Αξίζει να πας: Πρέβελη (Preveli beach)

στις

Η παραλία Πρέβελη, γνωστή και ως λίμνη Πρέβελη, είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες στη νότια Κρήτη, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης (σημ. υπάρχει και η Μονή Πρεβέλης στην περιοχή, την οποία αξίζει να επισκεφτείτε), σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τις φυσικές της ομορφιές και τα κρυστάλλινα νερά. Η παραλία ήταν γνωστή ακόμα και τη δεκαετία του ’70 όταν οι χίπις (hippies) την επέλεγαν για να κατασκηνώσουν.

Γιατί όμως αυτή η παραλία είναι τόσο δημοφιλής;

Ίσως γιατί μπορεί να συνδυάσει πολλά πράγματα μαζί, όπως ένα φαράγγι, ένα ποτάμι, ένα φοινικόδασος, μία λιμνοθάλασσα και μία αμμουδερή παραλία με δροσερά νερά;

Για να γίνω όμως λίγο πιο συγκεκριμένη, ας ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι στην έξοδο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, αυτού του υπέροχου και επιβλητικού φαραγγιού στα νότια του νομού Ρεθύμνου, και συγκεκριμένα στις όχθες του Μέγα Ποταμού (εκβολές του Κουρταλιώτη ποταμού) συναντάμε το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης (σημ. το φοινικόδασος στο Βάι είναι το πρώτο). Πρόκειται πραγματικά για ένα φανταστικό φυσικό τοπίο, όπου φοίνικες αγκαλιάζουν από την μία την άγρια, βραχώδη ομορφιά της περιοχής και από την άλλη το ποτάμι, έως ότου αυτό φτάσει στη θάλασσα. (σημ. θλιβερή στιγμή της ιστορίας του φοινικοδάσους και οικολογικό έγκλημα ήταν η πυρκαγιά του 2010. Ευτυχώς, το δάσος αναγεννήθηκε).

Προφανώς πολλοί είναι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην περιοχή για να απολαύσουν ένα μπάνιο στην πάντα υποσχόμενη νότια Κρήτη με τη μοναδική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε εκεί κυρίως για να θαυμάσουμε όλο αυτό το τροπικό, φυσικό θέαμα, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Για να μπορέσετε να αποκομίσετε το μέγιστο αυτής της εμπειρίας θα πρέπει να κινηθείτε κατά μήκος του ποταμού, να περπατήσετε δηλαδή στο μονοπάτι που υπάρχει, το οποίο θα σας βοηθήσει να εισχωρήσετε όσο γίνεται περισσότερο στην καρδιά του δάσους. Κατά τη διάρκεια της πορείας σας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν και αρκετά σημεία κατάλληλα για να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Πώς θα φτάσετε στην παραλία της Πρέβελης;

Στο βάθος φαίνεται ένα από τα σκάφη που πραγματοποιούν δρομολόγια προς την παραλία της Πρέβελης

Στην παραλία της Πρέβελης μπορείτε να φτάσετε είτε οδικώς, είτε με τα καραβάκια/σκάφη που ξεκινάνε από την Αγία Γαλήνη και τον Πλακιά. Εμείς προτιμήσαμε την οδική οδό, για να μπορέσουμε να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα από ψηλά, καθώς θα κατεβαίναμε το μονοπάτι που οδηγεί από το δρόμο και το πάρκινγκ στην παραλία.

Επειδή το μονοπάτι αυτό είναι εύκολο στην κατάβαση, αλλά δύσκολο στην ανάβαση, δεδομένου ότι πιθανόν να έχει προηγηθεί πολύωρη παραμονή στον ήλιο, κολύμπι, περπάτημα, ίσως και φαγητό, αρκετοί είναι οι επισκέπτες που επιλέγουν εξ αρχής την δεύτερη επιλογή πρόσβασης, δηλαδή να κινηθούν προς το Δρυμισκιανό Αμμούδι και να ακολουθήσουν το μικρό μονοπάτι που ενώνει τις δύο παραλίες. Αν όμως κι εσείς τελικά αποφασίσετε ότι η αποτύπωση στο μυαλό σας ή στη μνήμη της κάμεράς σας αυτής της υπέροχης θέας (βλ. παρακάτω φωτογραφίες) αξίζει τον κόπο, ίσως να είναι καλή ιδέα να πραγματοποιήσετε την αναχώρησής σας, αφού μειωθεί λίγο η ζέστη του μεσημεριού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ξέρει ο επισκέπτης ότι, επειδή η παραλία Πρέβελη είναι αρκετά απομακρυσμένη, μπορεί να χρειαστεί να φέρετε μαζί σας νερό, ίσως και τροφή. Επίσης, τα κατάλληλα υποδήματα θα μπορούσαν να σας διευκολύνουν κατά την κατάβαση-ανάβαση. Όλα αυτά βέβαια είναι κάποιες προτάσεις, με κυριότερη αυτήν που ακολουθεί:

«Μην πολυφορτωθείτε» και…

καλά να περάσετε.

Σχολιάστε