Αξίζει να πας: Θεσσαλονίκη – Thessaloniki

στις

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερα όμορφη και αρκετά μεγάλη πόλη, τοποθετημένη στο βόρειο τμήμα της ελλαδικής χώρας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας (περισσότερο από 1 εκ. πληθυσμό), μετά την Αθήνα. Η πόλη έχει σημαντική και μακρά ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς έχει βιώσει πολλές διαφορετικές εποχές και κουλτούρες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Κεντρική Μακεδονία γενικότερα, θα γεμίσουν τις βαλίτσες σας με πολύ όμορφες εικόνες, ειδικά αν αποφασίσετε να κάνετε ένα road trip σ’ αυτήν, κι όχι ένα ταξίδι αποκλειστικά στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Κάποιες από τις πιο γνωστές και ενδιαφέρουσες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης είναι οι παρακάτω: Αγία Τριάδα, Καλαμαριά, Λαγκαδάς, Θέρμη, Πυλαία, η Κάτω Τούμπα, η Χαλκηδόνα, η Ασπροβάλτα, οι Συκιές και όχι μόνο. Και παρότι έχουμε συνηθίσει τις διακοπές να τις συνδέουμε με τα απίστευτης ομορφιάς νησιά της χώρας μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι και η Βόρεια Ελλάδα έχει τις δικές της πολύ αξιόλογες επιλογές.

Μέσα στην πόλη

Ας ξαναγυρίσουμε όμως μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πριν προχωρήσουμε στα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος, ας διαβάσουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για την όμορφη συμπρωτεύουσα. Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Κάσσανδρο και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της συζύγου του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πόλη ήταν ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού και εμπορίου, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης κοντά στη θάλασσα και της σύνδεσής της με σημαντικές εμπορικές οδούς.

Λευκός Πύργος

Η «νύμφη του Θερμαϊκού», όπως αλλιώς αποκαλείται, διαθέτει πολλά σημαντικά αξιοθέατα, που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος, μη παραλείποντας βέβαια, σε καμία περίπτωση, το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης, τον Λευκό Πύργο. Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως οχυρός πύργος. Έχει ύψος περίπου 34 μέτρα και είναι κατασκευασμένος από λευκή πέτρα, που του χάρισε και το όνομά του.

Ο Πύργος αυτός βρίσκεται κοντά στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί ένα δημοφιλές μέρος για περίπατο, ποδήλατο, και άλλες εμπειρίες αναψυχής, καθώς και για πολλές εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Σήμερα, ο Λευκός Πύργος στεγάζει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου εκθέτονται σημαντικά έργα της βυζαντινής τέχνης και κουλτούρας. Επιπλέον, προσφέρει μια όμορφη πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας τον ένα δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες.

Λαδάδικα

Η παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια δυναμική και ζωντανή περιοχή της πόλης που εκτείνεται κατά μήκος της προκυμαίας. Ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες, οι Θεσσαλονικείς ξεχύνονται σ’ αυτήν, σουλατσάροντας στον πεζόδρομο κατά μήκος της θάλασσας για να απολαύσουν τη θέα του Θερμαϊκού, να κάνουν ποδήλατο, πατίνι, να βγάλουν βόλτα τα παιδιά τους, ακόμη και να ψαρέψουν. Συχνά επιλέγουν να βρουν μία θέση σε ένα από τα πολλά καφέ και εστιατόριά της και ενίοτε καταλήγουν στα πασίγνωστα και δημοφιλή Λαδάδικα!

Τα Λαδάδικα (Λαδάδικα και Άνω Λαδάδικα) είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και γραφικά στενά της Θεσσαλονίκης και αποτελούν έναν ιστορικό και πολιτιστικό θησαυρό της πόλης. Το όνομα της περιοχής προέρχεται από τα παλιά καταστήματα πώλησης λαδιού που λειτουργούσαν στην περιοχή και βρίσκεται πολύ κοντά στον παραλιακό δρόμο της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία, αρκετά χρόνια, τα Λαδάδικα θεωρούνται η πυραμίδα της διασκέδασης στην συμπρωτεύουσα. Στα στενά της γειτονιάς θα βρείτε μεν κάποιες γκαλερί τέχνης και μουσεία, αλλά ως επί πλείστο θα ανακαλύψετε πολλές καφετέριες, εστιατόρια/ταβέρνες με παραδοσιακή και σύγχρονη κουζίνα, bar, μπουζούκια, clubs και με μία λέξη, πάρα πολλή διασκέδαση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσοι Έλληνες καλλιτέχνες, ειδικά του λαϊκού στερεώματος, ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη.

Ομπρέλες

Το γλυπτό «Ομπρέλες» είναι ένα εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, το οποίο απεικονίζει μια σειρά από μεταλλικές ομπρέλες που είναι τοποθετημένες πάνω σε μία εξέδρα δίπλα στην θάλασσα, κατά μήκος της Νέας Παραλίας και κοντά στο Άγαλμα του Αλεξάνδρου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό οπτικό θέαμα.

Το γλυπτό αυτό έχει γίνει δημοφιλές σημείο για φωτογραφίες και αναμφίβολα προσθέτει στην αισθητική και τον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης, ενώ εντυπωσιακό είναι και το ύψος του που αγγίζει τα 13 μέτρα.

Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά σύμβολα που σχετίζονται με τον Μεγάλο Αλέξανδρο της Μακεδονίας. Υπάρχουν διάφορα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά ένα από τα πιο διάσημα είναι αυτό που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στην Νέα Παραλία, δίπλα από τον Λευκό Πύργο.

Το άγαλμα απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο καβαλάρη πάνω στο άλογό του, τον γνωστό Βουκεφάλα, σε μια θέση που υποδηλώνει δύναμη, αυτοπεποίθηση και ηγεμονία. Η παρουσία του αγάλματος στη Θεσσαλονίκη συμβολίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και τη σημασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε το 1960 και έκτοτε έχει γίνει ένας σημαντικός θεσμός για τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι προβολές και οι κεντρικές δραστηριότητες του φεστιβάλ πραγματοποιούνται στο Κέντρο Συνεδρίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλους χώρους της πόλης. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες βραβείων που απονέμονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όπως το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» για την καλύτερη ταινία.

Άλλα πολύ σημαντικά αξιοθέατα της συμπρωτεύουσας είναι σίγουρα τα ενδιαφέροντα μουσεία της, τα βυζαντινά μνημεία, αλλά και τα νεοκλασικά κτίρια. Μέρος αυτών θα σας παρουσιαστούν παρακάτω, ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές σας:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Το μουσείο φιλοξενεί μια εκτενή συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που παρουσιάζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής της Μακεδονίας.
  • Μουσείο Λευκού Πύργου: Μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο του Λευκού Πύργου για να ενημερωθείτε για την ιστορία και την κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, καθώς και για τον ίδιο τον Λευκό Πύργο. Μέσα από τις εκθέσεις του Μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την ιστορία του Πύργου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και τη σημασία του ως σύμβολο της Θεσσαλονίκης.
  • Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας: αποτελείται από πολλές συλλογές και εκθέσεις που περιλαμβάνουν αντικείμενα, ρούχα, εργαλεία, τέχνη, κτίρια και άλλα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής.
  • Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Το μουσείο στεγάζεται σε έναν παραδοσιακό πέτρινο χώρο και προσφέρει στους επισκέπτες μια ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον αγώνα των ανθρώπων που προσπάθησαν να απελευθερώσουν τη Μακεδονία από την τουρκική κυριαρχία.
  • Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: επικεντρώνεται στην προβολή της τεχνικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Διαθέτει εκθέσεις και διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες του.

Ναοί της Θεσσαλονίκης

  • Μητροπολιτικός ναός Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ή Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αναγέρθηκε (1891-1914) προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και είναι η πρώτη εκκλησία της Τουρκοκρατίας.

  • Ροτόντα, γνωστή και ως Άγιος Γεώργιος: Είναι ένα αρχαίο κτίριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Γαλέριο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την τελευταία δεκαετία του 3ου αιώνα. Αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.
  • Βυζαντινό λουτρό Άνω Πόλης: Πρόκειται για ένα αρχαίο υδραγωγείο που χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου.

Άλλοι ενδιαφέροντες ναοί στην πόλη: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Ναός Αγία Σοφία, Ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, Παναγία Αχειροποίητος, Παναγία Χαλκαιών, Ιερός Ναός Παναγίας Δεξιάς, Ναός του Σωτήρος, Εκκλησία των Ταξιαρχών, Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά και πολλοί άλλοι.

Μνημεία οθωμανικής περιόδου

Ακολουθεί ένα δείγμα σημαντικών Μνημείων της Οθωμανικής περιόδου:

  • Χαμζά Μπέη τζαμί ή Αλκαζάρ (Hamza Bey Τζαμί ): Το τζαμί κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα, κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το όνομά του το πήρε από τον επιφανή Οθωμανό στρατιωτικό Χαμζά Μπέη. Είναι γνωστό για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, με έναν μεγάλο κεντρικό θόλο, και μία υπέροχη δεξαμενή νερού που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο. Σήμερα, δεν χρησιμοποιείται πλέον ως τζαμί αλλά ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων.
  • Αλατζά Ιμαρέτ  (Alaca Imaret) : είναι ένα ακόμα όμορφο κτίριο που φιλοξενεί η πόλη της Θεσσαλονίκης και αποτελεί κληρονομιά της Οθωμανικής περιόδου. Το όνομά του είναι πιθανόν να προέκυψε από τον πολύχρωμο μιναρέ, μιας και αλατζά στα τούρκικα, σημαίνει χρωματιστός!
  • Γιαχουντί Χαμάμ (Λουλουδάδικα): Τα Λουλουδάδικα, όπως διαφαίνεται και από το όνομά της, είναι μία περιοχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία στεγάζονταν τα καταστήματα των ανθοπωλών
  • Φρούριο του Επταπυργίου ή Γεντί Κουλέ (Yedi Kule): Βρίσκεται στα τείχη της Θεσσαλονίκης, στο βορειοανατολικό άκρο. Υπήρξε φυλακή κατά τον 19ο αιώνα.
Πινακίδες με κατευθύνσεις προς Λουλουδάδικα, Οδό Εγνατίας κλπ

Σημεία που δεν πρέπει να παραλείψετε κατά την επίσκεψή σας στη συμπρωτεύουσα είναι τα εξής:

  • Η πλατεία Αριστοτέλους, με τα εντυπωσιακά, ημικυκλικά κτίρια της οδού Μητροπόλεως. Χώρος προσέλκυσης πολλών τουριστών, με πολλά καταστήματα εστίασης και ταυτόχρονα χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων ο λιτός στολισμός και φωτισμός της, την κάνει ακόμα πιο όμορφη.
  • η Αρχαία αγορά, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη
  • το εξαιρετικό Μέγαρο Μουσικής με τις πάρα πολλές παραστάσεις
  • η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου ή Καμάρα: αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας

Επιπλέον, όπως ίσως ήδη καταλάβατε, η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για τον πνευματικό της πολιτισμό, τα φεστιβάλ, τις τέχνες. Πόλος έλξης είναι και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάθε Σεπτέμβριο, γεγονός πολύ μεγάλης σημασίας, Οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, στα πλαίσια των εργασιών της επιλέγουν να ανακοινώσουν το προόγραμμα και τα μέτρα που θα λάβουν. Επίσης, στην συμπρωτεύουσα φιλοξενείται και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Συνολικά, η Θεσσαλονίκη είναι μια αναμφίβολα ενδιαφέρουσα πόλη, με πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό, μία πόλη που οι νέοι επιθυμούν να περάσουν την φοιτητική τους ζωή και αρκετοί επαγγελματίες επισκέπτονται για εργασιακούς λόγους.

Όπως καταλαβαίνετε, το άρθρο αυτό δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να γίνει μία σύντομη, τουλάχιστον, αναφορά σε κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες που μπορείτε να επιλέξετε, εάν το ταξίδι σας πραγματοποιηθεί την καλοκαιρινή περίοδο. Κάποιες από αυτές βρίσκονται κοντά στην πόλη, ενώ κάποιες άλλες σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Πολύ κοντά λοιπόν στην Θεσσαλονίκη μπορείτε να επισκεφτείτε τις παραλίες της Αγίας Τριάδας, του Περαία, της Επανομής, του Ποταμού και την παραλία Νέοι Επιβάτες, και αν ο χρόνος παραμονής σας το επιτρέπει, στη συνέχεια να θαυμάσετε και τις πανέμορφες παραλίες της Χαλκιδικής, με τα καταπράσινα νερά, που αποτελούν αγαπημένη επιλογή των Μακεδόνων, αλλά και των υπολοίπων φίλων της βόρειας Ελλάδας. Μία, τουλάχιστον, μικρή αναφορά στις απίθανες παραλίες των χερσονήσων της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας είναι απαραίτητη και ξεκινά αμέσως:

  • Χερσόνησος Κασσάνδρας (1ο πόδι): Πευκοχώρι, Άφυτος, Χανιώτης, Καλλιθέα, Πολύχρονο, Κρυοπηγή, Παλιούρι, Ποσείδι, Σίβηρη, Νέα Σκιώνη
  • Χερσόνησος Σιθωνίας (2ο πόδι): Νέος Μαρμαράς, Καβουρότρυπες, Καλογριάς, Σάρτη, Καλαμίτσι, Πόρτο Κουφό, Τριστινίκα, Βουρβουρού, Καρύδι, Τρανή Αμμούδα, Άγιος Ιωάννης, Τορώνη, Ελιά, Αρμενιστής, Συκιά
  • Χερσόνησος του Άθω (3ο πόδι): Το 3ο πόδι ή Χερσόνησος του Άθω αποτελεί έναν από τους προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού, τον οποίο επισκέπτονται πολλοί ορθόδοξοι (άντρες), για να βρεθούν στο Άγιο Όρος. Παρόλα αυτά όμως, στο επισκέψιμο τμήμα του, υπάρχουν και κάποιες ενδιαφέρουσες παραλίες, όπως οι εξής: Ιερισσός, Αλυκές, Άγιο Γεώργιος, Μεγάλη Άμμος, Καραγάτσια (οι τέσσερις τελευταίες βρίσκονται στη νήσο Αμμουλιανή στον κόλπο του Αγίου Όρους)

Είναι πραγματικά πολλά τα φυσικά αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει κάποιος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Κι αν αρχίσουμε να απαριθμούμε, εκτός από τις παραλίες που ήδη αναφέραμε, τους ποταμούς (Αξιός ποταμός, Αλιάκμονας κ.α.), τις λίμνες και όλη την υπέροχη φύση, πιστεύω ότι αυτό το άρθρο, δεν θα τελειώσει ποτέ. Πραγματικά, πρόκειται για μία περιοχή που αξίζει να επισκεφτείς κι αν είναι δυνατόν, πάνω από μία φορά.

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε