Αξίζει να πας: Λίμνη Κουρνά (Kournas Lake)

στις

Η Λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη, τοποθετημένη δίπλα στο χωριό Κουρνά, στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στα όρια του δήμου Αποκορώνου, στα ανατολικά του νομού Χανίων, στα όρια με το νομό Ρεθύμνης. Πολύ κοντά με τον παραθαλάσσιο οικισμό της Γεωργιούπολης, μόλις 4 χιλιόμετρα, αλλά και με το Ρέθυμνο, ενώ η απόστασή της από την πόλη των Χανίων είναι περίπου 45 χιλιόμετρα. Αποτελεί ένα από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, δικαιολογημένα βέβαια, αφού πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς τόπο.

Η Λίμνη Κουρνά είναι ένας φυσικός υγρότοπος με μοναδική ομορφιά και ποικιλία τοπίων. Έχει σχήμα ημικυκλικού κόλπου και εκτείνεται σε έκταση περίπου 579 στρεμμάτων. Είναι γνωστή για την πλούσια βλάστηση της, με πολλά είδη χαμηλής βλάστησης, φυτά, αλλά και δέντρα που περιβάλλουν τις όχθες της.

Η λίμνη αποτελεί επίσης σημαντικό οικοσύστημα και περιοχή προστασίας της φυσικής βιοποικιλότητας. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα γνωστή για την παρουσία διαφόρων ειδών πουλιών, είτε σπάνιων είτε τοπικών, και αποτελεί σημαντικό προορισμό για παρατηρητές πουλιών και οικολόγους.

Ποδήλατα δια δραστηριότητες αναψυχής στη λίμνη Κουρνά

Τοποθετημένη στις παρυφές των Λευκών Ορέων, με το ακριβές υψόμετρο και τις διαστάσεις της να μεταβάλλονται κατά την διάρκεια του έτους, αποκαλύπτοντας την αμμώδη όχθη που βλέπετε και στις φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Αρκετοί είναι οι επισκέπτες και τουρίστες που επιλέγουν να την επισκεφτούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, για να απολαύσουν ταυτόχρονα και το μπάνιο τους σ’ αυτήν.

Οι επισκέπτες της Λίμνης Κουρνά έχουν επίσης την ευκαιρία να περπατήσουν σε μονοπάτια που περιβάλλουν τη λίμνη, να απολαύσουν την ηρεμία και την ομορφιά του τοπίου, να παρατηρήσουν και να φωτογραφήσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Επιπλέον, υπάρχουν εγκαταστάσεις για πικνίκ και άλλες δραστηριότητες αναψυχής (π.χ. θαλάσσια ποδήλατα), όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, που καθιστούν την επίσκεψη ακόμα πιο ευχάριστη, για μικρούς και μεγάλους. Τέλος, στην περιοχή υπάρχουν καταστήματα εστίασης με υπέροχη θέα στη λίμνη και μαγαζιά απ’ τα οποία μπορείτε να αγοράσετε αρκετά περίτεχνα είδη διακόσμησης για το σπίτι σας και αναμνηστικά.

Η Λίμνη Κουρνά αποτελεί έναν προορισμό που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, την πολιτιστική κληρονομιά και την περιβαλλοντική σημασία. Είναι ένας τόπος που αξίζει να επισκεφθείτε, εάν βρεθείτε στην Κρήτη.

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε