Αξίζει να πας: Κύθηρα

στις

Το νησί των Κυθήρων ή αλλιώς Τσιρίγο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και η ακτοπλοϊκή πρόσβαση σ’ αυτό είναι εφικτή απ’ τον Πειραιά, την Πελοπόννησο, αλλά κι απ’ το Καστέλι Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για τα Επτάνησα ν’ αναφερόμαστε κυρίως στην Κέρκυρα, την Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά ή την Λευκάδα, αλλά ήρθε η ώρα ν’ αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα διάσημα μέρη του συμπλέγματος αυτού και να ασχοληθούμε με τα εξίσου ωραία Κύθηρα. Όμορφο νησί, με καθαρές παραλίες, γραφικά χωριουδάκια, αρκετές ανέσεις και «καλό τουρισμό», θα έλεγε κάποιος εν συντομία.

Αυτή ήταν, τουλάχιστον, η δική μας αίσθηση, η οποία πιστεύουμε θα γίνει και δική σας, όταν αποφασίσετε να εξερευνήσετε κι εσείς το νησί. Ας αρχίσουμε όμως τη βόλτα μας…

Διακόφτι

Το Διακόφτι είναι ένα γραφικό χωριό στα Κύθηρα και βασικό λιμάνι τους. Η παραλία του είναι μία απ’ αυτές που ονομάζουμε κατάλληλες για οικογένειες με μικρά παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι τα νερά είναι ρηχά. Ρηχά, γαλαζοπράσινα, με μία λευκή, αμμώδη ακτή να τα ακουμπά. Αρκετά εξωτικό δεν ακούγεται;

Η ωραία αυτή παραλία βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία (αριστερά), μία νησίδα ενώνει τα Κύθηρα με το νησάκι απέναντι και σας επιτρέπει να κολυμπήσετε και στις δύο μεριές της.

Ναυάγιο «Nordland»

Στο Διακόφτι βρίσκεται επίσης και το ναυάγιο «Nordland» που συνέβη πριν κάποια χρόνια. Θα το εντοπίσετε εύκολα, λίγο έξω απ’ το λιμάνι. Παραμένει εκεί και αντιμετωπίζεται πια ως ένα απ’ τα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και πολλούς δύτες.

Κοντά στο Διακόφτι βρίσκονται το χωριό Αβλέμονας, η παραλία Παλαιόπολη και η παραλία Καλάδι. Αν συνεχίσετε λίγο ακόμα, προς το εσωτερικό του νησιού αυτή τη φορά, θα εντοπίσετε τον Κάλαμο, το Λιβάδι, τον Μυλοπόταμο, την πόλη των Κυθήρων, ενώ ξανά κινούμενοι προς τις ακτές τις παραλίες της Φυρής Άμμου, της Αγίας Πελαγίας και το γραφικό και παραθαλάσσιο Καψάλι.

Μια απ’ τις δύο παραλίες που έχουν το ίδιο όνομα «Φυρή Άμμος» βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Βρίσκεται βορειανατολικά του νησιού, σε μικρή απόσταση απ’ το παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Πελαγίας (η συνονόματή της βρίσκεται στο νότο). Όπως προϊδεάζει το όνομά της, στο μεγαλύτερο μέρος της έχει κόκκινη άμμο και βότσαλα. Η Φυρή Άμμος διαθέτει μία ακτή μεγάλης έκτασης, καθαρά νερά και είναι μερικώς οργανωμένη. Οι δύο αυτές παραλίες, λόγω του προσανατολισμού τους, είναι ωραίες κυρίως με δυτικό ή νότιο άνεμο.

Για πάμε τώρα λίγο στο Καλάδι. Για πολλούς είναι η καλύτερη παραλία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα είναι και η πιο διάσημη. Πρόκειται για μια βοτσαλωτή παραλία, με γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα νερά, που βρίσκεται κι αυτή στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Χωρίζεται σε τρία (3) μέρη με το τρίτο και πιο εντυπωσιακό να είναι μια μικρή σπηλιά που περνώντας την καταλήγεις σε μια πολύ μικρή παραλία.

Καλάδι

Λόγω του ανατολικού προσανατολισμού της η παραλία ενδείκνυται κυρίως τις ημέρες που φυσάει δυτικός, νότιος ή βόρειος, όχι όμως δυνατός, άνεμος. Για να φτάσετε στην παραλία θα χρειαστεί να οδηγήσετε για λίγο σε χωματόδρομο, μερικά μέτρα μόνο, και να κατεβείτε περίπου 120 λίθινα σκαλοπάτια, αλλά αυτό μην σας αποθαρρύνει, γιατί αξίζει τον κόπο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη γι’ αυτό… έσω έτοιμοι.

Μεταφερόμαστε ξανά. Το κολύμπι στην παραλία του Καψαλιού αυτή τη φορά, θα σας ανταμείψει με την υπέροχη θέα στη Χώρα (Κάστρο) και τη νησίδα Χύτρα. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια ποδήλατα. Η μία μεριά της παραλίας έχει βότσαλα και η άλλη άμμο. Διαλέγεις λοιπόν και παίρνεις…

Εάν πεινάσετε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ακριβώς πάνω απ’ την ακτή στα παραδοσιακά εστιατόρια ή εάν δεν θέλετε φαγητό μπορείτε να καθίσετε σ’ ένα από τα πολλά καφέ – σνακ μπαρ που διαθέτει.

Καψάλι

Μία από τις πιο ωραίες παραλίες των Κυθήρων είναι και η παραλία Μελιδόνι, με τα κρυστάλλινα νερά και την ψιλή άμμο. Αυτός ο όμορφος κόλπος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού και σ’ αυτόν θα βρείτε επίσης μία όμορφη καντίνα, με ωραία σκιά και… ωραίες συμβουλές.

Μελιδόνι
Καντίνα στο Μελιδόνι

Για το τέλος άφησα ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυθήρων, τον Αβλέμονα ή Αυλέμωνα. Ο Αβλέμονας, με τους γραφικούς κόλπους, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Κυθήρων, κοντά στο Διακόφτι. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες, αυτοί οι πανέμορφοι κόλποι του γίνονται βατήρες για απίθανες βουτιές, από μικρούς και μεγάλους. Το μέρος όμως είναι κατάλληλο και για τους πιο χαλαρούς και ζεν παραθεριστές, αφού θα μπορέσουν να απολαύσουν τον ήλιο στα βράχια, μετά απ’ την ήσυχη βουτιά τους στην φυσική αυτή «πισίνα».

Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι, αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που μπορείτε να βρείτε στο νησί, υπάρχει και δημοτικό, οργανωμένο κάμπινγκ στο χωριό Καψάλι, για τους λάτρεις αυτού του τύπου διαμονής. Καλό θα ήταν βέβαια, πριν να σχεδιάσετε το ταξίδι σας, να έρθετε σε επικοινωνία με τους υπευθύνους, για να δείτε αν τη συγκεκριμένη τουριστική περίοδο λειτουργεί.

Αυτή ήταν η εμπειρία μας στο πανέμορφο και εναλλακτικό, όπως συνηθίζω να το λέω, αυτό νησί, το οποίο πολλοί τουρίστες επιλέγουν ξανά και ξανά για τις διακοπές τους. Μία φορά μοιάζει να μην είναι αρκετή.

Η δικιά μας παρέα είχε μεταφορικό μέσο και μπόρεσε να επισκεφτεί αρκετές απ’ τις παραλίες και τα γραφικά χωριουδάκια που σας ανέφερα, να πραγματοποιήσει βραδινή έξοδο στην πόλη των Κυθήρων, να πάει σε πανηγύρια. Ελπίζω κι εσείς να διαθέτετε γιατί θα διευκολύνει αρκετά το ταξίδι σας και θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε αυτά, αλλά κι ακόμα περισσότερα όμορφα μέρη.

Ακολουθεί μία συλλογή με φωτογραφίες, για να μπορέσετε να απολαύσετε για λίγο ακόμα τα Κύθηρα.

Καλό ταξίδι !

Σχολιάστε