Αξίζει να πας: Μονή Αγίας Μαρίνας Βόνης

στις

Σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας υπάρχει πληθώρα εκκλησιών και μοναστηριών ιδιαίτερου ιστορικού, θρησκευτικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Ένας από τους πιο γνωστούς ιερούς χώρους που ο κόσμος επιθυμεί να δει από κοντά ή να βρεθεί εκεί για να προσκυνήσει είναι και η Ιερά Μονή Αγία Μαρίνας Βόνης. Η Αγία Μαρίνα είναι μια χριστιανική αγία και μάρτυρας που θεωρείται ότι ζούσε κατά τον 3ο αι. μ.Χ.. Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπητές μορφές της πίστης, η μνήμη της οποίας τιμάται στην καρδιά του καλοκαιριού (17 Ιουλίου) σε ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Κρήτης.

Το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το χωριό της Βόνης, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο. Ένας μακρύς, ευθύς δρόμος ενώνει το χωριό με το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, στον οποίο τις ημέρες του εορτασμού της πραγματοποιείται μία τεράστια εμποροπανήγυρις. Αν βρεθείτε εκεί, καλό είναι να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, ώστε να κάνετε τη βόλτα σας στους πάγκους των μικροπωλητών, να πραγματοποιήσετε τις πιθανές αγορές σας για τα παιδιά σας κι όχι μόνο και, γιατί όχι, να απολαύσετε πρόχειρες και μη λιχουδιές στις ειδικές εγκαταστάσεις που δημιουργούνται για την μεγάλη αυτή γιορτή.

Η νεώτερη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας παραμονή της εορτής της

Η αλήθεια είναι ότι πλήθος κόσμου, από κάθε μεριά της νησιού και της Ελλάδας σπεύδει στην Μονή για να προσκυνήσει ή να εκπληρώσει το τάμα του. Είναι πραγματικά τεράστιος ο όγκος των πιστών που θα βρεθούν στην περιοχή, ειδικά την παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, γι’ αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να επισκεφτούν το μοναστήρι πολύ αργά το βράδυ, ώστε να αποφύγουν το συνωστισμό και τις ουρές.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση προς την Μονή, ώστε να ικανοποιηθεί η επιθυμία των πιστών να επισκεφτούν το πασίγνωστο στους κρητικούς και λαμπρό πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, δρομολογούνται έκτακτα υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) κατά τις ημέρες κορύφωσης της εορτής (15,16 και 17 Ιουλίου).

Αρκετοί είναι βέβαια οι πιστοί, ειδικά κάτοικοι των γύρω περιοχών, που παραδοσιακά επιλέγουν να πηγαίνουν με τα πόδια στο ιστορικό μοναστήρι, γι΄ αυτό σας συστήνω να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, γιατί θα τους συναντήσετε να περπατούν, ακόμη και αργά το βράδυ! Αν και εσείς επιλέξετε να τηρήσετε αυτήν την παράδοση και να φτάσετε εκεί με τα πόδια πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε περίπου 5 ώρες από το Ηράκλειο και σχεδόν 1,5 ώρα ή και λιγότερο από το Αρκαλοχώρι, ανάλογα με τον ρυθμό περπατήματος που θα τηρήσετε. Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζονται και προσκυνηματικές, πεζοπορικές εκδρομές από διάφορους συλλόγους του νησιού.

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με τις πηγές, η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο φημισμένος ναός ήταν ιδιοκτησία ενός Τουρκοκρητικού, του Χοσρέφ Πασά, από τη Βόνη, ο οποίος την πούλησε στον Ιωάννη Καπαρουνάκη, από το Θραψανό (διπλανό χωριό). Μάλιστα, ο Πασάς συμπεριέλαβε στο σχετικό συμβόλαιο και μια ερειπωμένη εκκλησία, η οποία βρισκόταν μέσα στο κτήμα. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Ιωάννης Καπαρουνάκης προέβη στην αγορά μετά από ένα θαύμα που ο ίδιος έζησε, όταν η Αγία εμφανίστηκε στον ύπνο του και του ζήτησε να αγοράσει το χώρο και να φανερώσει το σκεπασμένο από θάμνους εκκλησάκι. Μόλις ο Καπαρουνάκης αγόρασε την περιοχή, ανακαίνισε με τη βοήθεια των κατοίκων το εκκλησάκι, το οποίο είχε χτιστεί δίπλα στην πηγή ενός αγιάσματος που έτρεχε εκεί.

Μία άλλη παράδοση λέει ότι ο Ιωάννης Καπαρουνάκης περνούσε από τη θέση του σημερινού μοναστηριού, πηγαίνοντας για το χωριό του και σταμάτησε στο σημείο για να δροσιστεί, διότι δεν ένιωθε καλά. Ήπιε από το άγιασμα και αμέσως εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ στο σημείο βρήκε και μια μικρή εικόνα της Αγίας Μαρίνας. Τότε ζήτησε από τον Τούρκο διοικητή να του επιτρέψει να χτίσει ένα μικρό ναό, πράγμα όμως που δεν κατέστη δυνατό. Όταν αργότερα άρχισαν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν τα παιδιά του Τούρκου διοικητή φώναξε τον Ιωάννη Καπαρουνάκη, κτήτωρ της μονής, λέγοντάς του ότι θα γίνει πράξη το ζήτημα που του είχε θέσει.

Ο εσωτερικός προαύλιος χώρος της Μονής, με τους ξενώνες και τα κελιά

Τα χρόνια πέρασαν, τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας άρχισαν να πληθαίνουν και οι πιστοί να έρχονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο. Έτσι, πάνω από τη μικρή εκκλησία χτίστηκε μια μεγαλύτερη με ξενώνες και κελιά και το μοναστήρι επεκτάθηκε, με τη γιορτή της Αγίας να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο μεγάλα πανηγύρια της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των άρρωστων παιδιών, ενώ υπάρχουν και πολλές μαρτυρίες για τη θαυματουργή της παρέμβαση. Στη Μονή λειτουργεί εκθετήριο (βρίσκεται στον χώρο που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία), το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε, για να δείτε πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άρρωστοι πριν θεραπευτούν (πατερίτσες κ.α.).

Σχολιάστε