Αξίζει να πας: Φαλάσαρνα (Falasarna beach)

στις

Η παραλία Φαλάσαρνα ή Φαλάσσαρνα είναι μια από τις όμορφες παραλίες στην δυτική ακτή της Κρήτης, στην περιοχή του δήμου Κισσάμου. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς και παράλληλα εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, έναν μαγικό προορισμό που επιλέγει για τις καλοκαιρινές διακοπές του μεγάλος όγκος τουριστών και ντόπιων. Η παραλία Φαλάσσαρνα ξεχωρίζει για το κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά της, τη λευκόχρυση αμμουδιά και το εντυπωσιακό τοπίο.

Βρίσκεται περίπου 59 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων και η πρόσβαση σ’ αυτήν μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα με ιδιωτικό όχημα, μέσω της εθνικής οδού από Χανιά προς Καστέλλι Κισσάμου, από το οποίο απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα. Επίσης, στα Φαλάσαρνα μπορεί κάποιος να φτάσει με λεωφορείο, ή με κάποια από τις κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η παραλία προσφέρει ηρεμία και ξεκούραση, ενώ είναι ένας ιδανικός προορισμός για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν μία βόλτα προς τα βράχια, καθώς θα απολαμβάνουν γοητευμένοι το απέραντο πέλαγος που απλώνεται μπροστά τους.

Η κεντρική παραλία (Παχειά άμμος) είναι οργανωμένη με ναυαγοσώστη και παρότι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μαζεύει πολύ κόσμο, το τεράστιο μήκος της δεν θα σας επιτρέψει να νιώσετε ότι στριμώχνεστε, αφού υπάρχει άπλετος χώρος για όλους. Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως θα ήταν ακόμα καλύτερη, αν είχε λιγότερες ξαπλώστρες;

Επίσης, διαθέτει ελεύθερο πάρκινγκ και ένα ωραίο beach bar, για να κάνουν ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση και παραμονή σας σε αυτήν. Άλλη μία μεγάλη παραλία, βόρεια από την κεντρική, και αρκετοί κολπίσκοι έρχονται να συμπληρώσουν το μαγικό αυτό τοπίο.

Ναι, είναι αλήθεια. Η παραλία στα Φαλάσσαρνα έχει θεωρηθεί κατά καιρούς ως η καλύτερη παραλία στην Κρήτη, έχει μπει στη λίστα με τις 10 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, ενώ πριν μερικά χρόνια οι αναγνώστε της Guardian την κατέταξαν στην 5η θέση ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες του κόσμου. Επίσης, έχει ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000, λόγω της ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας, αλλά και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της.

Μία σημαντική επισήμανση που πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο είναι ότι η μεγάλη, ανοικτή παραλία στα Φαλάσαρνα, στην άκρη της δυτικής Κρήτης, είναι φυσικό να βάλλεται κι από ανέμους, γι’ αυτό και συχνά έχει κύμα! Όσο λοιπόν βρίσκεστε για διακοπές στο Νομό Χανίων ή συγκεκριμένα στο Δήμο Κισσάμου, το πιο απλό tip που έχω να σας προτείνω είναι να παρακολουθείτε τον καιρό. Μόλις διαπιστώσετε ότι η επόμενη μέρα θα είναι μία μέρα με ασθενείς ανέμους, ετοιμαστείτε για μια εξόρμηση σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης. Αν ακολουθήσετε αυτό το τόσο απλό tip θα απολαύσετε μία πολύ ωραία ημέρα στα Φαλάσαρνα, όπως απήλαυσα κι εγώ. Πάντως, σίγουρα δεν πρέπει να φύγετε από τα Χανιά χωρίς να τη γνωρίσετε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να «παλέψετε με τα κύματα».

Εκτός από την φυσική ομορφιά, τα Φαλάσσαρνα διαθέτουν και αρκετές παροχές για τους επισκέπτες, όπως ταβέρνες, beach bar, καφετέριες και φυσικά ξαπλώστρες. Στην παραλία Φαλάσαρνα μπορείτε επίσης να απολαύσετε πλήθος θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως surfing, jet ski και πολλές άλλες. Επίσης, υπάρχουν δωμάτια για να σας φιλοξενήσουν, σε περίπτωση που θέλετε να επιμηκύνετε τη διαμονή σας, όπως υπάρχουν και στις γύρω περιοχές, π.χ. στο Καστέλλι Κισσάμου, και μάλιστα κάποιες φορές πιο οικονομικά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα Φαλάσσαρνα διαθέτουν επίσης αρχαιολογικούς χώρους που μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες και οι ενδιαφερόμενοι, για να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της περιοχής. Αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης (Αρχαία Φαλάσσαρνα), το λιμάνι και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Η πόλη αυτή αναπτύχθηκε περίπου από τον 4ο αιώνα π.Χ. και έγινε γνωστή για τη θαλάσσια δραστηριότητά της. Το λιμάνι της παρείχε εξαιρετικές ευκαιρίες για την σύνδεση με άλλες περιοχές της Μεσογείου, κάτι που την έκανε στρατηγική τόσο από εμπορική όσο και αμυντική άποψη.

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε