Αξίζει να πας: Μπρατισλάβα (Bratislava)

στις

Η Μπρατισλάβα (ουγγρικά: Pozsony) είναι μία όμορφη πόλη στην αγκαλιά του Δούναβη και πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Βρίσκεται στα σύνορα με την Αυστρία και την Ουγγαρία και έχει μια πλούσια ιστορία που αναπλάθεται ανά τους αιώνες. Η ενδιαφέρουσα πρωτεύουσα της Σλοβακίας, που κάτι έχει πάρει από την αριστοκρατική γοητεία της γειτονικής Αυστρίας, αλλά δεν έχει παραλείψει να «αρπάξει» και ένα μέρος από τον ρομαντισμό που αποπνέουν οι εξίσου παραποτάμιες πρωτεύουσες της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, είναι μία πόλη που αξίζει να ανακαλύψεις.

Bratislava

Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως έναν εναλλακτικό προορισμό, κυρίως λόγω του ότι δεν είναι και τόσο γνωστή στους Έλληνες. Είναι σίγουρα μία επιλογή που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Πράγα, τη Βουδαπέστη και ίσως και την Βιέννη, πρωτεύουσες που μας είναι πιο οικείες, κυρίως λόγω των περισσότερων ταξιδιών που διοργανώνουν τα πρακτορεία προς αυτές. Στα θετικά της Μπρατισλάβα λογίζεται επίσης η γεωγραφική της θέση, η οποία σας επιτρέπει να συνδυάσετε το ταξίδι σας και με άλλους προορισμούς της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και να έχετε πολλές διαφορετικές επιλογές προσέγγισής της, μιας και τοποθετείται ακριβώς στα σύνορα με την Αυστρία.

Ας κάνουμε όμως μία πολύ μικρή παρένθεση, πριν περάσουμε στην εξερεύνηση της πόλης, για να θυμηθούμε μερικά ιστορικά γεγονότα ορόσημο, που έχουν καθορίσει τη διαμόρφωση του σημερινού κράτους της Σλοβακίας.

  • Η Μπρατισλάβα υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια της Αυστροουγγαρικής Αυτοκρατορίας. Το 1804, η πόλη έγινε η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ουγγαρίας, μιας από τις δύο βασικές συνιστώσες της αυτοκρατορίας.
  • Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μπρατισλάβα έχασε τη θέση της ως πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και το 1919, η πόλη έγινε μέρος της νέας Τσεχοσλοβακικής Δημοκρατίας.
  • Μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, η Μπρατισλάβα έγινε μέρος της Σλοβακικής Δημοκρατίας (1993) και παραμένει μέχρι σήμερα.

Ήρθε η ώρα όμως να περάσουμε μέσα στην σύγχρονη και Παλιά πόλη και να προσπαθήσουμε να βρούμε όλα αυτά τα σημάδια που άφησε η ιστορία της. Ένα ταξίδι στη Μπρατισλάβα μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία, καθώς η πόλη προσφέρει πολλά αξιοθέατα, πολιτισμό και ευκαιρίες για απολαυστική ψυχαγωγία. Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε ιδέες/αξιοθέατα για ένα επιτυχημένο ταξίδι στη Μπρατισλάβα:

  • το Κάστρο της Μπρατισλάβα (Bratislava CastleBratislavský hrad): Το Κάστρο της Μπρατισλάβα είναι ένα εμβληματικό, κάτασπρο, ιστορικό και πολιτιστικό αξιοθέατο στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Βρίσκεται σε μια ψηλή κορυφή πάνω από τον Δούναβη και προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Η ιστορία του Κάστρου χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, που προκατασκευάστηκε, αν και το τρέχον κτίριο κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και υπέστη αρκετές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του. Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα για διάφορες αυστριακές και ουγγρικές ηγεσίες και βασιλιάδες. Σήμερα, έχει μετατραπεί σε μουσείο και ανοικτό για το κοινό. Εκεί θα βρείτε εκθέσεις που αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης και της χώρας, καθώς και έργα τέχνης και αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά της Σλοβακίας. Επιπλέον, το κάστρο προσφέρει μια υπέροχη θέα της Μπράτισλαβα και της γύρω περιοχή, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις παρακάτω φωτογραφίες. Όλα αυτά τον τοποθετούν στις πρώτες θέσεις των δημοφιλών αξιοθέατων που επιλέγουν οι επισκέπτες της πόλης.

  • Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Μαρτίνου (St. Martin’s Cathedral – Katedrála svätého Martina): Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου κατασκευάστηκε το 1452. Βρίσκεται στην άκρη της παλιάς πόλης (χτίστηκε ως τμήμα της οχύρωσής), δίπλα στη Νέα Γέφυρα (Bridge of the Slovak National Uprising – UFO Bridge). Είναι γνωστός για την όμορφη γοτθική πύλη και το εντυπωσιακό ύψος της κατασκευής του, το οποίο φτάνει τα 85 μέτρα. Αν παρατηρήσετε καλά στην κορυφή του πύργου του Ναού θα δείτε μία αρκετά μεγάλη και βαριά (300 κιλά) χρυσή κορώνα που τοποθετήθηκε εκεί για να θυμίζει ότι εκεί έχουν γίνει στέψεις βασιλιάδων. Η ιστορία λέει ότι στο Ναό πραγματοποιήθηκαν 11 στέψεις βασιλιάδων της Ουγγαρίας, καθώς εκείνα τα χρόνια (1536 – 1830) η πόλη ανήκε στο βασίλειο της Ουγγαρίας.
Η άλλη μεριά της Νέας Γέφυρας (γέφυρα με το UFO). Δεξιά διακρίνεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου

  • Ο Most SNP (UFO Tower): Ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο της πόλης της Μπρατισλάβα είναι ο Πύργος του UFO που βρίσκεται πάνω στη Νέα Γέφυρα (Novy Most), γι’ αυτό και πολλές φορές θα την ακούσουμε να λέγεται και ως η «Γέφυρα με το UFO«. Το UFO Tower ολοκληρώθηκε το 1972 και είναι γνωστό για τον περίφημο πανοραμικό προσανατολισμό του προς τον ποταμό Δούναβη και την πόλη της Μπρατισλάβας. Στην κορυφή του πύργου υπάρχει ένα εστιατόριο· ένα πολύ δημοφιλές μέρος για φαγητό και ποτό με, όπως είναι αναμενόμενο, εκπληκτική θέα.
UFO Bridge – Νέα Γέφυρα (Novy Most)

  • Η Κεντρική πλατεία (Main Square – Hlavné námestie): Η κεντρική πλατεία της Μπρατισλάβας αποτελεί έναν από τους πιο ζωντανούς της ανοικτούς χώρους. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι περικυκλωμένη από όμορφα κτίρια και μνημεία, αλλά και πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μαγαζιά.

  • Το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου (Primate’s Palace): Το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου χτίστηκε από το 1777 έως το 1781. Κάποτε, το παλάτι ήταν το σπίτι των πρωτοβάθμιων επισκόπων, ενώ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, πριν χτιστεί η μόνιμη κατοικία του στο Παλάτι Grassalkovich (The Grassalkovich palace – Presidential palace), ήταν και το σπίτι του Προέδρου της Σλοβακίας. Σήμερα αυτό το πολύ εντυπωσιακό, ροζ, μπαρόκ κτίριο είναι η έδρα του Δημάρχου και βρίσκεται πίσω από το Παλιό δημαρχείο στην Κεντρική πλατεία της πόλης.

