Αξίζει να πας: Ελσίνκι (Helsinki)

στις

Αν έδινα ένα διαφορετικό τίτλο σ’ αυτό το άρθρο απ’ τον «Aξίζει να πας: Ελσίνκι» αυτός θα ήταν «Το πιο troll άρθρο της χρονιάς; Φινλανδία«. Γιατί μάλλον τρολάρισμα θα σκεφτεί κάποιος ότι είναι να γράφεις ταξιδιωτικές πληροφορίες για τη Φινλανδία, αμέσως μετά το επίσημο τέλος των σχολικών εορτών και την έξοδο του Άη Βασίλη απ’ τα σπίτια μας. Κι εκεί που όλοι όταν ακούν την Φινλανδία περιμένουν την εμφάνιση του Αγίου με τα δώρα, εγώ του έδωσα άδεια να φύγει για διακοπές. Είναι μία ευκαιρία να γνωρίσετε τη Φινλανδία από μία άλλη πλευρά!

Η αφορμή γι’ αυτή την ανάρτηση ήταν το έντονο κρύο που βιώνουμε στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και το οποίο, τουλάχιστον εμείς οι Κρήτες, δεν έχουμε συνηθίσει. «Υπάρχουν και χειρότερα» θα έλεγε κάποιος και παρότι δεν μου αρέσει αυτή η οπτική στα πράγματα, θα την εκμεταλλευτώ για να νιώσουμε καλύτερα. Θα ταξιδέψω λοιπόν μαζί σας νοερά προς μια πιο κρύα χώρα από τη δική μας!

Μπορείτε άραγε να μπείτε στη θέση ενός ανθρώπου που για μεγάλα διαστήματα ζει σε καιρικές συνθήκες πολύ χαμηλής θερμοκρασίας; Η θερμοκρασία -27°C είναι θερμοκρασία περιβάλλοντος που πιστεύετε θα μπορούσατε εσείς να αντέξετε; Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν. Κι όχι μόνο μπορούν, αλλά αγαπούν κι έχει γίνει μέρος της ζωής τους τόσο το κρύο, όσο και το χιόνι, σε σημείο μάλιστα πολλές φορές να ψυχαγωγούνται μ’ αυτό, με σπορ άγνωστα για εμάς. Παιχνίδια, όπως το κύλισμα με μαγιό στο χιόνι, αφού βγουν από τις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες μιας σάουνας και, για τους ακόμα πιο τολμηρούς, το μπάνιο σε τρύπες στον πάγο, μπορεί να συμβούν στην Φινλανδία.

Η Φινλανδία βρίσκεται εκεί ψηλά στο Βόρειο Πόλο, ανάμεσα στη Νορβηγία, τη Σουηδία, αλλά και τη Ρωσία. Η ανεξαρτησία στη χώρα είναι σχετικά πρόσφατη, δηλαδή μόλις εκατό (100) χρόνια και κάτι (1917). Η επίσημη γλώσσα της είναι τα φινλανδικά και τα σουηδικά, ενώ η πρωτεύουσα της είναι το Ελσίνκι, το οποίο κατοικείται από περίπου 5,5 εκ. κατοίκους. Στα Φινλανδικά η χώρα ονομάζεται Suomi και το επίσημο νόμισμά της είναι το ευρώ. Άλλη μεγάλη πόλη της είναι το Τάμπερε (Tampere), ενώ πολύ εντυπωσιακά τοπία και ιδιαίτερες εμπειρίες θα ζήσετε στην πόλη Κόκκολα (Kokkola), αλλά και στο Ροβανιέμι (Rovaniemi), στο πασίγνωστο χωριό του Άη Βασίλη.

Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι του Ελσίνκι – Uspenski Cathedral

Το κλίμα της είναι ψυχρό κι αν είστε λάτρεις του ήλιου, τον χειμώνα θα τον πεθυμήσετε, αφού το φως της ημέρας διαρκεί περίπου 5 ώρες. Οι λίμνες και τα ποτάμια της χώρας δεν αντέχουν τις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και παγώνουν. Το ίδιο συμβαίνει όμως ακόμα και στο λιμάνι του Ελσίνκι. Η χώρα μπορεί να είναι κρύα, αλλά οι άνθρωποί της είναι ιδιαίτερα θερμοί και φιλικοί. Η συσχέτιση που συχνά γίνεται ανάμεσα στο κλίμα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, μας είχε δώσει την εντύπωση ότι θα συναντήσουμε ανθρώπους αρκετά ψυχρούς και απρόσωπους, όμως ευτυχώς αυτό δεν συνέβη. Σε αντίθεση με τη χώρα, οι άνθρωποι δεν ήταν καθόλου «παγωμένοι».

Όμως, ας ξεκινήσουμε τη σύντομη μεν, αλλά ενδιαφέρουσα βόλτα μας στην πρωτεύουσα της χώρας, τονίζοντάς αρχικά ότι αν την επισκεφτείτε χειμώνα, όπως κι εγώ, θα πρέπει να πάρετε μαζί σας πολύ ζεστά ρούχα, μπουφάν, γάντια, σκούφους, κασκόλ, γιατί όχι και ισοθερμικά. Ξέρετε, αν για πέντε λεπτά αφήσετε τα χέρια σας εκτεθειμένα, δεν θα αισθανθείτε και τόσο ευχάριστα.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι το ταξίδι δεν είχε ως βασικό προορισμό το Ελσίνκι, γι’ αυτό και ήταν μικρή η διάρκεια επίσκεψης σ’ αυτό. Προηγήθηκε μίας μακρά διαμονή στην πόλη Κόκκολα, η οποία, για όσους ενδιαφέρονται, βρίσκεται βορειοδυτικά της Φινλανδίας και… κλείνει το μάτι στη Σουηδία. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με τρένο. Δεν θα αναφερθώ όμως περισσότερο σ’ αυτήν προς το παρόν, αλλά θα κατηφορίσουμε γρήγορα όλοι μαζί προς το νότο της χώρας. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην πρωτεύουσα!

Στο Ελσίνκι υπάρχουν πανεπιστήμια, μουσειακοί χώροι, εμπορικοί χώροι, καθώς επίσης και όμορφα κτίρια και ναοί! Μερικά από τα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι ο Ναός του Ουσπένσκι (Uspenski), η πλατεία της Γερουσίας (Senate Square), ο Ναός Κάμπι (Kampin kappeli), αλλά και η Πέτρινη Εκκλησία (Temppeliaukio Church). Επίσης, κάντε μία βόλτα στην Κεντρική Αγορά του Ελσίνκι (Kauppatori), στα εμπορικά κέντρα, όπως το Εμπορικό Κέντρο Kamppi (Kamppi Shopping Centre) και σουλατσάρετε ατελείωτα στον δρόμο Μάνερχάιμ (Mannerheimintie). Γενικά, περάστε καλά!

Σχολιάστε