Αξίζει να πας: Βόλενταμ (Volendam)

στις

Η Ολλανδία (Netherlands) είναι μια χώρα στη Δυτική Ευρώπη, γνωστή κυρίως για τα χαρακτηριστικά, πανέμορφα τοπία με τους ανεμόμυλους και τις τουλίπες, τα υπέροχα κανάλια και την αγάπη των κατοίκων της για τα ποδήλατα. Είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα κράτη της Ευρώπης, μία χώρα με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, εμπόριο, αλλά και σημαντική τεχνογνωσία στην μηχανική.

Όλα αυτά τα στοιχεία την κατατάσσουν στις πιο ενδιαφέρουσες χώρες για να επισκεφτείς, αλλά για κάποιους, και να ζήσεις. Το πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό της, το οποίο την κάνει αγαπητή σε πολύ κόσμο, είναι η προοδευτικότητα στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ολλανδία ή αλλιώς Κάτω Χώρες (Netherlands) ζει πολύ μεγάλο πλήθος διαφορετικών λαών, απ’ όλο τον κόσμο. Η αίσθηση της ελευθερίας που νιώθεις στην Ολλανδία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εκεί, δεν είναι πολύ πιθανόν να νιώσεις ότι κάποιος σε παρατηρεί ή σε κρίνει. Δεν είναι τυχαίο που άνθρωποι που διώκονται από διάφορες χώρες, στις οποίες οι αντιλήψεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ωρίμανσης, επιδιώκουν να ζητήσουν άσυλο στην Ολλανδία.

Περίπατος και βόλτα με ποδήλατα στο Volendam

Μετά απ’ αυτήν, κατά την άποψή μου, απαραίτητη αναφορά στην προοδευτική αντίληψη της χώρας και των κατοίκων της, ήρθε η ώρα να περιηγηθούμε στα εδάφη της, στις όμορφες πόλεις και στα χωριά της. Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι το δημοφιλές και εντυπωσιακό Άμστερνταμ, ενώ ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες πόλεις της είναι το Ρότερνταμ (Rotterdam), η Ουτρέχτη (Utrecht), η Χάγη (Hague). Η πόλη όμως, η καλύτερα παραλίμνιο ή παραθαλάσσιο χωριό, που θα επισκεφτούμε σήμερα δεν είναι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, αξίζει όμως να γίνει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι μας στο Βόλενταμ (Volendam).

Το Βόλενταμ (Volendam) είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, που βρίσκεται στην μεγάλη λιμνοθάλασσα Markermeer στην κεντρική προς βόρεια Ολλανδία. Τοποθετείται στον χάρτη αρκετά κοντά στην πόλη του Άμστερνταμ και οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να γευτούν την ολλανδική κουζίνα, να πιουν τον καφέ ή το ποτό τους, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την πανοραμική θέα του λιμανιού και να επισκεφτούν τα καταστήματα με τα σουβενίρ, Εκτός απ’ τα όμορφα, χρωματιστά, ξύλινα σπιτάκια που δεσπόζουν κατά μήκος της προκυμαίας και τα οποία θα θαυμάσετε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, αλλά και τα παλιά αλιευτικά σκάφη, τις βάρκες, τα σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά στο λιμάνι του, το Βόλενταμ είναι επίσης διάσημο για τα παραδοσιακά κοστούμια που φορούν αρκετοί κάτοικοί του.

Απολαμβάνοντας έναν καφέ μας στο λιμάνι

Ο συγκεκριμένος όμως προορισμός έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και για τους λάτρεις της φωτογραφίας, αφού προσφέρει πολλές ευκαιρίες ιδιαίτερων λήψεων, εξαιτίας του χαρακτηριστικού ολλανδικού, ρουστίκ χαρακτήρα του. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο Βόλενταμ (Volendam Museum), όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στην καθημερινότητα των κατοίκων του Βόλενταμ, κατά τη διάρκεια των ετών, μέσα από τους πίνακες, τις φωτογραφίες, τα καθημερινά αντικείμενα και τα παραδοσιακά κουστούμια. Τέλος, εκτός των άλλων, κατά την διάρκεια της παραμονής σας στο Βόλενταμ, μπορείτε να απολαύσετε και μία εμπειρία με βάρκα, με σκοπό να περιηγηθείτε στην πολύ όμορφη θαλάσσια περιοχή της λιμνοθάλασσας.

Πώς θα φτάσετε στο Βόλενταμ;

Το Βόλενταμ βρίσκεται πολύ κοντά στο Άμστερνταμ, περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να βρεθείτε εκεί. Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας κάποιο ιδιωτικό όχημα, μην αγχώνεστε. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μεταφοράς, όπως το λεωφορείο και το τρένο. Εναλλακτικά, μπορείτε να το επισκεφτείτε αξιοποιώντας την ευκαιρία για μονοήμερες εκδρομές από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Με λίγα λόγια, το Volendam είναι ένας πολύ γοητευτικός προορισμός που προσφέρει ένα σύνολο φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικών εμπειριών και μιας ματιάς στην παραδοσιακή ολλανδική ζωή. Αδιαμφισβήτητα, μία πολύ αξιόλογη προσθήκη στο πρόγραμμα επισκέψεων που σχεδιάζει ο ταξιδιώτης που επιθυμεί να εξερευνήσει όσο γίνεται περισσότερο την Ολλανδία.

Σχολιάστε