Αξίζει να πας: Βρότσλαβ (Wroclaw), στην πόλη των Νάνων

στις

Ένα ταξίδι στην πόλη των… νάνων μόλις ξεκίνησε! Νάνων; Αναρωτιέστε μήπως τι εννοώ; Κάντε λίγο υπομονή, θα μάθετε σύντομα. Φαίνεται πώς κάτι περίεργο συμβαίνει σ’ αυτήν την πόλη! Είστε έτοιμοι να την εξερευνήσουμε;

Προορισμός μας λοιπόν αυτή τη φορά είναι ένα μέρος, όχι και τόσο τουριστικό. Η αλήθεια είναι ότι αν ρωτήσεις κάποιον ποιες πόλεις της Πολωνίας γνωρίζει ή θέλει να επισκεφτεί το πιθανότερο είναι να σου αναφέρει την πρωτεύουσά της, δηλαδή την επιβλητική Βαρσοβία (Warsaw), την όμορφη Κρακοβία (Krakow), ίσως και το Γκντανσκ (Gdańsk). Η Βρότσλαβ (Wroclaw) μπορεί να μην ανήκει στους πιο δημοφιλής προορισμούς, όμως είναι σίγουρα ένας απ΄ αυτούς που αξίζει να πας, κατά προτίμηση την περίοδο των Χριστουγέννων. Και μπορεί οι καιρικές συνθήκες τότε να μην είναι οι πιο εύκολες, ειδικά για τους ταξιδιώτες που έχουν συνηθίσει σε πιο ζεστά κλίματα, όπως αυτό της Μεσογείου, όμως η ατμόσφαιρα είναι παραμυθένια.

Η Βρότσλαβ βρίσκεται στη δυτική Πολωνία, στις όχθες του ποταμού Όντερ (Oder). Πρόκειται για μία πόλη με όμορφα γοτθικά και χρωματιστά κτίρια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ωραία πάρκα και με το παλαιότερο τμήμα της, άνω των 1000 ετών, να βρίσκεται πάνω σε ένα νησί, το Νησί του Καθεδρικού Ναού (Ostrów Tumski).

Όλη την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η κεντρική πλατεία Rynek (Πλατεία Αγοράς) είναι στολισμένη, γεμάτη φώτα, παιχνίδια, μέρη για να απολαύσεις το ρόφημα/ποτό σου, ειδικές κατασκευές για να φωτογραφηθείς και να κρατήσεις για πάντα τις αναμνήσεις σου ζωντανές, μικρά ξύλινα μαγαζάκια που πουλάνε φαγητά, κασκόλ, σουβενίρ και πολλά άλλα τοπικά και μη προϊόντα. Μοιάζει πραγματικά με μία ζωντανή Παραμυθούπολη για μικρά παιδιά. (Εντάξει, όχι μόνο μικρά παιδιά!) Η αίσθηση είναι μαγική και προσωπικά την τοποθετώ στους άγνωστους μεν ιδανικούς δε προορισμούς για τα Χριστούγεννα.

Αν βέβαια δεν αντέχετε το κρύο ίσως θα πρέπει να προτιμήσετε να ταξιδέψετε την Άνοιξη μέχρι και το Φθινόπωρο, αν όμως είστε «σκληρό καρύδι», η περίοδος των διακοπών των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα η πιο όμορφη.

Όπως ήδη καταλάβατε, η κεντρική πλατεία της πόλης (Wrocław Market Square) αποτελεί τον πρώτο σταθμό κάθε επισκέπτη. Σ’ αυτήν θα μπορέσετε να θαυμάσετε το εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής παλιό Δημαρχείο, την εκκλησία της Αγίας Βασιλικής, αλλά και πάρα πολλά χρωματιστά κτίρια, πάνω και γύρω απ’ αυτήν.

Άλλο πολύ σημαντικό σημείο της Βρότσλαβ, το οποίο δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε είναι το νησί του Καθεδρικού Ναού (Ostrów Tumski)! Το νησί ενώνεται με την υπόλοιπη πόλη με μία απ’ τις πολλές γέφυρες (Tumski Bridge) που υπάρχουν σ’αυτήν, ενώ πάνω σ’ αυτό βρίσκεται η εκκλησία στην οποία οφείλει το όνομά του κι η οποία αφιερώθηκε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή! Καθώς θα περνάτε τη γέφυρα για να μεταβείτε στο νησί του Καθεδρικού, παρατηρήστε την. Ίσως χρειαστεί να κοιτάξετε και την παρόχθια συνέχειά της. Πάνω της οι επισκέπτες κλειδώνουν λουκέτα, όπως συμβαίνει πια σε πολλές γέφυρες του κόσμου. Λουκέτα αναμνήσεων και αγάπης!

Η βόλτα στο νησί θα σας δώσει γι’ άλλη μία φορά την αίσθηση ότι περπατάτε σε κάποιο σκηνικό ταινίας εποχής, σ’ ένα μέρος φανταστικό. Το θολό τοπίο που δημιουργεί το κρύο, μπορεί να ενοχλήσει κάποιες από τις αισθήσεις σας, όχι όμως αυτή της όρασης, μιας και δημιουργεί μοναδικές εικόνες, που ακόμα και η καλύτερη φωτογραφική μηχανή δυσκολεύεται να αποτυπώσει.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στην Βρότλαβ ήρθε η ώρα για μερικά ακόμα αξιόλογα, όπως: το Εθνικό Μουσείο, η μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, το εμβληματικό μνημείο, παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, Centennial Hall, το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου (Wroclaw University), το πάρκο Szczytnicki, ο Βοτανικός κήπος, η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (Church of the Holy Cross), το μουσείο μοντέρνας τέχνης, το μεγαλύτερο σιντριβάνι της Πολωνίας (Wroclaw Multimedia Fountain), ο ζωολογικός κήπος, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, τα Γλυπτά των Ανώνυμων Πεζών (Pomnik Anonimowego Przechodnia) και πολλά άλλα. Επιλέξτε αν θα τα επισκεφτείτε ή όχι, ανάλογα με τις ταξιδιωτικές σας προτιμήσεις.

Γιατί όμως «πόλη των Νάνων» (Dwarfs); Για πάμε να λύσουμε κι αυτό το μυστήριο.

Εκτός απ’ την παραμυθένια ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, θα διαπιστώσετε σύντομα ότι σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχει η πιθανότητα ξαφνικά μπροστά σας να… εμφανιστεί ένας νάνος. Συγκεκριμένα, το μικροσκοπικό άγαλμα ενός νάνου! Με το που εντοπίσεις τον πρώτο, μετά δεν θα σταματάς! Όλη η περιήγησή σου θα μοιάζει σαν ένα παιχνίδι αναζήτησης και φωτογράφησης νάνων, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε! Σε πεζοδρόμια, σε στοές, πίσω από παγκάκια. Οπουδήποτε!

Άγαλμα Νάνου στην κορυφή της εισόδου ενός κτιρίου

Ο μύθος λέει ότι οι νάνοι έσωσαν την πόλη απ’ την επέλαση των καλικάντζαρων κι αφού τους έδιωξαν έμειναν εκεί για να την προστατεύουν. Η πραγματική αιτία όμως της ύπαρξης τους, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι ότι οι νάνοι συμβολίζουν την αντίσταση ενάντια στο αυταρχικό κομμουνιστικό καθεστώς της δεκαετίας του 1980 που τυραννούσε την πόλη. Λέγεται συγκεκριμένα ότι τότε δημιουργήθηκε ένα κίνημα (Orange Underground) το οποίο αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο και σαρκαστικό τρόπο. Η αστυνομία έσβηνε τα αντικαθεστωτικά τους graffiti κι εκείνοι ζωγράφιζαν από πάνω ένα νάνο. Στις αρχές του 2000 τοποθετήθηκε προς τιμήν τους ο πρώτος νάνος κι από τότε όλο και πληθαίνουν.

Κάπως έτσι η πόλη απέκτησε πάρα πολλά αγαλματάκια νάνων, που ξεφυτρώνουν στο κέντρο αλλά και σε διάφορα σημεία των περιχώρων, κι όσο αδιάφορο κι αν σας μοιάζει τώρα αυτό το γεγονός, οι πιθανότητες λένε ότι αν βρεθείτε στη Βρότσλαβ θα καταλήξετε κι εσείς, όπως κι εμείς, να τους φωτογραφίζετε. Για τους ενδιαφερόμενους έχω μία ακόμη πληροφορία. Υπάρχει ειδική εφαρμογή για κινητά (Wroclaw Dwarfs), για να σας βοηθήσει να τους εντοπίσετε, αλλά και τουριστικός χάρτης (Hunting for Dwarfs) που μπορείτε να προμηθευτείτε.

Το ταξίδι στην χρωματιστή, μυστήρια και παιχνιδιάρικη πόλη του Βρότσλαβ κάπου εδώ τελειώνει! Πριν να σας αφήσω να το ονειρευτείτε και γιατί όχι να το προγραμματίσετε, θα σας δώσω κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες που θα σας φανούν χρήσιμες. Απ’ την Ελλάδα υπάρχουν πια απευθείας αεροπορικές πτήσεις με τις Low Cost εταιρείες. Διαφορετικά μπορείτε να ταξιδέψετε με ανταπόκριση, μέσω Βαρσοβίας ή μέσω κάποιας άλλης πόλης, εκτός Πολωνίας. Αν οργανώσετε νωρίς το ταξίδι σας θα βρείτε εισιτήρια σε αρκετά καλές τιμές. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να ταξιδέψετε με προορισμό την Βαρσοβία ή την Κρακοβία κι από εκεί να συνεχίσετε με λεωφορείο ή τρένο!

Για τις μετακινήσεις εντός της πόλης αρκεί να γνωρίζετε ότι η Βρότσαλ, όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Πολωνίας, διαθέτει πολύ καλές αστικές συγκοινωνίες, ανά πάσα στιγμή της ημέρας, οπότε η μετακίνησή σας θα είναι πολύ εύκολη και οικονομική, χωρίς την ανάγκη αναζήτησης ταξί ή άλλων οδηγών.

Όσο αφορά στον εξοπλισμό σας, αν το ταξίδι σας πραγματοποιηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες, σίγουρα θα χρειαστείτε πολύ ζεστά ρούχα, κασκόλ, γάντια,. Να θυμάστε ότι το νόμισμα τους είναι το Ζλότι και τα περισσότερα προϊόντα κι αγαθά κοστίζουν φθηνότερα απ’ ότι στην Ελλάδα. Για να μπορείτε να υπολογίσετε πρόχειρα τις τιμές, αρκεί να διαιρείται περίπου με το 5, μιας και 1 ζλότι Πολωνίας είναι περίπου ίσο με 0,21 ευρώ.

Pierogi

Επίσης, μην ξεχάσετε να απολαύσετε το νοστιμότατο παραδοσιακό τους φαγητό Pierogi (dumplings), σε διάφορες παραλλαγές. Θα βρείτε πολύ ωραία εστιατόρια, με ωραία μεσαιωνική διακόσμηση, στα οποία θα μπορέσετε να απολαύσετε την τοπική λιχουδιά τους. Τα Pierogi, όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία, είναι ζυμαρικά σε σχήμα μίνι πίτσας καλτσόνε, όπου μέσα μπορεί να έχουν από κρέας μέχρι, τυρί, χόρτα κ.α.. Μιας και θυμήθηκα όμως τους γείτονες μας, να σας πω ότι κι οι Πολωνοί κάνουν κάποιες φορές γρήγορες στάσεις σε κάποιο μπαρ, όχι όμως για εσπρέσσο όπως οι Ιταλοί, αλλά συνήθως για ένα ή περισσότερα shot βότκας. Έχουν μάλιστα και ειδικές προσφορές!

Τέλος, η Βρότσλαβ είναι μία πόλη κατάλληλη και για να κάνετε τις αγορές σας, μιας και διαθέτει πολλά και μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου θα βρείτε πλήθος καταστημάτων όλων των ειδών. Να θυμάστε ότι τόσο η μετατροπή συναλλάγματος, όσο και η χρήση της κάρτας επιφέρει πρόσθετες χρεώσεις, οπότε πριν ξεκινήσετε, σκεφτείτε τι σας συμφέρει καλύτερα και…

καλά να περάσετε!

Σχολιάστε