Αξίζει να πας: Λισαβόνα (Lisbon/Lisboa)

στις

Επόμενος σταθμός: Λισαβόνα. Ένας προορισμός που ήταν για χρόνια στόχος και τελικά κατάφερε να γίνει πραγματικότητα. Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να κάνουμε μαζί μία βόλτα;

Η Λισαβόνα (Lisboa, Lisbon) είναι η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και μία από τις πιο όμορφες και γοητευτικές πόλεις της Ευρώπης. Εδρεύει στις ακτές του ποταμού Τάγου (Tagus, Tejo), προσφέροντας εκπληκτική, πανοραμική θέα από πολλά σημεία της πόλης, ενώ συνδυάζει έναν μοναδικό σχήμα παραδοσιακής και μοντέρνας ατμόσφαιρας. Επίσης, διαθέτει πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, με πολλά αξιοθέατα και αρχιτεκτονικά κτίρια που αντικατοπτρίζουν τους πολιτισμούς που έχουν επηρεάσει την πόλη ανά τους αιώνες.

Αξιοθέατα

Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατά της είναι Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Sao Jorge Castle Saint George Castle, Castelo de Sao Jorge). Το κάστρο αυτό έχει αρχαίες ρίζες, αλλά η κατασκευή που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως οχυρό, παλάτι και φυλακή. Προσφέρει μια μαγική θέα στην πόλη της Λισαβόνας, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όπου η πόλη λάμπει από τα φώτα των κτιρίων και των γραφικών δρόμων, καθώς επίσης και στον ποταμό Τάγο και τη γύρω περιοχή.

Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Sao Jorge Castle Saint George Castle, Castelo de Sao Jorge)

Η Λισαβόνα είναι επίσης γνωστή για την πανέμορφη γειτονιά της Αλφάμα (Alfama). Η περιοχή Αλφάμα είναι μία από τις παλαιότερες και πιο γραφικές συνοικίες της Λισαβόνας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι γνωστή για τα στενά δρομάκια της, τα παραδοσιακά σπίτια, τα χρωματιστά πλακόστρωτα και την ατμόσφαιρα που θυμίζει μια παλιά πόλη. Εξίσου γνωστή όμως είναι και για τα ταβερνάκια και τα εστιατόριά της, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας και να ακούσετε live μουσική.

Εκτός όμως από τη διασκέδαση και τους υπέροχους περιπάτους που προσφέρει, στην Αλφάμα μπορείτε να βρείτε τον Πύργο του Σάο Ζορζέ (Torre de São Jorge), βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, καθώς επίσης και να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό της Λισαβόνας (Sé de Lisboa – Lisbon Cathedral), έναν από τους σημαντικότερους της πόλης.

Ας κατηφορίσουμε λίγο…

Η κεντρική πλατεία του Κομέρσιο (Praca do Comercio, Terreiro do Paco) είναι η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης κι αποτελεί σίγουρα έναν από τους προορισμός που δεν πρέπει να παραλείψετε. Πρόκειται για μια υπέροχη, φωτογενής πλατεία, στις όχθες του ποταμού Τάγου. Η Placa do Comercio περιστοιχίζεται από καλαίσθητα κιτρινόχρωμα κτίρια, όπου ανάμεσά τους δεσπόζει η εμβληματική αψίδα Arco da Rua Augusta, η οποία χτίστηκε για να τιμήσει την ανοικοδόμηση της πόλης μετά τον σεισμό του 1755, ενώ στο κέντρο της πλατεία κυριαρχεί το έφιππο άγαλμα του βασιλιά José I. Στην Praca do Comercio θα βρείτε επίσης εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα.

Ας περάσουμε σιγά σιγά σε αυτά που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «τα πιο ρομαντικά σημεία της πόλης«. Τα «miradouros» είναι θέατρα ή βεράντες, συνήθως εγκατεστημένοι σε ψηλά σημεία της πόλης ή σε λόφους, που προσφέρουν εκπληκτική θέα στη Λισαβόνα και το περιβάλλον της. Είναι πολύ δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες μιας και τους επιτρέπουν να απολαύσουν πανοραμική θέα της πόλης, των ποταμών, των γραφικών συνοικιών και να βγάλουν πλήθος φωτογραφιών. Ορισμένα από τα πιο γνωστά miradouros στη Λισαβόνα είναι το Miradouro da Graça, το Miradouro de Santa Catarina (γνωστό και ως Miradouro do Adamastor), το Miradouro da Senhora do Monte και το Miradouro das Portas do Sol.

Κι αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, μεταφερόμαστε ξανά στο κέντρο της πόλης. Η πλατεία Rossio, επίσης γνωστή ως Praça Dom Pedro IV, είναι μία από τις κεντρικές πλατείες της Λισαβόνας, στην περιοχή Baixa. Έχει πλούσια ιστορία και αποτελεί σημείο συνάντησης και κοινωνικής δραστηριότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λισαβόνας. Είναι γνωστή για την πολυάριθμη αρχιτεκτονική της, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η παραδοσιακή πλακόστρωτη επιφάνεια και το κεντρικό νεοκλασικό άγαλμα του πρίγκιπα Dom Pedro IV. Η πλατεία Rossio περιβάλλεται από καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα, ενώ σε αυτήν βρίσκεται και το θέατρο Dona Maria II, ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα της πόλης.

Γέφυρα του 25ης Απριλίου

Η Λισαβόνα είναι επίσης γνωστή για τη φημισμένη γέφυρα του 25ης Απριλίου, μια εντυπωσιακή γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Τάγο και συνδέει την πόλη με τον υπόλοιπο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας.

Περισσότερα αξιοθέατα της Λισαβόνας

Η Λισαβόνα όμως διαθέτει πληθώρα αξιοθέατων που αντικατοπτρίζουν την πλούσια ιστορία και πολιτισμό της. Μερικά ακόμα από αυτά είναι (μην ξεχάσετε να δείτε την παρακάτω συλλογή φωτογραφιών):

  1. Πύργος του Μπελέμ (Torre de Belém): Ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικό αξιοθέατο στον ποταμό Τάγο, που χρησίμευε ως φρούριο και είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης. Προτιμήστε να το επισκεφτείτε νωρίς το πρωί, πριν ανοίξει, για να αποφύγετε τους πολλούς επισκέπτες και να βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες.
  2. Μνημείο των Ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos): Πολύ κοντά στον Πύργο του Μπελέμ βρίσκεται το Mνημείο των Aνακαλύψεων. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο οικοδόμημα που τιμά την περίοδο των μεγάλων γεωγραφικών ανακαλύψεων και την εποχή της πορτογαλικής εξουσίας στα θαλάσσια ταξίδια. Το μνημείο βρίσκεται στην περιοχή του Μπελέμ (Belém), στον Δυτικό ποταμό του Τάγου, και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης.
  3.  Bairro Alto: Διάσημη περιοχή της Λισαβόνας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, γνωστή για τη ζωντανή νυχτερινή ζωή, τα πολλά μπαρ, εστιατόρια και μουσικά μαγαζιά. Οι στενοί δρόμοι του Bairro Alto είναι γεμάτοι από ανθρώπους που απολαμβάνουν ποτά και μουσική και δημιουργούν ένα ζωντανό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
  4. Κεντρικές γειτονιές της Baixa και του Chiado: Η Baixa Αποτελεί το κεντρικό εμπορικό κέντρο της πόλης και είναι γνωστή για τα ευρύχωρα δρόμους, τις πλατείες και τα αρχιτεκτονικά κτίρια της. Το Chiado είναι επίσης μια δημοφιλής περιοχή στο κέντρο της πόλης, μεταξύ του Bairro Alto και της περιοχής Baixa. Το Chiado θεωρείται ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα και πολιτιστικά κέντρα της πόλης.
  5. Ανελκυστήρας της Σάντα Ζούστα (Elevador de Santa Justa): Βρίσκεται στην περιοχή του Chiado στη Λισαβόνα. Συνδέει την κάτω πόλη (Baixa) με την υψηλότερη περιοχή του Chiado. Έχει ύψος περίπου 45 μέτρα και προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη από τον πανοραμικό του πύργο.
  6. Tram 28: Πρόκειται για ένα παλιό τραμ που διασχίζει τους γραφικούς δρόμους της πόλης, περνώντας από πολλά αξιοθέατα και γραφικά σημεία ενδιαφέροντος.
  7. Άγαλμα «Χριστός ο Βασιλιάς» (Cristo Rei): Ένα γλυπτό του Ιησού Χριστού, αρκετά όμοιο με αυτό του Ρίο Ντε Τζανέιρο, το οποίο βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Τάγου. Aναπαριστά τον Χριστό με ανοιχτά χέρια, εκτείνοντας τα χέρια του στον ουρανό, αποτυπώνοντας τον θρησκευτικό συμβολισμό του, ενώ φτάνει σε ύψος τα 110 μέτρα. Από τη βάση του Cristo Rei, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια εκπληκτική πανοραμική θέα της Λισαβόνας, του ποταμού Τάγου και της γύρω περιοχής, καθώς επίσης και την γέφυρα της 25ης Απριλίου.
Πύργος του Μπελέμ (Torre de Belém)

Τέλος, εξίσου αξιόλογα είναι το Μοναστήρι των Ιερών Ιεροσολύμων (Mosteiro dos Jerónimos), ένα εντυπωσιακό μοναστήρι του 16ου αιώνα με εκπληκτική γοτθική αρχιτεκτονική, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, το μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης (Museu de Arte Contemporânea), το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας (Universidade de Lisboa) και το Μουσείο του Φάδο (Museu do Fado).

Αυτή ήταν λοιπόν μία συλλογή σημαντικών αξιοθέατων που μπορείτε να επισκεφθείτε στη Λισαβόνα. Η πόλη βέβαια είναι γεμάτη με πολλά ακόμη μνημεία, μουσεία, γκαλερί τέχνης, καθώς και γραφικά σοκάκια και πλατείες που αξίζει να εξερευνήσετε, αν έχετε χρόνο και διάθεση. Η Λισαβόνα όμως είναι διάσημη και για τη ζωντανή μουσική σκηνή της, με τις fado μουσικές παραστάσεις να αποτελούν πια σημαντικό μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική αυτή μουσική σε πολλά μικρά μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας σε όλη την πόλη.

Μητροπολιτική Περιοχή της Λισαβόνας (Lisbon Metropolitan Area)

Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας δεν είναι μια τεράστια σε πληθυσμό πόλη. Μαζί με τα γύρω προάστια, όμως, αποτελεί μέρος μιας μητροπολιτικής περιοχής, γνωστής ως Μητροπολιτική Περιοχή της Λισαβόνας (Lisbon Metropolitan Area). Αυτές οι περιοχές (π.χ. Amadora, Oeiras, Cascais, Sintra) είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους μέσω δικτύου μετρό, λεωφορείων και σιδηροδρόμων, προσφέροντας έναν εύκολο και βολικό τρόπο για τη μετακίνηση ανάμεσα στις περιοχές.

Σημείωση: Για να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μέσα μεταφοράς, μπορείτε να αγοράσετε κάρτες μετρό και λεωφορείων, οι οποίες, ανάλογα τα μέρη που σκοπεύετε να επισκεφτείτε μέσα στην ημέρα σας, πολλές φορές σας συμφέρουν περισσότερο, ενώ κάνουν και ταυτόχρονα ευκολότερη τη μετάβασή σας από το ένα μέσο στο άλλο!

Συνεχίζουμε…

Η μητροπολιτική περιοχή της Λισαβόνας συνδυάζει τα γραφικά στοιχεία με τον μοντέρνο αέρα μιας μεγαλούπολης, ειδικά στα σημεία που συναντά τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι έχω πια φύγει απ’ την Ευρώπη κι αρχίζω να… ρίχνω ματιές στην Αμερική. Άλλωστε, όπως ανέφερα ήδη, η Λισαβόνα ήταν η χώρα των εξερευνητών. Μην το ξεχνάμε! Οπότε αυτή η αίσθηση αυτή, μάλλον δεν ήταν και τόσο μακριά από την πραγματικότητα.

Από την άλλη μεριά, το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ιδιαίτερα γραφικό. Χρώματα, πλακάκια, ψηφιδωτά, κεραμίδια, σοκάκια, είναι μερικά από τα πράγματα που συνθέτουν αυτό το πανέμορφο κάδρο της Λισαβόνας. Οι πλατείες, οι μεγάλες καμάρες, τα χρωματιστά κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα κτίρια, σίγουρα θα σας γοητεύσουν.

Τα χωριά του Ατλαντικού

Σίντρα (Sintra)

Αν βρεθείτε τελικά στη Λισαβόνα πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώσετε μια μέρα, για να περιηγηθείτε στην παραμυθένια πόλη της Σίντρα, με τα εξαιρετικής ομορφιάς κάστρα και τους ατελείωτους ιδιαίτερους, θα μπορούσαμε να πούμε κήπους. Το τρένο από την Λισαβόνα θα σας μεταφέρει εκεί, ενώ έξω από τον σταθμό μπορείτε να προμηθευτείτε το ενιαίο εισιτήριου του λεωφορείου που θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε σε όλη την περιοχή της Σίντρα, στα κάστρα και στους κήπους.

Ας πούμε όμως μερικές πληροφορίες παραπάνω για την πολύ όμορφη περιοχή που μόλις είδατε στις προηγούμενες φωτογραφίες.

Η Σίντρα (Sintra) είναι μια πόλη και μια περιοχή που βρίσκεται στην περιφέρεια της Λισαβόνας. Είναι γνωστή για την πανέμορφη φυσική της ομορφιά, τα παλάτια της και τα ιστορικά της μνημεία.

Η πόλη της Σίντρα έχει μια μακρά ιστορία και έχει λάβει αναγνώριση ως Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Είναι γνωστή για τα παλάτια της, όπως το Παλάτι της Πούντα Ντελγκάντα (Pena Palace) με το εκκλησάκι της Παναγίας της Πομπηίας, το Παλάτι του Σιντρά (Sintra Palace) και το Παλάτι του Μούρο (Moorish Castle). Επίσης, η περιοχή είναι γνωστή για τα εκπληκτικά της τοπία και τους περίφημους κήπους, μερικοί εκ των πιο γνωστών είναι οι:

  1. Κήπος της Πούντα Ντελγκάντα (Pena Park)
  2. Κήπος του Μοναστηριού των Ιερών Στιγμάτων (Monastery of the Holy Cross Gardens)
  3. Κήπος του Μοναστηριού της Ρέγια (Monserrate Park)
  4. Κήπος του Παλατιού του Μούρου (Moorish Castle)

Η Σίντρα είναι επίσης γνωστή για το ιστορικό κέντρο της, με τα γραφικά σοκάκια, τις τοπικές αγορές, τα καφενεία και τα εστιατόρια που προσφέρουν παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Λισαβόνα, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα και προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και την ομορφιά της Πορτογαλίας.

Παλάτι της Πένα

Το Παλάτι της Πένα (Palácio da Pena) είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή της Σίντρα, κοντά στη Λισαβόνα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πορτογαλίας και ένα εθνικό μνημείο. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα και αντιπροσωπεύει ένα μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ. Το κτίριο έχει πολύχρωμες εξωτερικές τοιχογραφίες και ένα εντυπωσιακό συγκρότημα πύργων, βεραντών και αιθουσών.

Ο εσωτερικός χώρος του παλατιού είναι εξίσου εντυπωσιακός, με πολυτελή διακόσμηση και έπιπλα εποχής. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τις διάφορες αίθουσες, συμπεριλαμβανομένου του θρόνου του βασιλιά και της βασίλισσας, των κρεβατοκάμαρων, των σαλονιών και της τραπεζαρίας.

Επιπλέον, το Παλάτι της Πένα βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, σε έναν λόφο με θέα σε όλη την περιοχή της Σίντρα και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο κήπος του παλατιού είναι εξίσου εντυπωσιακός, με περίπου 500 είδη φυτών και πολύχρωμα λουλούδια. (Διαβάστε ξανά παραπάνω τα ονόματα κι άλλων πολύ όμορφων κήπων στην περιοχή της Σίντρα και… βρείτε τους)

Συνολικά, το Παλάτι της Πένα είναι μια εντυπωσιακή ατραξιόν που συνδυάζει ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνη και φυσική ομορφιά. Κατά την επίσκεψή σας στη Λισαβόνα, σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε…

Κασκάις (Cascais)

H Κασκάις (Cascais) είναι μια παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 λεπτών οδικώς από το κέντρο της Λισαβόνας. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που προσφέρει όμορφες παραλίες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και εξαιρετικό φαγητό και κρασιά.

Η παραλία Cascais είναι ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης για τους επισκέπτες. Επιπλέον, η κεντρική πλατεία της πόλης, Largo Luís de Camões, είναι ένας ζωηρός χώρος με εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα, να απολαύσετε τοπικά εδέσματα και να δοκιμάσετε τα φημισμένα πορτογαλικά γλυκά, όπως τα φοβερά πορτογαλικά παστάκια Pasteis de nata (παστέις ντε νάτα ή παστέλ ντε νάτα).

Pasteis de nata, λίγα λόγια γι’ αυτό το υπέροχο έδεσμα…

Τα Pasteis de Nata είναι παραδοσιακά γλυκά της πορτογαλικής κουζίνας. Πρόκειται για μικρές τάρτες με κρεμώδη γέμιση από κρέμα αυγού, ζάχαρη, βούτυρο και βανίλια, που ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν μια υπέροχη καραμελένια και τραγανή επιφάνεια. Συνήθως σερβίρονται ακόμα ζεστά, είτε με ζάχαρη άχνη πασπαλισμένη από πάνω, είτε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

Τα Pasteis de Nata έχουν γίνει διάσημα σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται μια από τις πιο αγαπημένες γεύσεις της Πορτογαλίας. Μπορείτε να τα βρείτε σε καφετέριες, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, οι πιο διάσημοι και παραδοσιακοί χώροι για να απολαύσετε αυτήν την ειδικότητα είναι η Antiga Confeitaria de Belém στη Λισαβόνα, όπου ισχυρίζονται ότι έχουν την αυθεντική συνταγή από τον 19ο αιώνα.

Έτσι γλυκά θα ολοκληρώσω αυτό το άρθρο. Είναι σίγουρα ένα ταξίδι που θα γεμίσει τη βαλίτσα σας με υπέροχες αναμνήσεις. Αν με ρωτάτε αν θα το ξανάκανα, η απάντηση είναι ναι!

Καλά να περάσετε…

Σχολιάστε