Αξίζει να πας: Φοινικόδασος – Βάι (Vai)

στις

Φτάσαμε λοιπόν και ανατολικά, στο Βάι!

Τι υπέροχο μέρος! Τι εξωτικό και οργανωμένο ταυτόχρονα! Εδώ δεν θα μας λείψει τίποτα!
Ξαπλώστρες θέλουμε, έχουμε! Δεν θέλουμε, πάμε στους φοίνικες! Δεν θέλουμε φοίνικες, πάμε στην παραλία με την δική μας ομπρελίτσα!
Θέλουμε καφεδάκι; Έχουμε! Θέλουμε φαγάκι; Έχουμε!
Τουαλέτες όμως έχουμε; Έχουμε και τουαλέτες!
Και οργανωμένο πάρκινγκ για το αυτοκίνητο!
Συν ότι έχουμε και τα βασικά, δηλαδή μία υπέροχη θάλασσα με καθαρά νερά για να κολυμπήσουμε, μία κίτρινη άμμο για να παίξουμε και ένα βουνό με μονοπάτι για να ανέβουμε και να φωτογραφήσουμε το μαγικό μέρος. ΌΛΑ τα έχουμε!

Για να ξεκινήσουμε όμως να μάθουμε μερικές πληροφορίες για το πιο διάσημο φοινικόδασος της Κρήτης. Το παραθαλάσσιο Βάι βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στο νομό Λασιθίου! Είναι ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας. Ως Αισθητικά Δάση ορίζονται φυσικά ή τεχνητά δημιουργημένα δάση που έχουν ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή αλλά και αναψυχική αξία. Στα Αισθητικά Δάση επιβάλλεται η προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και χαρακτηρίζονται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος τους.

Βρίσκεται 20 χλμ. περίπου μακρυά από τη Σητεία και αρκετά κοντά στο χωριό Παλαιόκαστρο και σε άλλες γνωστές παραλίες του νομού, όπως η παραλία του Κουρεμένου κα. Η έκταση του είναι περίπου 20 εκτάρια, ενώ το όνομά του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, σύμφωνα με την οποία οι Φοίνικες ονομάζονται Βαγιές ή Βαγιά (Βάι).

Όπως περιγράφεται στο site biodiversity.gr πρόκειται για μια «μικρή κοιλάδα με φυσική συστάδα κρητικού φοίνικα (Phoenix theophrastii), ενός από τα δύο αυτοφυή είδη φοινίκων στην Ευρώπη. Μαγευτικό τοπίο μέσα σε θαυμάσια αμμουδιά που συγκεντρώνει ξεχωριστό τουριστικό ενδιαφέρον». Συμφωνούμε απόλυτα, για αυτό άλλωστε, μπήκε στην στήλη «Αξίζει να πας».

Στην παραλία του Φοινικόδασους, θα συναντήσετε πολλούς τουρίστες, τόσο από την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και πάρα πολλούς ξένους, Ιταλούς, Γερμανούς κ.α. Η παραμονή σας εκεί θα σας χαλαρώσει! Αν επιζητάτε χαλάρωση κυρίως από τις διακοπές σας, το πλήθος των τουριστών δεν πρέπει να αποτελέσει αρνητικό στοιχείο για την επίσκεψη σας στο όμορφο δάσος του Βαίου, μια και σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι παραθεριστές του σέβονται τους υπολοίπους λουόμενους και διατηρούν ένα καλό επίπεδο ηρεμίας.

Επίσης, η θάλασσα στο Βάι είναι γαλήνια και ο αέρας που επικρατεί γενικότερα στην περιοχή του Παλαιόκαστρου και στην γύρω περιοχή, εκεί… δεν φτάνει! Αν έχετε μικρά παιδιά, ίσως αυτό να μετρήσει ακόμα θετικότερα στην απόφασή σας.

Οι λάτρεις της φωτογραφίας θα αγαπήσουν το μέρος. Μπορείς να κάνεις σύλληψη τόσων διαφορετικών παραστάσεων, από τόσα διαφορετικά σημεία! Παρακάτω θα δείτε και τον φίλο μας, τον πολύ τολμηρό φίλο μας για την ακρίβεια, μια και εκεί ψηλά που στάθηκε φυσούσε πολύ δυνατός αέρας, να τραβάει μία φωτογραφία του φοινικόδασους από ψηλά! Ένα μονοπάτι μπορεί να σας οδηγήσει και εσάς εκεί, αλλά καλύτερα εσείς να προσέχετε περισσότερο… Από εκεί ψηλά θα μπορέσετε να δείτε και τις γύρω παραλίες. Ίσως και να μπορείτε να κατέβετε. Εγώ δεν το τόλμησα. Ίσως την επόμενη φορά… 

Καλά να περάσετε!!!

Σχολιάστε