Αξίζει να πας: Ελούντα (Elounda)

στις

Πλούτος, λάμψη, διασημότητες, ιστορικοί ηγέτες, μεγιστάνες, πρίγκιπες, αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές παγκοσμίου φήμης, celebrities κι από την άλλη ψαροκάικα, ρακές και θαλασσινοί μεζέδες. Μα που πάμε αυτήν τη φορά; Που αλλού; Στην Ελούντα.

Η Ελούντα, ή αλλιώς Σχίσμα Ελούντας για τους ντόπιους, είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη στη βορειανατολική ακτή του νησιού της Κρήτης. Διοικητικά ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου και βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του Νομού, και περίπου 70 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. Η οδική επικοινωνία με τις άλλες μεγάλες πόλεις γίνεται μέσω του βόρειου οδικού άξονα (ΒΟΑΚ) του νησιού, γι’ αυτό και η πρόσβαση σε αυτόν τον προορισμό θεωρείται αρκετά εύκολη. Η περιοχή έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, ενώ σήμερα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Κρήτης, ιδιαίτερα αγαπητή σε ντόπιους και ξένους.

Η κωμόπολη της Ελούντας ή Σχίσμα Ελούντας

Η Ελούντα, όπως ίσως καταλάβατε ήδη από την εισαγωγή, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, πανελλαδικά αλλά και παγκοσμίως, αφού στις καταγάλανες ακτές της καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι πλήθος διασήμων, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Παρότι είναι «περικυκλωμένη» από ξενοδοχειακές μονάδες και υπερπολυτελή resorts, που φιλοξενούν όλους αυτούς τους δημοφιλείς επισκέπτες, διατηρεί την προσγείωσή της στην πραγματικότητα του νησιού. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι το λιμανάκι με τα ψαροκάικα που δεσπόζει στο κέντρο της κωμόπολης και στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε μία ρομαντική βόλτα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από το όμορφο αυτό λιμάνι ξεκινούν και βάρκες που θα σας μεταφέρουν στο νησί της Σπιναλόγκα (Καλυδώνα ή νησί Καλυδών), την πρώην αποικία των λεπρών, για την οποία έχουν γραφτεί βιβλία και έχουν γυριστεί τηλεοπτικές σειρές, και που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής.

Αξιοθέατα έξω από την Ελούντα

Η πρώτη εικόνα που θα συναντήσετε καθώς φτάνετε στον διάσημο αυτό προορισμό θα σας εντυπωσιάσει, ενώ οι περισσότεροι από εσάς είναι σίγουρο ότι θα σταματήσετε για να βγάλετε μία φωτογραφία με θέα τον κόλπο του Μιραμπέλλου, την λιμνοθάλασσα της Ελούντας, τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και στο βάθος το φημισμένο νησί της Σπιναλόγκας (βλ. παρακάτω φωτογραφίες).

Ακόμη καλύτερη θέα προς το νησί της Σπιναλόγκας μπορείτε να απολαύσετε καθώς θα βουτάτε στην κρυστάλλινη θάλασσα της Πλάκας (δείτε το σχετικό άρθρο) ή όταν κάνετε την ηλιοθεραπεία σας στην βοτσαλωτή παραλία της, η οποία βρίσκεται αμέσως μετά την Ελούντα, σε απόσταση μόλις 10 λεπτών. Αν είστε τυχεροί ίσως προλάβετε και την φυσική σκιά που προσφέρουν τα αλμυρίκια στο πίσω μέρος της παραλίας, διαφορετικά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την οργάνωση που υπάρχει. Κι από την Πλάκα ξεκινούν οι περίφημες βάρκες που θα σας μεταφέρουν στο νησί της Σπιναλόγκα.

Η παραθαλάσσια γραμμή που εκτείνεται από την ευρύτερη περιοχή της Ελούντας και μέχρι την Πλάκα, είναι αλήθεια ότι διαθέτει όμορφες παραλίες με καθαρά νερά, όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Ένα αξιόλογο μέρος για να επισκεφτεί κάποιος είναι και η παραλία της Κολοκύθας. Για να βρεθείτε εκεί απλά θα πρέπει να ακολουθήσετε τον βατό, χωμάτινο δρόμο που ξεκινάει από τις Αλυκές της Ελούντας. Επίσης, έχετε στο νου σας ότι πραγματοποιούνται εκδρομές και σύντομες κρουαζιέρες με διάφορα σκάφη/πλοιάρια. Όπως καταλαβαίνετε σε μία τόσο όμορφη, αλλά μικρή, παραλία είναι πιθανόν να συναντήσετε αρκετούς επισκέπτες, οπότε αν τελικά αποφασίσετε να πάτε καλύτερα να αποφύγετε τις ώρες αιχμής. Πολύ νωρίς το πρωί ίσως;

Πέρα από το όμορφο φυσικό τοπίο, στην περιοχής της Ελούντας θα συναντήσετε και πολύ όμορφα καταστήματα, καφέ – μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες για να απολαύσετε το ποτό σας, την κρητική, παραδοσιακή κουζίνα και πλούσιους θαλασσινούς μεζέδες. Είναι πολλές και αξιόλογες οι επιλογές εστίασης, τόσο στο Σχίσμα Ελούντας, αλλά και στην κοντινή Πλάκα, ενώ αρκετά είναι και τα διαθέσιμα δωμάτια που περιμένουν να σας φιλοξενήσουν.

Καλά να περάσετε…

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε