Αξίζει να πας: Ελαφονήσι (Elafonisi beach)

στις

Αυτό το άρθρο θέλησα να ξεκινήσει κάπως διαφορετικά. Όχι, δεν θα αρχίσω αναφέροντας την τοποθεσία του Ελαφονησίου στο χάρτη (θα το κάνω κι αυτό αργότερα) ή την απόσταση του από το κέντρο του Νομού. Θα σας βάλω στο κλίμα αυτού που θα ακολουθήσει με τον τίτλο ενός τραγουδιού κι αυτό δεν είναι άλλο από το διάσημο τραγούδι της Belinda Carlisle – «Heaven Is A Place On Earth» (Ο παράδεισος είναι ένα μέρος πάνω στη γη). Το Ελαφονήσι λοιπόν, που θα γνωρίσετε σήμερα αν δεν το ξέρετε ήδη, είναι ένας μικρός παράδεισος που αποφάσισε να μείνει στη γη. Τώρα, ας ξεκινήσουμε!

Η μαγική θέα από το νησί

Το πανέμορφο αυτό μέρος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού της Κρήτης, στον Δήμο Κισσάμου, σε απόσταση περίπου εβδομήντα πέντε (75) χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων. Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας και η πρόσβαση σ’ αυτήν μπορεί να γίνει με το δικό σας όχημα, με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, αλλά και με πλοία/σκάφη που πραγματοποιούν δρομολόγια/κρουαζιέρες με αφετηρία άλλα παραθαλάσσια μέρη της περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Το Ελαφονήσι συνδυάζει μία υπέροχη παραλία με ρηχά νερά, με ένα εξωτικής ομορφιάς νησάκι και ένα προστατευόμενο περιβάλλον. Το νησί διαθέτει αμμόλοφους με πάνω από εκατό (100) σπάνια φυτά και γι’ αυτό η περιοχή έχει περιληφθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Σ’ αυτό θα βρείτε και τα περίφημα κρίνα της θάλασσας. Αν έχετε ρίξει ήδη μία ματιά στις φωτογραφίες αυτού του άρθρου, θα έχετε καταλάβει γιατί οι ταξιδιώτες το κατατάσσουν στα πιο όμορφα μέρη της Κρήτης.

Κάτω αριστερά στην φωτογραφία διακρίνονται τα κρίνα της θάλασσας

Το μικρό νησάκι εντοπίζεται απέναντι από την παραλία σε απόσταση περίπου 150 μέτρων. Τα αβαθή νερά που το «χωρίζουν» από την ακτή δίνουν τη δυνατότητα να φτάσετε εκεί περπατώντας. Συγκεκριμένα, το βάθος τους κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι το πολύ ένα μέτρο. Η άμμος στο νησί είναι λευκή, ενώ σε πολλά σημεία παίρνει μία ιδιαίτερη ροζ απόχρωση, λόγω των χιλιάδων σπασμένων κογχυλιών. Όταν φτάσετε εκεί και σταματήσετε για να θαυμάσετε τη λιμνοθάλασσα που δημιουργείται, τα μαγευτικά νερά που απλώνονται προς κάθε κατεύθυνση, σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου και την υπέροχη άμμο, ίσως να πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε έναν από τους πολυδιαφημισμένους, εξωτικούς προορισμούς ανά την υφήλιο. Όχι! Βρίσκεστε στο δικό μας εξωτικό νησί και είναι πανέμορφο!

Όπως είναι αναμενόμενο, τους καλοκαιρινούς μήνες το αξιοθαύμαστο αυτό μέρος προσελκύει χιλιάδες τουρίστες καθημερινά, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αν λοιπόν είστε φίλοι της ησυχίας και της απομόνωσης, θα πρέπει να φροντίσετε να επισκεφτείτε το Ελαφονήσι τους «κατάλληλους» μήνες, ημέρες, ώρες και σίγουρα να αποφύγετε τις ώρες αιχμής, οι οποίες είναι συνήθως οι μεσημεριανές.

Στην περίπτωση όμως που η πολυκοσμία δεν σας ενοχλεί, αλλά απλά σας ενδιαφέρει να αξιοποιήσετε το οργανωμένο κομμάτι της παραλίας, τότε είναι που πρέπει να φτάσετε ακόμα πιο νωρίς. Αν όμως είστε φαν του ελεύθερου παραθερισμού, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, μιας και υπάρχει αρκετός χώρος για να απλώσετε την ψάθα σας ή απλά να ξαπλώσετε κατάχαμα στην ροζ άμμο, σε πολλά και διαφορετικά σημεία. Πρόκειται για μία μεγάλη, ουσιαστικά, χερσόνησο που χωρίζεται με την παραλία με μία λωρίδα θαλάσσης. Μία άλλη λύση είναι να προτιμήσετε τις παραλίες εκατέρωθεν του νησιού, οι οποίες δεν έχουν τόσο κόσμο. Ειδικά αν είστε λάτρεις του γυμνισμού είναι μία καλή επιλογή για εσάς.

Παρότι στο Ελαφονήσι οι περισσότεροι παραθεριστές καταφτάνουν για να θαυμάσουν το διάσημο αυτό τοπίο και να απολαύσουν το μπάνιο τους στα γαλαζοπράσινο νερά της λιμνοθάλασσάς του, πολλοί εξ αυτών επιθυμούν να συνδυάσουν την παραμονή σε μία τέτοια παραλία και με θαλάσσιες δραστηριότητες. Οπότε καλό είναι να ξέρει ο επισκέπτης ότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

Το Ελαφονήσι όμως αποτελεί και μία ιδανική λύση για οικογένειες. Τα αβαθή νερά προσφέρουν ασφάλεια σε γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να πλατσουρίζουν, χωρίς να φοβούνται γι’ αυτά. Φυσικά δεν χρειάζεται να πω, μιας και ο Νομός Χανίων είναι από τους πιο τουριστικά αναπτυγμένους στην Κρήτη, ότι όσοι επιθυμούν να μείνουν περισσότερες μέρες στην περιοχή θα μπορέσουν να βρουν δωμάτια διαμονής στο Ελαφονήσι, αλλά και στη γύρω κοντινή περιοχή. Εύκολα ή δύσκολα, εξαρτάται από το πόσο θα προνοήσετε!

Μία οικογένεια με μικρά παιδιά απολαμβάνει τα ρηχά και ασφαλή νερά στο Ελαφονήσι

Πριν ολοκληρώσω αυτό το άρθρο, αξίζει να σας αναφέρω και μερικά αξιοθέατα που βρίσκονται στην περιοχή και πιθανόν να θελήσετε να επισκεφτείτε:

  • Ο Φάρος του Ελαφονησίου πάνω στο νησί, ο οποίος συνδέεται με ένα τραγικό ναυάγιο που συνέβη το 1907 (Υπερωκεάνιο Ιμπερατρίτσε)
  • Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, επίσης πάνω στο νησί και τέλος
  • Η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας, ένα ορθόδοξο μοναστήρι του 17ου αι., το οποίο βρίσκεται 5 χλμ βόρεια της παραλίας

Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν επιλέξουμε να περάσουμε τις διακοπές μας στο υπέροχο αυτό μέρος, οφείλουμε να σεβαστούμε τη φύση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία προστατευόμενη περιοχή, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία, όπως είναι το Ελαφονήσι. Λόγω του μεγάλου όγκου του τουρισμού, δυστυχώς η περιοχή έχει υποβαθμιστεί, οπότε η ευθύνη μας, από τη θέση του επισκέπτη που βρισκόμαστε, είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε την προσπάθειά μας και να τηρούμε τους κανόνες που όλοι γνωρίζουμε, όπως να μην αφήνουμε απορρίμματα, αλλά και άλλους που σχετίζονται με τη φύση της περιοχής και είναι απαγορευτικοί, όπως να μην παίρνουμε άμμο, να μην σπάμε τα κλαδιά των κέδρων που υπάρχουν εκεί και να προστατεύουμε τα όμορφα κρινάκια της θάλασσας! Αυτά τα τόσο μικρά πράγματα, προσφέρουν τόσο μεγάλη αξία στον πανέμορφο αυτόν τόπο που μας φιλοξενεί! Ας τα εφαρμόσουμε λοιπόν και…

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε