Αξίζει να πας: Βερολίνο (Berlin)

στις

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας και μία από τις ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα αγαπητή στους νέους πόλεις της Ευρώπης, που πραγματικά έχουμε πάρα πολλά να πούμε γι’ αυτήν. Μία πόλη με πλούσια ιστορία, η οποία συμπεριλαμβάνεις γεγονότα όπως η Διαίρεση του Βερολίνου κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και η επανένωση της Γερμανίας και φυσικά η εμπλοκή της χώρας στους Παγκόσμιους Πολέμους.

Σήμερα, το Βερολίνο είναι μία δυναμική πόλη που αγκαλιάζει το παρελθόν της, ενώ ταυτόχρονα κοιτά προς το μέλλον, όντας συνάμα ένα κέντρο πολιτισμού, τέχνης, τεχνολογίας και καινοτομίας. Η ζωντανή πολιτιστική σκηνή της περιλαμβάνει μουσεία, γκαλερί τέχνης, θέατρα, μουσικά φεστιβάλ και νυχτερινή ζωή που δεν ξεκουράζεται ποτέ. Το Βερολίνο είναι μία πόλη που μπορεί να σου θυμίσει λίγο το Παρίσι, ίσως και το Άμστερνταμ, ενώ μερικές φορές η αρχιτεκτονική των κτιρίων θα σε επιστρέψει νοητά στην δική μας πρωτεύουσα, την Αθήνα.

Είναι αδιαμφισβήτητα μια πόλη με πολλές και διαφορετικής προέλευσης κοινότητες που αντανακλά την πολυπολιτισμική φύση της Γερμανίας. Μπορεί η ιστορία της μην ήταν πάντα τόσο φιλική προς το «διαφορετικό», ειδικά προς τους Εβραίους, ήταν όμως η ίδια η ιστορία της που τελικά την ανάγκασε να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου. Στην σημερινή εποχή, θεωρείται πια μία πολυπολιτισμική χώρα, όπου συνυπάρχουν και αλληλοεπιδρούν διάφορες κουλτούρες και κοινότητες. Αυτή η ποικιλομορφία άλλωστε φαίνεται σε κάθε πτυχή της ζωής στο Βερολίνο, από τη γαστρονομία και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις έως την αρχιτεκτονική και την κοινωνική δομή της πόλης.

Η πολυπολιτισμικότητα του Βερολίνου δεν είναι όμως απλά ένα χαρακτηριστικό της πόλης, αλλά αποτελεί και μία πηγή δύναμης και δημιουργικότητας, που συμβάλλει στην πολιτιστική και οικονομική ευμάρεια της πόλης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα δυναμικό περιβάλλον, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να να ανταλλάσσουν ιδέες, πρακτικές και προοπτικές από διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις.

Από άποψη τουριστικού ενδιαφέροντος κυρίως, η πόλη είναι γνωστή για την πλούσια πολιτιστική της σκηνή, τα ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία, όπως τον Καθεδρικό του Βερολίνου (Berlin Cathedral-Berliner Dom), την Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburg Gate), το Μουσείο Περγάμου (Pergamon Museum), καθώς και τα έργα τέχνης και την πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιήγησή μας στην πόλη. Ακολουθούν μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της:

Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburg Gate): Η Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburg Gate) είναι ένα μνημείο ορόσημο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα – έμπνευση για τον σχεδιασμό της αποτέλεσαν τα Προπύλαια στην Αθήνα – και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της πόλης.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι συνδεδεμένη με πολλά ιστορικά γεγονότα της Γερμανίας. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, η πύλη έγινε σύμβολο ενότητας και ενότητας για τη χώρα. Σήμερα, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό αξιοθέατο και σημείο συγκέντρωσης για διάφορες εκδηλώσεις και εορταστικές εκδηλώσεις.

Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου (Berliner Dom)

Η Καθεδρική Εκκλησία του Βερολίνου (Berliner Dom) είναι μια εκκλησία που βρίσκεται στο νησί των Μουσείων (Museum Island) του Βερολίνου. Η κατασκευή της ξεκίνησε τον 19ο αι., και ολοκληρώθηκε το 1905.

Η εκκλησία υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά τη διάρκεια του Βομβαρδισμού του Βερολίνου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανακαινίστηκε και ανοίχθηκε ξανά για το κοινό το 1993. Σήμερα, η Καθεδρική Εκκλησία του Βερολίνου αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και τουριστικό αξιοθέατο στο κέντρο της πόλης, με μία πραγματικά εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και πλούσια εσωτερική διακόσμηση.

O πύργος της τηλεόρασης του Βερολίνου (Berlin TV Tower):

Ο Πύργος της Τηλεόρασης του Βερολίνου (Fernsehturm Berlin) είναι ένας εμβληματικός πύργος στο κέντρο του Βερολίνου. Έχει ύψος περίπου 368 μέτρα (μαζί με την κεραία που προστέθηκε αργότερα) και είναι ένα από τα υψηλότερα κτίρια στη Γερμανία. Η κεντρική σφαίρα του πύργου, που είναι ορατή από απόσταση σ’ όλο το Βερολίνο, περιλαμβάνει έναν πανοραμικό εστιατόριο και ένα παρατηρητήριο, από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να έχουν εκπληκτική θέα σε όλη την πόλη.

Ο Fernsehturm είναι επίσης γνωστός για τον πολιτιστικό του ρόλο και την ιστορική του σημασία, καθώς αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της Διαίρεσης του Βερολίνου και ήταν, αλλά και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην πόλη.

Το νησί των Μουσείων

Σίγουρα δεν μπορείτε να παραλείψετε, κατά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο, μία βόλτα στο νησί των Μουσείων. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό, αφού το Νησί των Μουσείων (Museum Island) βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλη;

Τα πέντε μουσεία που βρίσκονται στο Νησί των Μουσείων είναι:

1.Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη (Alte Nationalgalerie): Η Alte Nationalgalerie (Παλιά Εθνική Πινακοθήκη) φιλοξενεί πίνακες και γλυπτά του 19ου αιώνα. Ήταν το πρώτο κτίριο στο νησί των Μουσείων που άνοιξε ξανά το 2001.

The Alte Nationalgalerie (στο νησί των Μουσείων)

Μαζί με το Μουσείο Altes, το Μουσείο Bode, το Μουσείο Neues και το Μουσείο Περγάμου, αποτελούν το σύνολο των μουσείων του Νησιού των Μουσείων του Βερολίνου, το οποίο προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1999. Ας συνεχίσουμε…

2.Μουσείο Μποντέ (Bode-Museum): Έχει συλλογές εικαστικών τέχνης, γλυπτικής, και αντικειμένων πολιτισμικής κληρονομιάς.

3.Παλαιό Μουσείο (Altes Museum): Συγκεντρώνει έργα τέχνης και αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη.

4.Νέο Μουσείο (Neues Museum): Το Neues Museum στεγάζει τις αρχαιολογικές συλλογές του Αιγυπτιακού Μουσείου και της Συλλογής Παπύρου, το Μουσείο Προ- και Πρώιμης Ιστορίας, καθώς και έργα από τη Συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το πιο σημαντικό έκθεμα είναι η προτομή της αιγυπτιακής βασίλισσας Νεφερτίτης, που περιγραφόταν ως «η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου».

5.Pergamon Museum: Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο, που δεν πρέπει να παραλείψετε κατά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο, καθότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό και εξωτερικά και εσωτερικά. Το Μουσείο Περγάμου (Pergamonmuseum) βρίσκεται κι αυτό στο Νησί των Μουσείων (Museumsinsel).

Το Μουσείο Περγάμου (Pergamonmuseum‎‎) απόκτησε το όνομά του από τον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου στην Τουρκία, από τον οποίο προέρχονται πολλά από τα αντικείμενα που φιλοξενεί. Οι κύριες ενότητες που φιλοξενεί είναι: η Συλλογή Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Μουσείο Μέσης Ανατολής.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα που μπορεί να δει κανείς στο μουσείο περιλαμβάνουν τον Βωμό Altar (Αλτάρ) της Περγάμου, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., την Πύλη της Ιστάρ (Ishtar gate), την Αίθουσα του Χαλεπίου και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες περιοχές της Ανατολής.

Λόγω της σημασίας και της πλούσιας συλλογής του, το Μουσείο Περγάμου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στο Βερολίνο και είναι συνήθως σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα επισκέψεων των επισκεπτών της πόλης. (Σημ. Πριν την επίσκεψή σας στο Μουσείο, ελέγξτε αν είναι ανοικτό στο κοινό, όλο ή κάποιες πτέρυγές του, μιας και οι αρχές από το 2023 είχαν ανακοινώσει ότι θα προβούν σε εργασίας ανακαίνισής του).

Το Νησί των Μουσείων είναι ένας ιδανικός τόπος για τους λάτρεις της τέχνης, της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς, για αυτό και εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο το επισκέπτονται ετησίως, για να απολαύσουν τις μοναδικές συλλογές του.

Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Memorial to the Murdered Jews of Europe): Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται ένα συγκλονιστικό μνημείο στην μνήμη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων που δολοφονήθηκαν από το Ναζιστικό Καθεστώς.

Memorial to the Murdered Jews of Europe

Το μνημείο αποτελείται από 2.711 στήλες από σκυρόδεμα που βρίσκονται σε ένα πλέγμα πάνω σε μια επιφάνεια περίπου 19.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι διαφορετικές υψομετρικές διαφορές των στηλών δημιουργούν μια αίσθηση αποπροσανατολισμού όταν οι επισκέπτες περιπλανώνται στον χώρο.

Η σχεδίαση του μνημείου είναι ανοιχτή σε διάφορες ερμηνείες, αλλά πολλοί το ερμηνεύουν ως μια απεικόνιση του ασυνείδητου και της αδυναμίας να κατανοήσουμε πλήρως την ακρίβεια του Ολοκαυτώματος. Υπάρχει εκεί αποτελώντας απόδειξη της σημασίας της μνήμης, της εκπαίδευσης και της επαγρύπνησης κατά των προκαταλήψεων και του μίσους στη σύγχρονη κοινωνία.

Πάρκα στο Βερολίνο

Το Βερολίνο είναι γνωστό για τα πολλά όμορφα πάρκα του, τα οποία προσφέρουν μια ανάσα μέσα στην πόλη και ένα χώρο χαλάρωσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Οι Βερολινέζοι, όπως και οι περισσότεροι Kεντροευρωπαίοι, ειδικά, αγαπούν την χαλάρωση στους στους πράσινους πνεύμονες της Πρωτεύουσας, γι΄ αυτό, κατά στην περιήγηση σας στην πόλη του Βερολίνου, θα συναντήσετε αρκετούς κατοίκους της να χαλαρώνουν σ’ αυτά.

Ορισμένα από τα πιο γνωστά πάρκα του Βερολίνου είναι τα εξής:

Tiergarten (Τιργκάρτεν): Είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας της πόλης του Βερολίνου και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει εκτεταμένα μονοπάτια, λίμνες και ποτάμια και είναι ιδανικό για περπάτημα, ποδηλασία και φυσικά πικ νικ και χαλάρωση στο γρασίδι. Πολύ κοντά στο πάρκο μπορείτε να βρείτε σημαντικά μνημεία, όπως το έργο ειρήνης Global Stone, αλλά και μέσα σε αυτό, όπως το το εκθεσιακό και καλλιτεχνικό κέντρο Haus der Kulturen der Welt και την Στήλη της Νίκης (Berlin Victory Column)

Volkspark Friedrichshain: Είναι το πρώτο δημόσιο πάρκο που δημιουργήθηκε στο Βερολίνο και προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, αναρρίχηση και αθλητικά γήπεδα.

Treptower Park: Είναι ένας μεγάλο πάρκο, δίπλα στο ποτάμι Spree, με όμορφους κήπους, λίμνες, αλλά και το Σοβιετικό Μνημείο Πολέμου (Soviet War Memorial), που είναι αφιερωμένο στους Σοβιετικούς στρατιώτες που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Tempelhofer Feld: Πρόκειται για έναν πρώην αεροδρόμιο που μετατράπηκε σε δημόσιο χώρο αναψυχής. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν, να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο ή ακόμα και να πετάξουν χαρταετούς στον ευρύχωρο και ανοικτό αυτό χώρο .

Ποτάμι Σπρέε (Spree)

Το ποτάμι που διασχίζει τη Βερολίνο είναι ο Σπρέε (Spree). Ο Σπρέε είναι ένας ποταμός που διασχίζει την πόλη από βόρεια προς νότια και συνδυάζεται με άλλους ποταμούς και κανάλια, προσφέροντας μοναδική θέα και ατμόσφαιρα.

Ο ποταμός Spree έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Βερολίνου, λειτουργώντας ως οδός μεταφοράς για το εμπόριo. Αποτελεί επίσης εξέχον χαρακτηριστικό του τοπίου της πόλης, με πολυάριθμες γέφυρες που εκτείνονται κατά μήκος του και αρκετά παραποτάμια μονοπάτια που παρέχουν ευκαιρίες αναψυχής τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.

Εκτός από την πρακτική σημασία του, ο ποταμός Spree έχει πολιτιστική σημασία για τους Βερολινέζους. Πολλά από τα εμβληματικά ορόσημα της πόλης, όπως ο Καθεδρικός ναός του Βερολίνου, το κτίριο του Ράιχσταγκ και το Νησί των Μουσείων, βρίσκονται κατά μήκος των οχθών του, καθιστώντας τον αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και της κληρονομιάς του Βερολίνου.

Το τείχος του Βερολίνου

Και φτάσαμε επιτέλους σε ένα πιο διάσημα ορόσημα της πόλης, στο Τείχος του Βερολίνου, και προσωπικά, τον βασικό λόγο της σύντομης επίσκεψής μου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Η αλήθεια είναι ότι η μνήμη μου μπορούσε ακόμα να συντηρήσει τις εικόνες της πτώσης του Τείχους, που αναμετέδιδαν σε όλο τον κόσμο τα δελτία ειδήσεων της εποχής. Μπορούσε αυτή η μνήμη να γίνει Live εικόνα; Μπορούσε, είχε έρθει η ώρα. Τι ήταν όμως αυτό το τείχος του Βερολίνου; Είναι δυνατόν να υπήρχε ένα τείχος μέσα σε μία πόλη, για να την διαιρέσει; Κι όμως…

Το Τείχος του Βερολίνου ήταν ένα φράγμα που κατασκευάστηκε από την Ανατολική Γερμανία (Γερμανική Δημοκρατία) για να διαχωρίσει το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το τείχος κατασκευάστηκε στις 13 Αυγούστου 1961 και έμεινε όρθιο για περίπου 28 χρόνια, μέχρι την άρση του στις 9 Νοεμβρίου 1989.

Η κατασκευή του τείχους είχε ως στόχο να εμποδίσει τους πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας να δραπετεύσουν στο Δυτικό Βερολίνο, όπου η ζωή θεωρούνταν πιο ελεύθερη και προοδευτική. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ανατολική Γερμανία με επικίνδυνους τρόπους, μερικοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους.

Το τείχος αποτελούσε μια φυσική και ιδεολογική διαίρεση ανάμεσα στο Δυτικό και Ανατολικό Στρατόπεδο, με το Δυτικό Βερολίνο να ανήκει στην Δυτική Γερμανία και τον υπόλοιπο χώρο της πόλης να βρίσκεται εντός της Ανατολικής Γερμανίας. Η άρση του τείχους το 1989 σηματοδότησε την πτώση του Σοβιετικού Συνασπισμού και την ενοποίηση της Γερμανίας σε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα. Σήμερα, από το Τείχος του Βερολίνου διατηρούνται μόνο ορισμένα τμήματα.

Περισσότερα αξιόλογα αξιοθέατα

Μερικά ακόμα αξιοθέατα που μπορείτε να εντοπίσετε και να θαυμάσετε στο Βερολίνο είναι το Κτίριο του Ράιχσταγκ (Reichstag) που στεγάζει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η πλατεία Potsdamer Platz, ο Ναός της Μνήμης του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche), το Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ (Charlottenburg Palace), αλλά και το Χάμπουργκερ Μπάνχοφ (Hamburger Bahnhof), ο πρώην τερματικός σταθμός του σιδηροδρόμου Βερολίνου-Αμβούργου , που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Απαραίτητη θεωρείται και η επίσκεψή σας στο σημείο ελέγχου Τσάρλι (Checkpoint Charlie) ή εν συντομία Checkpoint C, το πιο γνωστό σημείο διέλευσης του «Τείχους του Βερολίνου» μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τέλος, οι φίλοι της ιστορίας, δεν πρέπει να παραλείψουν να βρεθούν και σε ένα ακόμα δημοφιλές σημείο της πόλης, την μουσειακή τοποθεσία της Τοπογραφίας του Τρόμου, στην οποία βρίσκονταν τα κτίρια της Γκεστάπο (Gestapo) και των Ες Ες (SS).

Το σύγχρονο Βερολίνο προσφέρει μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία με μια εκτεταμένη ποικιλία από τοπικά και διεθνή φαγητά, καθώς και μοναδικά ποτά και φυσικά πολλές μπυραρίες. Επιπλέον, στο Βερολίνο πραγματοποιούνται πολλές εκθέσεις, σημαντικά αθλητικά γεγονότα, όπως το ποδοσφαιρικό Euro και μπασκετικές διοργανώσεις, συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών και παραστάσεις. Με λίγα λόγια, πρόκειται για έναν προορισμό που μπορεί να φιλοξενήσει πολλών τύπων ταξιδιώτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρίσκεται συχνά στους TOP ευρωπαϊκούς προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες.

Γήπεδο και χώρος εκδηλώσεων

Καλά να περάσετε…

Σχολιάστε