Αξίζει να πας: Τερσανάς (Tersanas beach)

στις

Ο Τερσανάς είναι ένας παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική Κρήτη. Βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη των Χανίων, στην περιοχή του Ακρωτηρίου και είναι γνωστός για την όμορφη παραλία και γενικότερα για τον τουριστικό χαρακτήρα του.

Η πολύ ενδιαφέρουσα παραλία του Τερσανά, με τη χρυσή αμμουδιά και τα καθαρά νερά θεωρείται ιδανική για κολύμπι, μιας και βρίσκεται μέσα σε ένα καλά κλεισμένο κόλπο, με αποτέλεσμα να μην έχει σχεδόν ποτέ κύμα. Διαθέτει οργανωμένες ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και αλμυρίκια για τους πιο «παραδοσιακούς παραθεριστές» που προτιμούν τις φυσικές λύσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται έναν κόλπο που συμπεριλαμβάνει δύο μικρότερες παραλίες, μία οργανωμένη και μία πιο μικρή και ελεύθερη, τις οποίες έχει σχηματίσει η ύπαρξη κάποιων βράχων, με την μικρότερη να προτιμάτε από εκείνους που θέλουν ακόμη περισσότερη ησυχία (δείτε παρακάτω φωτογραφίες) .

Εκτός, από ξαπλώστρες, στην παραλία θα βρείτε και τα γνωστά βαμμένα άσπρα-γαλάζια σπιτάκια/αποδυτήρια που συναντάμε σε αρκετές ακτές των Χανίων, αλλά και ντουζιέρες. Γενικά, ο Τερσανάς είναι ένας δημοφιλής προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν να περάσουν ήρεμες διακοπές, όχι τόσο κοσμοπολίτικες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μαζεύει αρκετό κόσμο, αφού είναι, ειδικά στους κατοίκους της πόλης των Χανιών αλλά και του ευρύτερου νομού, γνωστός και πολύ αγαπητός. Η μικρή απόσταση άλλωστε από τα Χανιά διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο, που οι περισσότεροι επιλέγουν για μπάνιο. Τέλος, τα αρκετά ρηχά νερά είναι ένα ακόμη κίνητρο, για να την επισκεφτούν, ειδικά, οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα ρηχά νερά του Τερσανά

Στο επίπεδο των παροχών, πρέπει να γνωρίζετε ότι στο παραθαλάσσιο χωριό του Τερσανά, αλλά και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές επιλογές εστίασης, για να απολαύσετε παραδοσιακά εδέσματα και ποτά, καθώς επίσης και πολλές επιλογές διαμονής. Επίσης, στην ίδια την παραλία θα βρείτε και μία ωραία καντίνα με χώρο για να καθίσετε και να απολαύσετε το ρόφημά σας, το παγωτό σας ή κάτι άλλο.

Η παραλία του Τερσανά όμως δεν είναι η μόνη ωραία παραλία στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου. Αριστερά και δεξιά της βρίσκονται δύο πολύ αξιόλογες και κοντινές ακτές, ο δημοφιλής Καλαθάς και η πανέμορφη, μικρή παραλία Μαχαιρίδα, την οποία βέβαια επισκέπτονται, κατά προτίμηση, φίλοι του γυμνισμού. Επίσης, σε μικρή απόσταση, με κατεύθυνση προς το βορρά. βρίσκεται ο δημοφιλής Σταυρός, αλλά και αρκετές άλλες.

Μπορεί βέβαια το Ακρωτήρι να το εντοπίζουμε συχνά στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως ένα μέρος με πανέμορφες θάλασσες και αμμουδιές, υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που αξίζει να το επισκεφτείς. Στην ευρύτερη περιοχή του Τερσανά, θα μπορέσετε να εντοπίσετε και μερικά πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά αξιοθέατα, όπως:

  • το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας
  • η Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου
  • η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ή Μονή Καθολικού

Εκτός από τις όμορφες Μονές, άλλες επιλογές σας μπορούν να είναι η περιήγηση στα χωριά της περιοχής και στην ωραία φύση, αλλά και στην Παλιά πόλη των Χανίων και το Ενετικό λιμάνι.

Ο Τερσανάς μπορεί να μην είναι η πιο γνωστή επιλογή στο ευρύ κοινό, αλλά σημασία έχει ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα!

Καλά να περάσετε.

Σχολιάστε