Αξίζει να πας: Σφακιά

στις

Τα Σφακιά ή Χώρα Σφακίων είναι ιστορική περιοχή της Κρήτης που βρίσκεται στη νότια μεριά του νομού Χανίων, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Νομού. Υπήρξε μία από τις πιο ανυπότακτες περιοχές της Ελλάδας, για αυτό και συχνά παρομοιάζεται με την Μάνη και το Σούλι.

Όψη του χωριού των Σφακίων μέσα από το πλοίο που εκτελεί δρομολόγια στις κοντινές παραλίες

Ο Ιστορικός Ι. ΜΟΥΡΕΛΟΣ έλεγε για τους Σφακιανούς:
«Εμείς οι άλλοι οφείλομεν ευγνωμοσύνη στο λαό των Σφακίων που τόσες φορές εθυσιάστηκε για τους άλλους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε πως, οι ως τα 1770 ευτυχισμένοι και σχεδόν ελεύθεροι Σφακιανοί, εθυσίασαν την ευτυχία τους για την ελευθερία των άλλων Κρητικών

Μνημείο Μάχης της Κρήτης

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και τραχιά περιοχή που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και τα πολυάριθμα φαράγγια που σχηματίζονται σε αυτές, ενώ νότια βρέχεται από το Λυβικό Πέλαγος. Αυτή η άγρια ομορφιά όμως είναι αυτή που ελκύει και αρκετούς ταξιδιώτες που φτάνουν στην περιοχή για να εξερευνήσουν τη φύση, πραγματοποιώντας περιπατητικές εξορμήσεις στα κρυφά μονοπάτια !

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη στη Χώρα Σφακίων

Κάποια από τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης στην περιοχή των Σφακίων είναι τα εξής:

  • τα ερείπια του φρουρίου των Σφακίων, στο λόφο Καστέλι της Χώρας Σφακίων
  • το μεσαιωνικό κάστρο στο Φραγκοκάστελλο, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων, με το οπτικό φαινόμενο των Δροσουλιτών. Κατα την παράδοση, σκιές που μοιάζουν με ανθρώπινες μορφές εμφανίζονται με την πρωινή δροσιά στο τέλος της Άνοιξης – αρχές Καλοκαιριού.
  • το Φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο της Ελλάδας (18 χιλιόμετρα), που έλκει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο που επιθυμούν να το διασχίσουν,
  • το φαράγγι του ΊμπρουΙμπριώτικο) το οποίο πήρε το όνομά του από το ομώνυμο χωριό, από όπου ξεκινάει η κατάβασή του
  • την γέφυρα της Αράδαινας, που ένωσε τις δύο πλευρές του ομώνυμου φαραγγιού και τα χωριά στην δυτική πλευρά, όπως ο Άγιος Ιωάννης με την Ανώπολη και τα υπόλοιπα Σφακιά, διευκολύνοντας σημαντικά την επικοινωνία των κατοίκων, που μέχρι τότε αναγκάζονταν να ακολουθούν απόκρημνα μονοπάτια. Είναι επίσης η 2η υψηλότερη για bungee jumping στην Ευρώπη. Οπότε, αν είστε φίλος της αδρεναλίνης, μόλις βρήκατε μία ακόμη δραστηριότητα στην περιοχή των Σφακίων.

Ξαναγυρνάμε όμως μέσα στο χωριό των Σφακίων, για να φύγουμε αυτή τη φορά με προορισμό μερικές πολύ όμορφες παραλίες της γύρω περιοχής. Από το λιμανάκι των Σφακίων μπορείτε να πάρετε το πλοίο (υπάρχουν και θαλάσσια ταξί), για να επισκεφτείτε τα παρακάτω, πολύ όμορφα και κοντινά παραθαλάσσια μέρη:

  • το Λουτρό,
  • την Αγία Ρούμελη,
  • το Φραγκοκάστελλο,
  • τη Σούγια,
  • την Παλαιόχωρα.

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια, για να σας εξυπηρετήσουν. Αν όμως παραμείνετε μέσα στο χωριό, κι αφού περιηγηθείτε με τα πόδια στα γραφικά σοκάκια του, θα μπορέσετε να απολαύσετε μερικές από τις παραδοσιακές νοστιμιές του τόπου, όπως σύγκλινο, τσιγαριαστό, σφακιανό γιαχνί και σφακιανές πίτες κ.α. ή αν προτιμάτε ψαράκι σε κάποιο από τα παραθαλάσσια ταβερνάκια της Χώρας. Στο παραδοσιακό χωριό των Σφακίων θα μπορέσετε να βρείτε καταστήματα, για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες σας, αλλά και κάποιες βασικές υποδομές.

Βόλτα μέσα στο χωριό

Καθώς ο ήλιος δύει, πάρτε την παρέα σας και πηγαίνετε μία βόλτα μέχρι το γραφικό λιμανάκι, για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, αλλά και το άγριο και συνάμα ρομαντικό τοπίο της Σφακιανής γης.

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε