Αξίζει να πας: Ξερόκαμπος

στις

Η Νότια Κρήτη είναι αδιαμφισβήτητα ένας αγαπημένος προορισμός εκείνων που ψάχνουν απεγνωσμένα καθαρές θάλασσες, γαλανά νερά και ηρεμία!
Ένας προορισμός που πάντα προσφέρει πληθώρα παραλιών που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Ίσως να κάνει εντύπωση η επιλογή μας να επισκεφτούμε το νότιο κομμάτι της Κρήτης και συγκεκριμένα την περιοχή του Ξερόκαμπου το φθινόπωρο. Γιατί όχι όμως; Σίγουρα θα ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία να δούμε τις γνωστές καταπράσινες παραλίες με πιο γκρι χρώματα πια και γιατί όχι, να βουτήξουμε κιόλας αν ο καιρός το επέτρεπε. Και το επέτρεψε, για λίγο τουλάχιστον…
Αφού κάναμε λοιπόν μία στάση στο αγαπημένο μας Βάι για να κολυμπήσουμε, συνεχίσαμε προς Σητεία. Την επόμενη όμως το πρόγραμμα ήταν προαποφασισμένο. Νότια και μόνο νότια.

Ο Ξερόκαμπος βρίσκεται περίπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και περίπου 50 χλμ. νότια της Σητείας. Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται μέσω του δρόμου που συνδέει τη Σητεία με τη Ζίρο. Εναλλακτικά θα κινηθείτε από Σητεία προς Ζάκρο.   Στον Ξερόκαμπο κάποιος θα φτάσει για να περάσει ήσυχες διακοπές, ή/και να ηρεμήσει από την τρέλα της πόλης και της καθημερινότητας. Δεν υπάρχει πλούσια βλάστηση και το τοπίο είναι αρκετά άγριο, αποτελούμενο κυρίως από θάμνους και λίγες ελιές. Οι βασικές ανάγκες σας (δωμάτια, φαγητό, μίνι μάρκετ)  ως επισκέπτες καλύπτονται. Αν όμως χρειάζεστε κάτι πιο εξεζητημένο κατά την διαμονή σας εκεί, ίσως θα πρέπει να το έχετε προμηθευτεί νωρίτερα. 

Καθώς θα περπατάτε για να μεταφερθείτε στην παραλία Άργιλος με τα υπέροχα ρηχά, καταπράσινα (το καλοκαίρι) νερά της θα συναντήσετε υπέροχα κρινάκια και κρίταμο. Το τοπίο είναι άγριο, αλλά μαγευτικό. Σε συνεπαίρνει και σε χαλαρώνει απίστευτα.

Από την άλλη αν βρεθείτε στην παραλία Άργιλος, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε θεραπεία με άργιλο ή λασπόλουτρο. Η Άργιλος θεωρείται ένα μέσο περιποίησης του δέρματος και βελτίωσης της όψης, αλλά και της ποιότητάς του. Σχετική πινακίδα στην αρχή της παραλίας θα σας ενημερώσει για τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή μας βόλτα στις υπέροχες παραλίες της περιοχής, ανηφορίσαμε στο λόφο, δίπλα από τον οικισμό του Ξερόκαμπου και συναντήσαμε την πολλή όμορφη και γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1895, όπως φαίνεται στην φωτογραφία) με τον γαλάζιο τρούλο. Δυστυχώς, οι καταστροφικοί σεισμοί που συνέβησαν κατά την περίοδο του Φθινοπώρου 2021 στην κεντρική και ανατολική Κρήτη, γκρέμισαν το όμορφο εκκλησάκι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι χάρη στην αγάπη του κόσμου θα είναι σύντομα στη θέση του.

Φεύγοντας και οδηγώντας με προορισμό την Ιεράπετρα, μαγευτήκαμε για άλλη μία φορά από το τοπίο και υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι θα το δούμε ξανά σύντομα!

Οι δύο εναλλακτικές διαδρομές για την πρόσβαση στον Ξερόκαμπο φαίνονται στον παρακάτω χάρτη. Συμβουλευτείτε τον, αν το χρειάζεστε. Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε