναρέ, το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Μικρασιατών, λίγα λεπτά μετά την Λότζια. Στο τζαμί Νερατζέ σήμερα στεγάζεται το Ωδείο της πόλης του Ρεθύμνου. Άλλα εντυπωσιακά τζαμιά είναι το τζαμί του Βελλή Πασά, του Καρά Μουσά Πασά κ.α.

Τζαμί Νερατζέ

Το ταξίδι στο χρόνο, στο οποίο θα νιώσεις ότι συμμετάσχεις όσο περιπλανιέσαι στο «ζωντανό μουσείο» της πόλης του Ρεθύμνου, θα συνεχιστεί αν προχωρήσεις για να εντοπίσεις κάποιες από τις εκκλησίες των Ενετών, όπως είναι η Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου και η εκκλησία της «Κυρίας των Αγγέλων» ή αλλιώς «Μικρή Παναγία«.

Πριν πάρεις όμως το δρόμο της επιστροφής, ένα είναι σίγουρο. Δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς σε μία βόλτα στο ενετικό λιμάνι και γιατί όχι, να μη το θαυμάσεις κι από το Φάρο. Το ενετικό λιμάνι θα σε συνεπάρει, τόσο την ημέρα, όσο και το βράδυ, όταν θα το κυκλώνουν τα φώτα της πόλης.

Είναι φανερό ότι το Ρέθυμνο είναι μία πόλη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος όλο το χρόνο, είτε γιατί θέλει να κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία της, είτε γιατί του έλειψε η διασκέδαση και θέλει να περάσει μία όμορφη βραδιά στα νυχτερινά μπαρ και καταστήματα εστίασης της πόλης, είτε γιατί ψάχνει αφορμή για να απολαύσει το πιο διάσημο ποτό της Κρήτης, τη ρακή, και τους κρητικούς μεζέδες ή απλά για να κάνει μια βουτιά το καλοκαίρι.

Συνδυάζει την έντονη ζωή μιας τουριστικής πόλης που διαθέτει τις υποδομές για να υποδεχτεί πολλούς επισκέπτες, αλλά και την ηρεμία μίας μικρής πόλης της περιφέρειας, η οποία διαθέτει μία μεγάλη παραθαλάσσια οδό και παραλία, ιδανική για χαλάρωση, περπάτημα, ποδήλατο, πατίνι ή ό,τι άλλο θέλετε. Μία βόλτα στον παραλιακό δρόμο, γύρω από την Φορτέτσα θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να ξεχάσετε όλη την ένταση της καθημερινότητας. Ένα πέρασμα από τα πανέμορφα στενά της πόλης, θα βγάλει από μέσα σας τον ρομαντισμό και θα σας θυμίσει τις απλές χαρές της ζωής.

Rethymno by night

Μουσικές, φεστιβάλ, αποκριάτικο καρναβάλι, ανθρώπινη ζεστασιά, γεύσεις και λιχουδιές, ρομαντική διάθεση μίας άλλης εποχής και ατελείωτη ομορφιά είναι μερικά από τα πολλά που μας προσφέρει απλόχερα ο τόπος αυτός. Κάπως έτσι κατέληξα να ανήκω στους σταθερούς επισκέπτες του αγαπημένου μου πια Ρεθύμνου, το οποίο φροντίζω να επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ. Η πρόσβαση άλλωστε από το Ηράκλειο, αλλά κι από τα Χανιά, δεν είναι και τόσο δύσκολη. Ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ) σε οδηγήσει εκεί, σε μία ώρα περίπου. Ακόμα κι ένα μονοήμερο roadtrip λοιπόν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ευκολία. Και πραγματοποιείται, συχνά…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία φορά, δεν είναι αρκετή.

Σχολιάστε