Αξίζει να πας: Λάρνακα (Larnaca)

στις

Η Λάρνακα είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, μετά τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της. Αποτελεί σημαντικό λιμάνι του νησιού, ενώ είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες και τα πολλά αξιοθέατα που προσφέρει. Διαθέτει επίσης αεροδρόμιο (Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας) που διεξάγει διεθνείς και εγχώριες πτήσεις και το οποίο είναι ένα από τα βασικά αεροδρόμια της Κύπρου.

Μία όψη της Λάρνακας μέσα από το νερό στην παραλία Φοινικούδες

Ένα ταξίδι στην Λάρνακα μπορεί να είναι μια εξαιρετική εμπειρία γεμάτη πολιτισμό, ιστορία, φυσική ομορφιά και διασκέδαση. Είναι μία πόλη με ποικίλες επιλογές και δραστηριότητες για διάφορους τύπους επισκεπτών, όπως:

  • Θαλάσσιους λάτρεις: Οι επισκέπτες που αγαπούν τη θάλασσα και ειδικά τις παραθαλάσσιες πόλεις θα μπορέσουν να απολαύσουν τις πολύ ωραίες και μεγάλου μήκους παραλίες, με τα καθαρά νερά και τις πολλές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση, καταδύσεις και θαλάσσια σπορ.
  • Ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση: Ναι, η Λάρνακα είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου, είναι όμως μία πόλη που κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς. Οι ανοικτές παραλίες, τα όμορφα τοπία, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι που προτιμούν τους ήρεμους ρυθμούς καλούν τους ταξιδιώτες να απολαύσουν την χαλαρή αυτή ατμόσφαιρα της πόλης.
Υπέροχο ηλιοβασίλεμα, ενώ τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν μέχρι να «πέσει» οριστικά η μέρα

  • Οικογένειες με παιδιά: Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μην τοποθετήσουν την Λάρνακα στους ιδανικούς προορισμούς για οικογένειες. Η φιλική ατμόσφαιρα της περιοχής, με τους αρκετούς φυσικούς και τεχνητούς χώρους για παιχνίδι και τις οργανωμένες παραλίες με τα ρηχά νερά παρέχουν μια ευχάριστη εμπειρία για οικογένειες που ταξιδεύουν μαζί με παιδιά.
  • Νυχτερινή ζωή: Η Λάρνακα είναι ένας ενδιαφέρον προορισμός για τους επισκέπτες που αναζητούν νυχτερινή διασκέδαση, αφού διαθέτει ποικίλες επιλογές. Μην περιοριστείτε μόνο στον παραλιακό δρόμο, καθώς υπάρχουν πολύ ωραίας αισθητικής υπαίθρια μπαράκια και μέσα στα στενά. Κι όσοι όμως αναζητούν πιο έντονη νυχτερινή ζωή θα μπορέσουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

  • Γαστρονομικοί ταξιδιώτες: Οι λάτρεις του γαστρονομικού τουρισμού θα ικανοποιηθούν στην Λάρνακα, και σε όλη τη χώρα γενικότερα, αφού τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της περιοχής θα τους προσφέρουν γευστικές κυπριακές αλλά και διεθνείς απολαύσεις. Ας σταθούμε όμως για λίγο στην τοπική κουζίνα. Η κυπριακή κουζίνα είναι μία κουζίνα πλούσια σε γεύσεις, επηρεασμένη από διάφορες κουλτούρες και παραδόσεις και φυσικά και από την ελληνική. Το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κύπρο είναι το χαλούμι, ένα τυρί που μπορεί να ψηθεί ή να τηγανιστεί. Άλλα δημοφιλή φαγητά που θα μπορέσετε να απολαύσετε είναι: οι διάσημες σεφταλιές, τα κουτέπια (τα δικά μας ντολμαδάκια), το κολοκάσι, οι πατάτες αντιναχτές, οι κούπες, οι ραβιόλες, και το αγαπημένο έδεσμα των κρητικών κυρίως, οι χοχλιοί (ή σαλιγκάρια), που εδώ όμως λέγονται καραόλοι. Επίσης, οι Κύπριοι αγαπούν όλα τα είδη κρέατος (αφέλια, κάτι σαν χοιρινή τηγανιά, κεφτέδες κ.α.). Τέλος, ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους έχουν και οι κυπριακές πίτες. Πήρατε ήδη μία γεύση από τα νόστιμα φαγητά που μπορείτε να δοκιμάσετε στην Κύπρο. Φυσικά, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε και τα τοπικά γλυκά και επιδόρπια.
  • Ιστορικούς και πολιτισμικούς ταξιδιώτες: Μπορεί αρκετοί από εμάς να επιθυμούμε ένα ταξίδι στην Λάρνακα, κυρίως γι’ αυτό το χαλαρό, καλοκαιρινό κλίμα διακοπών που προσφέρει, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι η πόλη έχει επίσης και μια πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να σημειωθούν κάποια από αυτά: α) Κάστρο της Λάρνακας, β) Αρχαιολογικό Μουσείο, γ) Αγοριανό Μουσείο Τέχνης, δ) Εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, ε) ο Ναός του Αγίου Λαζάρου κ.α.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε μία ρομαντική βόλτα στον παραλιακό δρόμο και στο λιμάνι της Λάρνακας, για να απολαύσετε τη θέα στο Πέλαγος. Είναι άλλωστε ένα από τα βασικά της, φυσικά αξιοθέατά της.

Ένα άλλο αξιόλογο, φυσικό θέαμα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Αλυκή Λάρνακας, η δεύτερη μεγαλύτερη της Κύπρου, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Πρόκειται για μία προστατευόμενη περιοχή (Συνθήκη Ramsarκαι Δίκτυο NATURA 2000) κι έναν πολύ σημαντικό βιότοπο για τα υδρόβια πτηνά. Αν μάλιστα επισκεφτείτε την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες που γεμίζει με νερό, θα μπορέσετε να απολαύσετε και τα πανέμορφα φλαμίνγκο, εκτός των άλλων πτηνών. Η Κύπρος άλλωστε χάρη στο ζεστό της κλίμα και τους ήπιους χειμώνες είναι μία χώρα επισκέψιμη τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Παραλίες στην Λάρνακα

Ας επιστρέψουμε όμως στους καλοκαιρινούς ταξιδιώτες και τους λάτρεις της θάλασσας, εστιάζοντας στις παραλίες της περιοχής αυτήν τη φορά. Κάποιες από τις καλύτερες παραλίες που θα μπορέσετε να δροσίσετε το κορμί σας, μιας και η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ζεστή, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, είναι οι:

  • Παραλία Φοινικούδες: Ιδιαίτερη αναφορά δεν θα μπορούσα να μην κάνω στην παραλία σήμα κατατεθέν της περιοχής κι αυτή δεν είναι άλλη από την παραλία Φοινικούδες, με τους φυτεμένους, εδώ και 100 χρόνια περίπου, εντυπωσιακούς και πανύψηλους φοίνικες. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία, με ναυαγοσώστη και ταυτόχρονα με άπλετο χώρο για απεριόριστη ελευθερία κινήσεων. Σε αυτήν την παραλία βρίσκεται μεγάλος όγκος τουριστών.
  • Άλλες πολύ αξιόλογες ακτές της περιοχής είναι η Παραλία Μακένζι, μία ακόμη πολύ δημοφιλής και μεγάλου μήκους παραλία της Λάρνακας, η Καστέλα, με την ψιλή άμμο, δίπλα στο αλιευτικό καταφύγιο Ψαρολίμανο, η παραλία Φάρος στο χωριό Περβόλια, μία μικρή παραλία σε αντίθεση με τις προηγούμενες, και η παραλία στην Πύλα.

Αν έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να εξερευνήσετε κι άλλες πόλεις της Κύπρου, που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, όπως η Λευκωσία, η Λεμεσός και η μαγευτική Αγία Νάπα. Αυτά είναι κάποια από πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά την επίσκεψή σας στην όμορφη, αδελφική μας χώρα. Ελπίζω να έχετε τώρα στις αποσκευές ό,τι πληροφορίες χρειάζεστε και…

καλά να περάσετε!

Σχολιάστε