  • Η Παλιά πόλη (Stare Mesto) και τα γραφικά σοκάκια: Περπατήστε στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης και απολαύστε την αρχιτεκτονική των παλιών κτιρίων, τα όμορφα στενά και τις αυλές. Η Παλιά Πόλη έχει πολλά εξαιρετικά εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ όπου μπορείτε να γευτείτε την τοπική κουζίνα και να απολαύσετε τη νυχτερινή ζωή. Η σλοβακική κουζίνα προσφέρει νόστιμα πιάτα. Δοκιμάστε το «bryndzové halušky» (μπριντζόβε χάλουσκι) , γνωστό ως παραδοσιακό σλοβακικό πιάτο με πατάτες και τυρί, καθώς και τα τοπικά κρασιά και μπύρες. Η Μπρατισλάβα επίσης έχει μια ζωντανή νυχτερινή ζωή, με μπαρ, νυχτερινά κέντρα και κλαμπ που προσφέρουν διασκέδαση μέχρι αργά το βράδυ.

  • Η Μπλε εκκλησία ή Ναός της Αγίας Ελισάβετ (Church of St. Elisabeth): Η «Μπλε Εκκλησία» είναι ένα εξαιρετικά αναγνωρίσιμο κτίριο στη Μπρατισλάβα, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Η Μπλε Εκκλησία, όπως είναι κυρίως γνωστή, χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι ένα παράδειγμα τέχνης Art Nouveau (αρτ νουβό). Οι αρχιτέκτονες αφιέρωσαν πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια και δημιούργησαν ένα κτίριο που αποπνέει μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το μπλε χρώμα καλύπτει τον πύργο, τη στέγη, τους εξωτερικούς τοίχους, αλλά και το εσωτερικό της εκκλησίας, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, και οι επισκέπτες θα εκτιμήσουν την μοναδικότητα και την ομορφιά αυτής της εκκλησίας.

  • Η Πύλη του Μιχαήλ (St. Michael’s Gate): Αυτή η πύλη είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα μέρη των παλιών τειχών της πόλης και έχει μια μακρά ιστορία. Η Πύλη του Μιχαήλ χτίστηκε τον 14ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Αυστριακής βασιλείας και χρησιμοποιήθηκε ως μια από τις κύριες εισόδους στη Μπρατισλάβα. Η πύλη πήρε το όνομά της από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που απεικονίζεται στην κορυφή της. Σήμερα, η Πύλη του Μιχαήλ είναι ένα διάσημο σημείο συνάντησης και εντυπωσιάζει με τον όμορφο περίγυρό της. Στο εσωτερικό της πύλης, υπάρχει το Μουσείο της Πύλης του Μιχαήλ, που παρουσιάζει την ιστορία της πύλης και της Μπρατισλάβας. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να ανεβούν στην οροφή της για να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στην Παλιά πόλη. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την στρογγυλή πυξίδα που βρίσκεται στο δάπεδο, η οποία ορίζει το σημείο μηδέν και την απόσταση από τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρώπης κι όχι μόνο.

  • Ο Καμίλ ( Čumil), ο εργάτης που βγαίνει από τον υπόνομο: Το παράξενο αυτό άγαλμα είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα έργο του Viktor Hulík, το οποίο τοποθετήθηκε πάνω στο πλακόστρωτο το 1997, για να γιορταστεί η ανακαίνιση του πεζόδρομου της Μπρατισλάβα. Λέγεται ότι σύμφωνα με τον συγγραφέα το γλυπτό απεικονίζει την ευεξία, το χαμόγελο και την καλή διάθεση που επικρατούσε κάποτε στην πόλη, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτό το μικρό και σαρκαστικό μειδίαμα του εργάτη απεικονίζει τη θέση των εργατών και του μέσου πολίτη επί κομμουνισμού. Σε κάθε περίπτωση, μην το προσπεράσετε, κάπου δίπλα στα πόδια σας είναι και… θα σας παρακολουθεί!
Καμίλ ( Čumil)

Μερικά ακόμα αξιοθέατα:

  • Μουσεία – Γκαλερί – Θέατρα Κάστρα: Η πόλη έχει αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία, γκαλερί, κάστρα για να επισκεφτεί κάποιος, μερικά εκ των οποίων είναι:
    • το Μουσείο της Πόλης της Μπρατισλάβας (Mestske Muzeum): είναι ένα από τα κύρια μουσεία της Μπρατισλάβας και φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή εκθεμάτων που αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης και της γύρω περιοχής.
    • το Μουσείο του Κάστρου της Μπρατισλάβα: Το μουσείο αυτό προσφέρει εκθέσεις που αφορούν την αρχιτεκτονική, την αρχαιολογία και την ιστορία του Κάστρου της Μπρατισλάβας. Επίσης, περιλαμβάνει πολλά εκθέματα που αντικατοπτρίζουν την ιστορία της περιοχής και της πόλης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή
    • το Εθνικό Μουσείο της Σλοβακίας (Slovenske narodne muzeum), το οποίο στεγάζεται μαζί με το Φυσικό Μουσείο
    • το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Danubiana (Danubiana Meulensteen Museum), το οποίο μέσα ενώνει με τη συλλογή του την τέχνη των τριών διαφορετικών γειτονικών χωρών, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.
    • το Κάστρο Ντέβιν (κοντά στην Μπρατισλάβα): Το Κάστρο Ντέβιν είναι ένα αρχαίο κάστρο που βρίσκεται σε έναν λόφο πάνω από τη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Μοράβα και προσφέρει εκπληκτική θέα προς την πόλη της Μπρατισλάβας και τη γύρω περιοχή.
    • η Γκαλερί Nedbalka (Nedbalka Gallery), η Γκαλερί Multium (Multium – space and mirror gallery) κ.α.
    • το Εθνικό Θέατρο Σλοβακίας (Slovak National Theatre): ιδρύθηκε το 1920 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Προσφέρει ποικίλες θεατρικές παραστάσεις, όπως όπερες, δράματα, μπαλέτα και άλλα θεατρικά θεάματα, ενώ αποτελεί και ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό κτίριο της πόλης.
Εθνικό Θέατρο Σλοβακίας (Slovak National Theatre)

Και φυσικά, μην παραλείψετε να απολαύσετε μία ρομαντική βόλτα στην όχθη του Δούναβη

Η Μπρατισλάβα ευρισκόμενη στο κέντρο της Ευρώπης και στους πρόποδες των Μικρών Καρπαθίων, είναι σίγουρα ένας προορισμός που μπορεί να συνδυαστεί με φοβερές εξορμήσεις στη φύση. Αν έχετε περισσότερο χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλα μέρη και χωριά, μέσα στη φύση και το δάσος, όπως το Μπόνιτσε (Bojnice), στο οποίο μάλιστα θα μπορέσετε να δείτε ένα από τα πιο όμορφα και παραμυθένια κάστρα που έχετε δει ποτέ!

Τέλος, ένα σημαντικό TIP που είναι καλό να γνωρίζετε είναι ότι η θέση της Μπρατισλάβα σας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψετε αεροπορικά σ’ αυτήν και μέσω άλλων πόλεων, που βρίσκονται σε γειτονικά κράτη, αν αυτό κάνει το ταξίδι σας πιο οικονομικό. Μπορείτε για παράδειγμα να επιλέξετε να κλείστε αεροπορικά εισιτήρια προς την Βιέννη, που με αφετηρία την Ελλάδα είναι συνήθως πιο οικονομικά, και μετά να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο/τρένο ή αν θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο road trip, αυτοκίνητο για να περάσετε τα σύνορα και να βρεθείτε σ’ αυτήν. Αν σας πω ότι ο χρόνος με το λεωφορείο είναι περίπου 1 ώρα και κάποια λεπτά, θα βρείτε την ιδέα μου πιο ενδιαφέρουσα;

Καλά να περάσετε…

Σχολιάστε