Αξίζει να πας: Λέτσε (Lecce)

στις

Η Λέτσε είναι μια όμορφη, ιστορική πόλη που βρίσκεται στη νότια Ιταλία, στην περιοχή της Απουλία (Puglia), μίας από τις πιο συναρπαστικές περιοχές στον κόσμο, σύμφωνα με το National Geographic, η οποία ετήσια προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, χάρη στις πολλές και διαφορετικές επιλογές που προσφέρει στον επισκέπτη. Στο κέντρο λοιπόν της χερσονήσου του Σαλέντο (Salento), στο «τακούνι της μπότας» της Ιταλίας, δίπλα στις πιο όμορφες ακτές της Αδριατικής, θα συναντήσετε έναν πανέμορφο και φωτεινό προορισμό, που, εκτός των άλλων, έχει πλούσιο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Το ξέρετε ότι ο μύθος λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από έναν απόγονο του Μίνωα περί 1.200 π.Χ.;

Piazza Sant Oronzo

Η πόλη λοιπόν της Λέτσε, στην οποία ταξιδεύουμε σήμερα, είναι γνωστή για την εκπληκτική μπαρόκ αρχιτεκτονική της, την πλούσια ιστορία της και τον ζωντανό πολιτισμό της. Για να ταξιδέψετε σε αυτήν με αεροπλάνο μπορείτε να αξιοποιήσετε το πλησιέστερο αεροδρόμιο της περιοχής που βρίσκεται στην πόλη Πρίντιζι (Aeroporto di Brindisi). Μπορείτε επίσης να εξετάσετε ως εναλλακτική επιλογή το Αεροδρόμιο του Μπάρι (Aeroporto di Bari), ανάλογα με το από πού ξεκινάτε το ταξίδι σας.

Προχωράμε όμως κατευθείαν στα αξιοθέατα, γιατί έχουμε πάρα πολλά να πούμε. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε και πράγματα που μπορείτε να κάνετε, κατά τη διαμονή σας στην μαγευτική Lecce:

Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο (Teatro e Anfiteatro romano di Lecce) και Palazzo del Seggio, γνωστό και ως Sedile

  • Piazza Sant Oronzo: Η Piazza Sant Oronzo (Sant Oronzo Square), γνωστή και ως πλατεία Αγίου Οροντίου, είναι μια διάσημη πλατεία που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λέτσε. Η πλατεία Sant Oronzo αποτελεί το σκηνικό αρκετών εκδηλώσεων αφιερωμένων στο φαγητό, το κρασί, τη μουσική και τη διασκέδαση το καλοκαίρι, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μερικά από τα ιστορικά κτίρια και ορόσημα που συναντάμε εκεί είναι τα εξής:
    • Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο (Teatro e Anfiteatro Romano di Lecce): Βρίσκεται στην καρδιά του Λέτσε. Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο ήρθε στο φως στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά από μία διαδικασία ριζικών επεμβάσεων που έγιναν στην πόλη. Περίπου το ένα τρίτο του αρχικού κτιρίου είναι σήμερα ορατό, ενώ το υπόλοιπο τμήμα είναι κρυμμένο πίσω κάτω από την πλατεία και τα παρακείμενα κτίρια. Κάποιες περιόδους του χρόνου είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες με δωρεάν ξεναγήσεις.
    • Colonna di Sant Oronzo (St. Orontius Column): Η διάσημη στήλη έχει ύψος 29 μ. και στην κορυφή της έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του του Αγίου Ορεντίου.
    • Palazzo del Seggio / Sedile: Το Palazzo del Seggio, περισσότερο γνωστό ως «Il Sedile«, είναι ένα κτίριο στο ιστορικό κέντρο του Λέτσε (δείτε παραπάνω φωτογραφία).
    • Church of Santa Maria delle Grazie: πρόκειται για μία από τις πολλές μπαρόκ εκκλησίες στην πόλη της Λέτσε.
  • Ancient Augustan Roman Theater: Μαζί με το μεγάλο αμφιθέατρο στην Piazza Sant Oronzo, το ρωμαϊκό αυτό θέατρο (Ancient Augustan Roman Theater) είναι ένα από τα πιο σημαντικά απομεινάρια της αρχαίας Lecce. Χρονολογείται από την περίοδο του Αυγούστου και βρίσκεται στη Via Arte della Cartapesta, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

  • Εξερευνήστε το Ιστορικό Κέντρο: Το ιστορικό κέντρο της Λέτσε, όπως ήδη καταλάβατε, είναι γεμάτο όμορφα κτίρια με μπαρόκ αρχιτεκτονική («Leccese Baroque«) και εντυπωσιακές εκκλησίες. Θεωρείτε η μπαρόκ πόλη της Ιταλίας, γνωστή και ως «Φλωρεντία του Νότου«. Περιπλανηθείτε στους στενούς δρόμους της, θαυμάστε τις περίπλοκες, προσόψεις των κτιρίων με την λευκή πέτρα και απολαύσετε την ατμόσφαιρα.

  • Porta San Biagio: Η Porta San Biagio είναι μία από τις τρεις πύλες (porta) πρόσβασης στον ιστορικό πυρήνα της Λέτσε, η οποία βρίσκεται κοντά στην Piazza d’Italia. Αποτελεί τη νότια πρόσβαση στον αρχαίο αστικό πυρήνα.

  • Porta Napoli: Η Porta Napoli είναι άλλη μία αψίδα της πόλης πύλη του Λέτσε, η οποία σηματοδοτεί την είσοδο στο ιστορικό κέντρο μαζί με τις άλλες δύο υπάρχουσες πύλες (Porta San Biagio και Porta Rudiae). Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Arco di Trionfo.
  • Church of St. Mary della Porta: η εκκλησία με τον ιδιαίτερο θόλο, δίπλα στην Porta Napoli.
Dome (θόλος) of the Chiesa di Santa Maria della Porta. Παιδιά πραγματοποιούν σχολική εκδρομή στην πόλη

  • Βασιλική της Σάντα Κρότσε (Basilica di Santa Croce): η πόλη της Λέτσε έχει πάρα πολλές εντυπωσιακές, μπαρόκ εκκλησίες που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, αν γίνεται ΟΛΕΣ. Αν χρειαζόταν να επιλέξουμε όμως αυτή που ξεχωρίζει, αν και δεν είναι δίκαιο για τις άλλες, σίγουρα θα βάζαμε στην πρώτη θέση την Βασιλική της Σάντα Κρότσε, το μπαρόκ στολίδι της πόλης. Πρόκειται για ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και τέχνης που βρίσκεται στην πλατεία Vittorio Emmanuele, στο κέντρο της πόλης .

Η κατασκευή της ξεκίνησε τον 16ο αιώνα και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η εξαιρετικά διακοσμημένη πρόσοψη, που διαθέτει λεπτομερείς φιγούρες, κορινθιακές στήλες και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία. Η πρόσοψη αυτή θεωρείται από πολλούς ως μια από τις πιο πολύπλοκες και όμορφες προσόψεις που έχουν κατασκευαστεί στο Μπαρόκ. Και η εσωτερική διακόσμηση της εκκλησίας είναι εξίσου εντυπωσιακή, με μοναδικά τοιχογραφίες, αγάλματα και διακοσμητικές λεπτομέρειες. Επιπλέον, η Βασιλική της Σάντα Κρότσε περιβάλλεται από μία πολύ όμορφη και ηλιόλουστη πλατεία, που γίνεται ακόμα πιο φωτεινή χάρη στα ανοιχτόχρωμα κτίρια που βρίσκονται σε αυτήν, παρέχοντας μια ατμόσφαιρα αγαλλίασης και ρομαντισμού στους επισκέπτες.

Το τεράστιο μέγεθος της πρόσοψης σε συνδυασμό με την πολυκοσμία από τουρίστες, αλλά και από τους μαθητές που βρίσκονται εκεί για να θαυμάσουν το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, περιορίζει τη δυνατότητα συνολικής αποτύπωσης αυτού του αριστουργήματος, γι’ αυτό, εκτός από τις φωτογραφίες, θα κάνω μία εξαίρεση και θα σας ανεβάσω και ένα σχετικό βίντεο.

@angelikistk

📌 #Basilica di Santa Croce 🎥 📌 Βασιλική του Τιμίου Σταυρού 🎥 #γένοβα #τιμίου #σταυρού #σταυρός #απούλια #ιταλια #ιταλια🇮🇹 #Genoa #Genova #Puglia #Italy #italia #basilicadisantacroce #barock #baroque #viral #fyp #foryou #trend #αξίζει_να_πας #downtimetraveler #downtimegr 🌍 downtimetraveller.com 🎥📸 Tik Tok & Instagram: angelikistk 🎥 Subscribe YouTube channel: Down Time Traveller ✅Like/Follow FB page: Down Time Traveller

♬ La dolce vita (In via Veneto) – Remastered 2017 – Carlo Savina
Βίντεο από το αριστούργημα της πόλης, την Basilica di Santa Croce

  • Santa Chiara: η μπαρόκ εκκλησία της Σάντα Κιάρα βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην πλατεία Vittorio Emanuele II. Είναι γνωστή για την εντυπωσιακή πρόσοψη της, που διαθέτει διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων αγαλμάτων, στηλών και λουλουδιών. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι εξίσου εντυπωσιακό, με περίτεχνες τοιχογραφίες και διακοσμητικές λεπτομέρειες που διακοσμούν τους τοίχους και τον ουρανό. Στην πλατεία που βρίσκεται η εκκλησία της Santa Chiara, εκτός από άλλη μία από τις πολλές μπαρόκ εκκλησίες της πόλεις, βρίσκονται και πολλά μπαρ και καταστήματα εστίασης! Σίγουρα είναι ένα από τα μέρη που αξίζει να το επισκεφτείς και το πρωί και το βράδυ.

  • Πιάτσα ντελ Ντουόμο (Piazza del Duomo): Η πολύ όμορφη κεντρική πλατεία της Λέτσε, η Piazza del Duomo, περιβάλλεται από εκπληκτικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός ναός της Λέτσε (Cathedral of the Assumption of the Virgin Mary) και το καμπαναριό (The Bell Tower – Campanile). Επίσης, ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχει το Παλάτι του Επισκόπου, που είναι η κατοικία του Αρχιεπισκόπου της Λέτσε (The Bishop’s Palace – Episcopio) και το Παλάτι του Σεμιναρίου (The Seminary Palace – Palazzo del Seminario), στο οποίο μέσα βρίσκεται ένα πολύ όμορφο μοναστήρι και το Επισκοπικό Μουσείο Ιεράς Τέχνης (Diocesan Museum of Sacred Art).

  • Κάστρο του Λετσέ (Castello di Lecce): Εξερευνήστε το μεσαιωνικό κάστρο που προσφέρει υπέροχη θέα της πόλης από τα τείχη του.
  • Ιστορικό Μουσείο της Λέτσε (MUST – Museo storico Città di Lecce): ένα αστικό μουσείο, προσανατολισμένο στην προώθηση της τέχνης και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης της Λέτσε.
  • Νυχτερινή ζωή: Η Λέτσε ζωντανεύει τη νύχτα, με πολλά μπαρ και εστιατόρια που προσφέρουν μια ζωντανή ατμόσφαιρα. Πλήθος νέου κόσμου κυκλοφορεί στα στενά και τις πλατείες απολαμβάνοντας το ποτό του, σε αρκετά μπαρ σε πολύ προσιτές τιμές. Απολαύστε ένα ποτό στις πλατείες και βιώστε τη ζωντανή νυχτερινή ζωή της πόλης,
  • Δοκιμάστε την Τοπική Κουζίνα: Δοκιμάστε την νόστιμη κουζίνα των Απουλιών, συμπεριλαμβανομένων πιάτων όπως:
    • Pasticciotto: Αυτό το νόστιμο γλυκό αποτελείται από τραγανή ζύμη και γεμίζεται με γλυκή κρέμα, συνήθως με γεύση βανίλιας ή λεμονιού. Είναι δημοφιλές ως πρωινό σνακ ή επιδόρπιο.
    • Orecchiette con le Cime di Rapa: Αυτή είναι μια δημοφιλής πάστα (ζυμαρικό) με μικρά σχήματα που μοιάζουν με αυτιά (όπως η λέξη «orecchiette» υποδηλώνει), σερβίρεται με χόρτα, κύμινο, και παρμεζάνα.
    • Risotto ai Frutti di Mare: Ένα αφράτο ριζότο με θαλασσινά, όπως μύδια, καλαμάρια, και σκουμπρί.
    • Puccia: Αυτό είναι ένα είδος ψωμιού που συνήθως χρησιμοποιείται για να φτιάξετε σάντουιτς. Συνήθως γεμίζεται με λουκάνικο, τυρί, λαχανικά και κάποια συνοδευτικά σάλτσες.
    • Parmigiana di Melanzane: Αυτή η μεσογειακή συνταγή περιλαμβάνει φέτες μελιτζάνας, ντομάτα, βασιλικό, και παρμεζάνα, όλα ψημένα με φυσικά συστατικά και πολλή αγάπη.
    • Παγωτό (Gelato): Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δοκιμάστε το ντόπιο παγωτό της Λέτσε, το οποίο προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων.
    • Τυριά της Απουλίας: Η περιοχή της Απουλίας είναι γνωστή για την παραγωγή εξαιρετικών τυριών, όπως το Burrata και το Pecorino.
    • Κρασί: Δοκιμάστε τα τοπικά κρασιά της Απουλίας

  • Ψώνια: Εξερευνήστε τα τοπικά καταστήματα και τις αγορές για να αγοράσετε παραδοσιακές χειροτεχνίες, κεραμικά και αναμνηστικά. Η αγορά της Λέτσε έχει αρκετές οικονομικές επιλογές για τα δικά μας δεδομένα.
  • Παρακολουθήστε Φεστιβάλ και Εκδηλώσεις: Αν η επίσκεψή σας συμπίπτει με τοπικά φεστιβάλ ή εκδηλώσεις, όπως το μουσικό φεστιβάλ «Notte della Taranta«, αξίζει τον κόπο να συμμετάσχετε για να αποκτήσετε κι αυτήν την αξέχαστη πολιτιστική εμπειρία.
  • Giardini pubblici Giuseppe Garibaldi (Villa Comunale): Βγείτε έξω από το ιστορικό κέντρο και απολαύστε μία βόλτα στα πάρκα της σύγχρονης πόλης.

  • Επισκεφτείτε τις κοντινές παραλίες: Η πόλη της Λέτσε βρίσκεται κοντά σε όμορφες παραλίες στην παράκτια περιοχή της Απουλίας. Ανακαλύψτε το χωριό Οτράντο με θέα τη θάλασσα του Σαλέντο ή την παραλία της Πορτο Τσέζα. Μερικές από τις δημοφιλέστερες είναι οι: Punta Prosciutto, Porto Cesareo, Torre del’ Orso, Spiaggia Baia Verde di Gallipoli, Lido il Molo και πάρα πολλές άλλες εντυπωσιακές παραλίες του πανέμορφου ιταλικού νότου.
  • Επισκεφτείτε την πόλη της Καλλίπολης (Gallipoli ): Η παραθαλάσσια πόλη της Καλλίπολης στην περιοχή της Απούλια (Puglia) θεωρείται η πιο όμορφη πόλη της χερσονήσου του Σαλέντο (Salento), του τακουνιού της «μπότας» της Ιταλίας. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35-40 λεπτά από τη Λέτσε και βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Εκτός από τα υπέροχα θαλασσινά που θα μπορέσετε να γευτείτε εκεί, η «όμορφη πόλη» (ελληνική ερμηνεία του ονόματός της) μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα υπέροχο road trip στα ελληνόφωνα χωριά (Καλημέρα, Μαρτινιάνο, Κοριλιάνο ντ’ Ορτάντο, Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, Μαρτάνο, Τζολίνο, Μελπινιάνο, Σολέτο, Σερνατία) της Σαλαντινής Ελλάδας (Graecia Salentina) στη νότια Ιταλία, αλλά και για πολλούς άλλους πανέμορφους προορισμούς (Otranto, Matino, Melissano, Taurisano, Ruffano, Taviano, Alliste, Felline κ.α.) και παραλίες της Καλλίπολης.

Εν ολίγοις, αν συμπυκνώσουμε όλη αυτήν την πληροφορία σε μερικές μόνο γραμμές, θα λέγαμε ότι η Λέτσε είναι μια πλούσια που αξίζει να επισκεφτείς. Τόσο απλά. Ένας υπέροχος προορισμός, ιδανικός για τους λάτρεις της ιστορίας, του πολιτισμού, της τέχνης, αλλά και του φαγητού και της θάλασσας και γενικότερα όσων θέλουν να βιώσουν την ομορφιά της Νότιας Ιταλίας.

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε