Αξίζει να πας: Λέντας (Lentas)

στις

Γραφικό και παραθαλάσσιο. Μπλε, ήρεμο, αλλά κι άγριο. Με μερικές σκόρπιες λέξεις και με καλή διάθεση ξεκίνησε η σημερινή μας βόλτα στο όμορφο χωριό του Λέντα, στα νότια του Νομού Ηρακλείου.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Λέντα ανήκει στην Κοινότητα Μιαμούς του Δήμου Γορτύνης και τοποθετείται στο χάρτη περίπου 70 χιλιόμετρα νότια απ’ το Ηράκλειο και νότια των Αστερουσίων (Αστερούσια Όρη). Δύο διαφορετικές διαδρομές μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης, για να προσεγγίσει την περιοχή. Συγκεκριμένα, ο οδηγός που ξεκινά απ’ το Ηράκλειο με κατεύθυνση το Νότο καλείται να αποφασίσει αν θα πορευτεί προς τον οικισμό του Λέντα μέσω του χωριού Μιαμού ή του χωριού του Αγίου Κυρίλλου.

Στην πρώτη περίπτωση, ένας αρκετά καλής ποιότητας ασφαλτοστρωμένος δρόμος, που οδηγεί σχεδόν στην «κορυφή του κόσμου«, όπως σκεφτόμουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, περνά από το χωριό Μιαμού και κατηφορίζει προς την παραλία του Λέντα, προσφέροντας μία καταπληκτική θέα στο απίστευτο μπλε του Λιβυκού Πελάγους. Η εναλλαγή αυτή των εικόνων, απ’ την άγρια ομορφιά των βουνών στο απέραντο μπλε της θάλασσας, σε συνδυασμό με την αυξημένη αδρεναλίνη, λόγω των στροφών και των ανεβοκατεβασμάτων, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό για roadtrip.

Η δεύτερη επιλογή είναι η διαδρομή που περνά απ’ το χωριό Άγιος Κύριλλος. Παρότι η συμβουλή που δέχτηκα κατά την αναχώρησή μου ήταν να επιστρέψω απ’ το χωριό Μιαμού και πάλι, αποφάσισα να ρισκάρω και να δω κι αυτή τη διαδρομή, την οποία τελικά προσωπικά προτιμώ, δεδομένου ότι ο δρόμος μπορεί να μην είναι τόσο καινούριος αλλά είναι πιο… ευκολοπέραστος. Υπάρχει βέβαια κι η δυνατότητα να φτάσει κάποιος εκεί με σκάφος, εφόσον διαθέτει, χρησιμοποιώντας τη θαλάσσια οδό.

Απ’ όπου κι αν επιλέξετε τελικά να πάτε στο χωριό του Λέντα, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την επιλογή σας. Όχι μόνο γιατί θα βρεθείτε σ’ ένα ήρεμο κόλπο που θα σας περιμένει στην αγκαλιά του για να σας δροσίσει, αλλά και γιατί δεξιά κι αριστερά απ’ αυτόν, σε κοντινή ή σε λίγο πιο απομακρυσμένη απόσταση, υπάρχουν κι αρκετές άλλες όμορφες παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε με τα πόδια ή με το όχημά σας (ή σε συνδυασμό). Κάποιες από αυτές είναι η παραλία Δυτικός κι ο Δυσκός, η παραλία του Τράχουλα, της Τρυπητής κ.α., αλλά και κάποιες μικρές, «κρυμμένες κρυψώνες», όπως είναι αυτές πίσω απ’ τα βράχια, στην αριστερή πλευρά της κεντρικής παραλίας του Λέντα.

Αριστερά, πίσω από τα βράχια της κεντρικής παραλίας

Αξίζει να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο, για τους φίλους που επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους και με βάση την ιστορική του αξία και τα αξιοθέατα που έχει, ότι ανασκαφές φανέρωσαν ότι υπήρχε πρωτομινωικός οικισμός στην περιοχή (2.500- 1.900 π.Χ.). Περιφερειακός δρόμος γύρω απ’ τον οικισμό του Λέντα δίνει τη δυνατότητα, σ’ όποιον ενδιαφέρεται, να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο, το «Ασκληπιείο της Λέβηνος» (Λέντας: αρχαία λέξη Λεβήν). Η αρχαία πόλη Λεβήν, εκτός ότι αποτελούσε σημαντικό λιμάνι της εποχής, ήταν και «ιερός» τόπος και το «Ασκληπιείο» ήταν διάσημο ψυχιατρείο, αλλά και φημισμένο κέντρο υδροθεραπείας. Λέγεται μάλιστα ότι υπήρχαν ασθενείς που έρχονταν ακόμα κι απ’ την Λιβύη, για να θεραπευτούν.

Ας επιστρέψουμε όμως στο σήμερα…

Ο Λέντας δεν μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στους διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, όμως έχει πολλούς φίλους και παραθεριστές, αρκετοί εκ των οποίων το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Πολλοί απ’ αυτούς ταξιδεύουν απ’ την κεντρική Ευρώπη, ενώ αρκετοί είναι επίσης (κυρίως) οι κάτοικοι του νομού Ηρακλείου και ιδιαιτέρως της πεδιάδας της Μεσσαράς, που το επιλέγουν για τις σύντομες σαββατοκυριακάτικες αποδράσεις τους. Διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επισκεπτών του, σουπερμάρκετ, κατάστημα με σουβενίρ, είδη θαλάσσης κλπ. και φυσικά χώρους εστίασης, μέσα στο χωριό, αλλά και με θέα το λιβυκό πέλαγος.

Η παραλία είναι οργανωμένη, με ελεύθερα σημεία για τον επισκέπτη που του αρέσει η «ελευθερία κινήσεων» και είναι κατάλληλη (και) για οικογένειες με μικρά παιδιά, για τους φίλους της εξερεύνησης νέων τόπων και των roadtrips, αλλά και τους γυμνιστές, μιας και διαθέτει πολλές και ήσυχες παραλίες κατά μήκους του θαλάσσιου άξονα που σχηματίζεται αριστερά και δεξιά της.

Λίγο πριν το τέλος, νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ σύντομα και στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα φιλικοί κι έτοιμοι να κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει όμορφα με τη συντροφιά τους. Το χωριό του Λέντα είναι ένα μέρος που θα σου θυμίσει την Κρήτη των παππούδων μας, με την ανοιχτή και πρόσχαρη αγκαλιά τους.

Δεν θα μπορούσα όμως να κλείσω αυτή τη βόλτα στην αγαπημένη μου νότια Κρήτη, χωρίς να ανεβάσω για τους φίλους του Down Time Traveler μία φωτογραφία απ’ το μαγευτικό, απέραντο γαλάζιο, που θα απολαύσετε κι εσείς, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, όταν θα βρεθείτε στο γραφικό αυτό μέρος.

Θέα στο Λιβυκό Πέλαγος

Χωρίς πολλά λόγια, απλά… ΜΑΓΕΙΑ! Καλά να περάσετε…

Σχολιάστε