Αξίζει να πας: Άγιος Νικόλαος

στις

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Πρόκειται για μία παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή, στην ανατολική πλευρά της Κρήτης.

Ο Άγιος Νικόλαος από ψηλά

Συγκεκριμένα, η πόλη του Αγίου Νικολάου, ή συχνά αποκαλούμενος «Άγιος» για τους κρητικούς, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμπέλλου και είναι γνωστή για την όμορφη φυσική της κατανομή με πιο διάσημο αξιοθέατό της την λίμνη Βουλισμένη. Η πόλη εκτός από την εντυπωσιακή αυτή λίμνη και το όμορφο λιμάνι της, διαθέτει επίσης πολλά ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Λίμνη Βουλισμένη by night

Στον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε αρκετά πράγματα να κάνετε, παραδείγματος χάριν να περπατήσετε γύρω από τη λίμνη της Βουλισμένης, να απολαύσετε το τοπίο ή/και να καθίσετε σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία και καφέ που βρίσκονται γύρω απ’ αυτήν. Μπορείτε επιπλέον να δοκιμάσετε τις τοπικές νοστιμιές σε ένα από τα ταβερνάκια και τα εστιατόρια που υπάρχουν.

Πολλά καφέ και γενικότερα καταστήματα εστίασης βρίσκονται τόσο γύρω από τη λίμνη, όσο και κατά μήκος της παραθαλάσσιας γραμμής που ενώνει το κέντρο της πόλης με τη θάλασσα (δείτε παρακάτω φωτογραφία), καθώς επίσης και στην Κιτροπλατεία.

Στο κέντρο της πόλης θα συναντήσετε επίσης όμορφα μαγαζιά στα οποία μπορείτε να αγοράσετε από τουριστικά είδη και αναμνηστικά από τις διακοπές σας, μέχρι ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα και πολλά άλλα. Ο Άγιος Νικόλαος όμως έχει λύση και για την βραδινή έξοδό σας αφού υπάρχουν αρκετά στέκια και μπαράκια, για να ικανοποιήσουν τα γούστα των επισκεπτών της όμορφης αυτής πόλης της ανατολικής Κρήτης.

Καφέ στην πόλη του Αγίου Νικολάου

Λίγα λόγια για τα αξιοθέατα, τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω:

Λίμνη Βουλισμένης: Πρόκειται για μια μικρή αλμυρή λίμνη που βρίσκεται δίπλα στο εμπορικό κέντρο της καρδιάς του Άγιου Νικολάου. Η λίμνη είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα μέσω μιας στενής ακτογραμμής και περιβάλλεται από καφετέριες και εστιατόρια. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ όμορφο μέρος για μια βόλτα και έναν ρομαντικό περίπατο.

Η λίμνη από ψηλά, από τα σκαλοπάτια που βρίσκονται στο πλάι της, την ώρα του ηλιοβασιλέματος

Κιτροπλατεία: Η Κιτροπλατεία είναι ένα από τα κεντρικά σημεία του Αγίου Νικολάου και αξίζει να την επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στην πόλη. Πρόκειται για μια ωραία πλατεία που περιβάλλεται από καφετέριες, εστιατόρια, αλλά διαθέτει και… παραλία. Ναι, είναι γεγονός, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας ακόμα και μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Άγιου Νικολάου: Το μουσείο αυτό φιλοξενεί μια σημαντική συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από την περιοχή του Λασιθίου. Μπορείτε να δείτε εκθέματα από την εποχή των Μινωικών πολιτισμών, όπως κεραμικά, γλυπτά και κοσμήματα.

Εκκλησία του Αγίου Νικολάου: Αυτή η εκκλησία βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κτίρια στην περιοχή. Έχει όμορφη αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση.

Το κλίμα της περιοχής του Αγίου Νικολάου είναι ευχάριστο κατά τη διάρκεια όλου του έτους, με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Οι παραλίες του είναι πολύ δημοφιλείς στους τουρίστες και προσφέρουν καθαρά νερά και όμορφα τοπία.

Συνολικά, ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας προορισμός που προσφέρει τόσο όμορφες φυσικές τοποθεσίες όσο και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τουρίστες που επιθυμούν να απολαύσουν την ομορφιά της Κρήτης.

Παραλίες στον Άγιο Νικόλαο

Ο Άγιος Νικόλαος διαθέτει όμορφες παραλίες που προσελκύουν τους επισκέπτες. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να επιλέξετε ποιά ταιριάζει καλύτερα με τα γούστα σας. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς είναι οι:

Παραλία Κιτροπλατείας: αναφέρθηκε ήδη παραπάνω

Κιτροπλατεία

Παραλία Αμμουδάρα: Αυτή η παραλία είναι μία από τις πιο τουριστικά δημοφιλείς παραλίες του Άγιου Νικολάου. Διαθέτει χρυσή άμμο και καθαρά νερά. Εδώ θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και ταβέρνες και μπαρ για εστίαση και αναψυχή.

Παραλία Αμμούδι: Σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, σε ένα μικρό κόλπο με αλμυρίκια θα βρείτε τη μικρή παραλία Αμμούδι. Διαθέτει πεντακάθαρα και σχεδόν πάντα ήρεμα νερά, μιας και ο κόλπος που την περιβάλει την προστατεύει. Πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία διαθέτει beach bar και εστιατόριο. Στο Αμμούδι μπορείτε να απολαύσετε και θαλάσσια σπορ. Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής και στους χειμερινούς κολυμβητές.

Παραλία Αλμυρού. Στην φωτογραφία βλέπετε την κατάληξη του ποταμού Αλμυρού στη θάλασσα

Παραλία Αλμυρός: Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Άγιου Νικολάου. Πρόκειται για μια παραλία που επιλέγουν συχνά οικογένειες με παιδιά. Έχει άμμο και βότσαλα, ενώ η περιοχή της είναι περιτριγυρισμένη από ελαιώνες και καταπράσινους λόφους.

Παραλία Ίστρος: Η παραλία Ίστρος ή αλλιώς Βούλισμα είναι οικισμός του Καλού Χωριού, σε απόσταση περίπου 15 λεπτών από τον Άγιο Νικόλαο. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της περιοχής, γνωστή για τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά της και τον εντυπωσιακό της φυσικό κάλλος. Η παραλία Ίστρος προσφέρει άμμο και ψιλό βότσαλο, και εκτείνεται για περίπου 1,5 χιλιόμετρο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, ενώ στην περιοχή υπάρχουν επίσης καταστήματα εστίασης.

Γενικότερα, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου θα βρείτε πολλές, πανέμορφες παραλίες και δημοφιλείς προορισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η διάσημη, παραθαλάσσια πόλη της Ελούντας Σχίσμα Ελούντας, η αγαπημένη των πολιτικών αρχηγών, των celebrities και των πλούσιων του κόσμου, η οποία απέχει μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Άγιο Νικόλαο. Αν ανήκετε λοιπόν στους ταξιδιώτες – εξερευνητές κι όχι σε αυτούς που πάνε κάπου με σκοπό να κινηθούν σε μία μικρή ακτίνα γύρω από το χώρο διαμονής τους ή και καθόλου, πάρτε το όχημά σας και πηγαίνετε μία βόλτα και προς τη «διάσημη» της Κρήτης! Ακόμη κι αν δεν θελήσετε να κολυμπήσετε, μπορείτε να κάνετε απλά μία βόλτα στο γραφικό λιμάνι της ή/και να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας! Αν βρεθείτε εκεί, μην διστάσετε να προχωρήσετε λίγο ακόμα και προς την παραλία της Πλάκας και γιατί όχι, να περάσετε με το καΐκι απέναντι και στο νησί της Σπιναλόγκας.

Αυτές είναι μερικές από τις παραλίες που μπορείτε να απολαύσετε στον Άγιο Νικόλαο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες γραφικές ακτές στην ευρύτερη περιοχή που αξίζει να εξερευνήσετε.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι σίγουρο ότι θα σας ανταμείψει που τον επιλέξατε με το πολυάριθμο φυσικό κάλλος που θα δουν τα μάτια σας! Ζήστε λοιπόν αυτήν την μοναδική αυτή εμπειρία και…

καλά να περάσετε!

Σχολιάστε