Αξίζει να πας: Σαβαδέλ ή Σαμπαντέλ

στις

Η Ισπανία, μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα βρίσκεται πάντα στις TOP επιλογές των αγαπημένων προορισμών των ταξιδιωτών όλου του κόσμου. Οι φιλικοί κάτοικοι, οι χαλαροί ρυθμοί ζωής, η υπέροχη κουζίνα και τα τάπας, που η αλήθεια είναι ότι θυμίζουν πολύ τους δικούς μας μεζέδες, η ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή και οι όμορφες πόλεις υπόσχονται ένα απολαυστικό ταξίδι στον επισκέπτη. Αν όμως όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρουν, η ιστορία της, η αρχιτεκτονική των πόλεών της, οι όμορφοι ναοί, τα εντυπωσιακά κτίρια και η γενικότερη ευαισθησία των Ισπανών για την τέχνη, που είναι εμφανής και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, θα σας πείσουν να αγαπήσετε αυτή την υπέροχη χώρα της νοτιοδυτικής Ευρώπης.

Η Μαδρίτη, η αγαπημένη των τουριστών Βαρκελώνη και η Βαλένθια, η «μητέρα» της διάσημης και νοστιμότατης παέγια, η Μάλαγα και η Σεβίλλη, κομμάτια της ιστορικής περιοχής της Ανδαλουσίας, του τόπου που γέννησε το φλαμένκο και οι δημοφιλείς Κανάριοι Νήσοι στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής είναι κάποιες απ’ τις πολλά, όμορφα σημεία της Ισπανίας. Τόσα πολλά και ταυτόχρονα ωραία, που δυσκολεύεσαι να διαλέξεις.

Σύγχρονα κτίρια στην επιχειρηματική περιοχή Eix Macia στην Sabadell

Ας κάνουμε όμως μία ανατροπή. Τι θα λέγατε να εξερευνήσουμε σήμερα έναν προορισμό όχι και τόσο δημοφιλή στους Έλληνες τουρίστες; Είστε έτοιμοι να γνωρίσουμε τους ισπανικούς ρυθμούς, την καθημερινότητά των Καταλανών, αποφεύγοντας όμως τα μεγάλα τουριστικά κέντρα της Ισπανίας; Να μπούμε δηλαδή για τα καλά στην καθημερινότητά τους;

Η απόφαση επάρθη. Το ταξίδι μας ξεκινά για την πόλη του Σαβαδέλ.

Το ταξίδι ξεκίνησε απ’ την ωραία Βαρκελώνη για να συνεχιστεί με τρένο προς τον Βορρά και την πόλη του Σαβαδέλ ή Σαμπαντέλ (Sabadell). Το Sabadell κατοικείται από 213 χιλ. κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 40 – 45 λεπτά με το τρένο (38χλμ. περίπου) απ’ την πρωτεύουσα της Καταλονίας, την Βαρκελώνη.

Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη, αναπτυγμένη, με σημαντικές δράσεις στον τομέα της τεχνολογίας, οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και πρωτοπόρος στην κλωστοϋφαντουργία στην περιοχή της Καταλονίας κατά τον 19 και 20ο αι. Την σύγχρονη ματιά της πόλης την φανερώνουν αμέσως τα υπερμεγέθη κτίρια στο οικονομικό κέντρο Eix Macia της πόλης, κοντά στο Parc de Catalunya που θα δούμε παρακάτω. Το Torre Millenium που ήδη είδατε στις προηγούμενες φωτογραφίες ή αλλιώς ο Πύργος της Χιλιετίας, είναι ένα εμπορικό κτίριο του Sabadell, μοντέρνας αρχιτεκτονικής και ύψους 90 μέτρων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1999, ενώ τελείωσε το 2022, κάτι το οποίο μάλλον εύκολα προδίδει και το όνομά του. Δίπλα στον Torre Millenium βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Paddock (Centre Comercial Paddock), ενώ λίγο πιο πέρα είναι και το El corte inglés.

Η πόλη έχει ενδιαφέρον εμπορικό κέντρο κι όσοι σκέφτονται να συνδυάσουν τον τουρισμό με τα ψώνια, μάλλον σκέφτηκαν έξυπνα, δεδομένου ότι το καλοκαίρι οι εκπτώσεις στη Σαβαδέλ, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι αρκετά δελεαστικές. Επίσης, ενδιαφέροντα ξενοδοχεία υπάρχουν για τη διαμονή σας, κάποια εκ των οποίων θα μπορούσαμε να τα εντάξουμε στα αξιοθέατα της πόλης, τα οποία ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας.

Ένα απ’ τα αξιόλογα μέρη της πόλης, το οποίο αξίζει να επισκεφτείς είναι το Parc Catalunya ή αλλιώς Parc de Catalunya (El parc de Catalynya en Sabadell). Το πάρκο Catalunya είναι ο καρπός μιας μακροχρόνιας λαϊκής απαίτησης για να διασφαλιστεί ότι η δασώδης περιοχή στα περίχωρα της πόλης, δεν θα υπέκυπτε στις ορέξεις του κέρδους, αλλά θα γινόταν ένα αστικό πάρκο δροσιάς. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μέρος, ιδανικό για μικρά ή/και μεγάλα παιδιά. Επίσης, το πράσινο και η σκιά που μας προσφέρει είναι ιδανικά για πικ νικ. Ο εντυπωσιακός τεχνητός καταρράκτης βοηθά τη θερμοκρασία γύρω του να πέφτει σημαντικά, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για την περίοδο του καλοκαιριού, που οι ζέστες καραδοκούν. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τα δέντρα. Στο Parc Catalunya υπάρχουν και βάρκες για να κάνεις βόλτα στη λίμνη. Τέλος, στο όμορφο μπαρ/εστιατόριο μπορείς να απολαύσεις πραγματική δροσιά, καθώς θα πίνεις το ποτό σου ή απολαμβάνεις μία από τις γευστικές νοστιμιές της Ισπανίας.

Ας μεταφερθούμε όμως στο κέντρο της πόλης. Ένα από τα πιο ωραία και εντυπωσιακά σημεία του Σαβαδέλ είναι η εκκλησία του Σαντ Φελίξ (Sant Felix de Sabadell), με το υπέροχο μπαρόκ καμπαναριό της, το οποίο κατασκευάστηκε κάπου ανάμεσα στο 1738 και το 1742. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπροστά από την πλατεία Plaça de Sant Roc.

  • Sant Felix de Sabadell

Λίγο πιο κάτω θα συναντήσουμε άλλον ένα όμορφο ναό, διαφορετικού ύφους αυτή τη φορά. Ο γοτθικός ρυθμός του Σαντ Φελίξ απομακρύνεται και μία ωραία, κίτρινη εκκλησία, με νεοκλασικό στυλ και τέσσερις (4) κολώνες στην πρόσοψη, εμφανίζεται. Είναι η εκκλησία Esglesia de l’immaculat Cor de Maria. Κι αυτός ο ναός ανήκει στα αξιοθέατα που πολύ εύκολα μπορεί να εντοπίσει ο επισκέπτης, μιας και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση δύο λεπτών με τα πόδια απ’ τον ναό του Sant Felix de Sabadell και την πλατεία Plaça de Sant Roc.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η κεντρική αγορά (Mercat Central – Central Market of Sabadell), αλλά και το Fira Sabadell, ένα συνεδριακό κέντρο στεγασμένο σ’ ένα κτίριο αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας, μιας και πρόκειται για ένα παλιό, βιομηχανικό κτίριο της δεκαετίας του 1940.


Ας δούμε όμως μερικά ακόμα αξιοθέατα της πόλης του Σαβαδέλ:

  • Η εκκλησία Santuari de la Mare de Deu de la Salut,
  • Το Μουσείο Τέχνης (Museu d’Art de Sabadell – Sabadell Art Museum),
  • Το Ιστορικό Μουσείο (Museu d’Història de Sabadell – Sabadell History Museum) και
  • Το Μουσείο Παλαιολογίας (Museu de l’Institut Catala de Paleontologia Miquel Crusafont – Miquel Crusafont Catalan Institute of Paleontology).

Για το τέλος άφησα ένα ιδιαίτερο και ασυνήθιστο, τολμώ να πω, χώρο. Μία ευχάριστη έκπληξη για μένα και την παρέα μου ήταν το L’Estruch, Fàbrica de creació de les arts en viu,το οποίο βρίσκεται σε απόσταση πέντε (5) λεπτών από το Parc de Catalunya. To L’Estruch είναι ένα «εργοστάσιο δημιουργίας», το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς των δημιουργών/καλλιτεχνών, ιδιαιτέρως όσων ασχολούνται με το θέατρο, το χορό, το τσίρκο, την εικόνα, τις εικαστικές τέχνες και τις νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα τους υποστηρίζει με πολλούς τρόπους, ακόμα και με τη δωρεάν φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις του. Στο L’Estruch παρουσιάζονται πλήθος παραστάσεων, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο μπαρ που διαθέτει, αλληλεπιδρούν και συνομιλούν οι καλλιτέχνες, ο κόσμος της γειτονιάς που το επισκέπτεται για να πιει τον καφέ του και ενίοτε και μεταξύ τους δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα ζωντανό οργανισμό τέχνης που αξίζει να επισκεφτείς.

Κάπου εδώ όμως ήρθε η ώρα αυτό το ταξίδι να τελειώσει…


Η περιήγηση στο Σαβαδέλ και την Καταλονία έγινε κατά την περίοδο πολύ ζεστών ημερών του ισπανικού καλοκαιριού. Γι’ αυτό, για το τέλος σας άφησα μερικές στιγμές δροσιάς στο κέντρο της πόλης. Στο παρακάτω slide φωτογραφιών μία μητέρα δροσίζει τα παιδάκια της, στα μικρά σιντριβάνια της Plaça de Sant Roc, ενώ ταυτόχρονα αρκετός ο κόσμος αποφεύγει τον ζεστό ήλιο του μεσημεριού κάνοντας ένα διάλειμμα κάτω απ’ τα δέντρα, στα παγκάκια ή στα καφέ της πόλης.

Καλά να περνάτε, ό,τι κι αν κάνετε…

Σχολιάστε