Αξίζει να πας: Φιγκέρες (Figueres)

στις

Η Figueres (Φιγκέρες) βρίσκεται στην αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας, στην επαρχία της Χιρόνας (διαφορετικά Zιρόνα ή Τζιρόνα). Η μικρή, ισπανική πόλη Figueres είναι η γενέτειρα του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη Σαλβαντόρ Νταλί (Salvador Dalí). Σ’ αυτήν φιλοξενείται το διάσημο Θέατρο-Μουσείο του Νταλί (ισπ.: Teatro-Museo Dalí), το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Βόλτα στην πόλη Figueres. Το πέρασμα του Νταλί από αυτήν την πόλη είναι παντού εμφανές.

Αν βρεθείτε στην μαγευτική Βαρκελώνη, μία εκδρομή στην Figueres (Φιγκέρες) είναι σίγουρα μία πολύ ωραία ιδέα. Η πρόσβαση στην Figueres είναι αρκετά εύκολη, με όποιο μέσο κι αν επιλέξετε για να ταξιδέψετε, τρένο, λεωφορείο ή το δικό σας όχημα. Η δική μας επιλογή, αλλά και η συνήθης αρκετών επισκεπτών, ήταν το τρένο. Η απόστασή του από την Βαρκελώνη ήταν περίπου μία ώρα, ενώ στο ενδιάμεσο της διαδρομής υπάρχει ακόμη ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, η ιστορική Girona. Σε λιγότερο λοιπόν από 20 λεπτά (με το τρένο, σχεδόν τα διπλάσια με το πούλμαν) από τον τελικό προορισμό σας θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλη μία πόλη, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, όπως συμβαίνει άλλωστε με τις περισσότερες πόλεις της Ισπανίας, με έναν ωραίο Καθεδρικό Ναό κι άλλα ενδιαφέροντα σημεία.

Θέατρο-Μουσείο του Νταλί (ισπ.: Teatro-Museo Dalí) στην Figueres

Η πόλη έχει αρκετά σημαντικά μουσεία, όπως το Μουσείο Βιοτεχνίας, το Μουσείο του ΕνπορδάMuseu de l’ Empordà (η Φιγκέρες είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας του Άνω Εμπορδά – Alt Empordà), το Τεχνικό Μουσείο του Emporda κ.α.. Το Θέατρο-Μουσείο όμως του Μεγάλου Σουρεαλιστή Ζωγράφου της Ισπανίας, με τους κόκκινους, εξωτερικούς τοίχους, τα τεράστια αυγά στην κορυφή, και την μεγαλύτερη συλλογή έργων του παγκοσμίως, φαίνεται να κερδίζει την αγάπη των τουριστών, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που επιθυμούν να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο του και να θαυμάσουν τα δημιουργήματά του.

Το Μουσείο – Θέατρο Νταλί είναι το ίδιο ένα έργο τέχνης

Σαλβαντόρ Νταλί (Salvador Dali)

Λίγα λόγια για αυτόν…

Ο Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989) ήταν γνωστός για τα εκκεντρικά και ιδιαίτερα έργα του. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονται από παράξενες ονειρικές εικόνες και σχολαστική λεπτομέρεια. Ένα από τα πιο διάσημα έργα του είναι «Η επιμονή της μνήμης», με τα ρολόγια που λιώνουν.

Εκτός από τη ζωγραφική, ο Νταλί πειραματίστηκε και με άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η γλυπτική, η φωτογραφία, κινηματογράφος. Ο ίδιος ήταν επίσης γνωστός για την μεγάλη του αγάπη στην γυναίκα και μούσα του Γκαλά (Gala Dalí), την οποία απεικονίζει σε πολλά έργα του, αλλά και για την γαστρονομία, πράγμα που επίσης πολύ συχνά άφηνε να… φανεί στα έργα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αυτοπροσωπογραφία του πάνω σε μία λεπτή φέτα μπέικον (δείτε παρακάτω φωτογραφίες). Επίσης, η επιδεικτική του προσωπικότητα και το ιδιαίτερο μουστάκι του συνέβαλαν στη δημόσια εικόνα του και έγινε μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του σουρεαλιστικού κινήματος.

Το απλωμένο σε τέσσερις (4) ορόφους Θέατρο-Μουσείο Νταλί σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Νταλί και θα μπορούσαμε να εκφράσουμε χωρίς δισταγμό την πεποίθηση ότι το κτίριο αποτελεί από μόνο του έναν σημαντικό καλλιτεχνικό έργο. Το Μουσείο ξαναχτίστηκε στη θέση του παλιού δημοτικού θεάτρου της πόλης (είχε καταστραφεί από αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου) και το οποίο είχε φιλοξενήσει την πρώτη του έκθεση, γι΄ αυτό και κατείχε μία σημαντική θέση στην καρδιά του. Το Θέατρο-Μουσείο Νταλί σήμερα περιλαμβάνει μια εκτενή συλλογή των έργων του, συμπεριλαμβανομένων πινάκων, γλυπτών, δεκάδων κοσμημάτων, δημιουργιών και ιδιαίτερων δωματίων του καλλιτέχνη.

Κατά την είσοδό σας σε αυτό θα έχετε συναντήσει ήδη την πρώτη έκπληξη! Στην κεντρική σάλα του μουσείου βρίσκεται το πορτρέτο του Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln – Πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών). Αν το παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε ότι στο κέντρο του υπάρχει το γυμνό μοντέλο της αγαπημένης του γυναίκας Gala, την οποία βέβαια θα εντοπίσετε και σε πολλούς άλλους πίνακές του. Αν δεν μπορείτε με γυμνό μάτι να εντοπίσετε την φιγούρα στο κέντρο του προσώπου, χρησιμοποιήστε το ζουμ της μηχανής σας.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρότι το έργο αυτό δημιουργήθηκε το 1977, πολύ πριν δηλαδή οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις ψηφιακές οθόνες και τις μηχανές σύλληψης εικόνας και βίντεο, εμπνεύστηκε και σχεδίασε έναν πίνακα που το σχέδιο του αποτελείται από ένα σύνολο από pixels (εικονοστοιχεία).

O Αβραάμ Λίνκολν, η Γκαλά (Gala) και τα pixels

Νομίζω ότι ήδη μπορέσατε να πάρετε μία ιδέα του τι θα ακολουθήσει στις επόμενες αίθουσες! Αντικατοπτρισμοί, καθρέπτες, διαφορετικές οπτικές που δημιουργούν ψευδαισθήσεις, φανταστικοί και ονειρικοί κόσμοι και πολλά παιχνίδια του μυαλού.

Αντικατοπτρισμός

Ο μεγάλος Ισπανός σουρεαλιστής καλλιτέχνης δεν μαγευόταν όμως μόνο από την Τέχνη του, αλλά ενίοτε και από το γυναικείο φύλο. Λέγεται ότι για όλη του τη ζωή υπήρξε γοητευμένος από την Αμερικανίδα ηθοποιό και σύμβολο του σεξ Mae West. Με το έργο του «Face of Mae West Which Can Be Used as an Apartment» (1974) – «Το πρόσωπο της Mae West που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαμέρισμα» προσπάθησε να δημιουργήσει μία πολύ ιδιαίτερη ψευδαίσθηση, που απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.

«Το πρόσωπο της Mae West που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαμέρισμα» (1974)

Μία συλλογή από έργα τέχνης είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να δημιουργούν την ψευδαίσθηση του προσώπου της. Οι κουρτίνες είναι τα μαλλιά της, ο καναπές τα χείλη της, το τζάκι η μύτη και οι πίνακες αντιπροσωπεύουν τα μάτια της. Κατά την είσοδό σας στην αίθουσα δεν θα σας γίνει αμέσως αντιληπτή αυτή η ψευδαίσθηση. Αν όμως ανεβείτε στη σκάλα που θα βρείτε στο χώρο, τότε όλα θα αλλάξουν. Ανεβήκατε; Ε, τότε, είστε έτοιμοι να τραβήξετε την παραπάνω φωτογραφία!

Ο Salvador Dali, όμως, εκτός από τους πανέμορφους πίνακες και τα ιδιαίτερα γλυπτά που φιλοτέχνησε, αλλά και τους κόσμους των ψευδαισθήσεων, υπήρξε και ένας εξαιρετικός σχεδιαστής και δημιουργός κοσμημάτων. Κοσμήματα θαυμαστά και πλούσια, περίτεχνα, γεμάτα χρυσό και πολύτιμες πέτρες, πολλά εκ των οποίων περιείχαν και ειδικούς μηχανισμούς, ώστε τα τμήματά τους να κινούνται (δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες). Είναι γεγονός ότι κάποια εκ των κοσμημάτων του καλλιτέχνη πωλήθηκαν σε εξωπραγματικές τιμές, όπως το «Eye of Time», το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την τιμή του 1.000.000 δολαρίων.

Το Θέατρο-Μουσείο Νταλί περιλαμβάνει επίσης εκθέσεις και αντικείμενα που αφορούν στη ζωή και στο έργο του, αλλά και εσωτερικούς χώρους (π.χ. το υπνοδωμάτιό του) και διακοσμήσεις που αναδεικνύουν τον εκκεντρικό χαρακτήρα του διάσημου ζωγράφου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο υπόγειο του μουσείου, κάτω από την σκηνή του παλιού θεάτρου, βρίσκεται ο τάφος του ανθρώπου που πια θεωρείται ένας από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ιστορία της τέχνης !

Ο τάφος του Σαλβαντόρ Νταλί

Εκτός όμως από αυτό το ανεπανάληπτο μουσείο, η πόλη Figueres έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Μία βόλτα στο κέντρο της πόλης θα σας δώσει ακόμα πιο έντονα την αίσθηση ότι ο Μεγάλος Ισπανός Καλλιτέχνης έζησε σε αυτήν και… καθόρισε το μέλλον της, αφού σε πολλά σημεία της θα βρείτε το στίγμα του! H Figueres σας προσφέρει επίσης πολλά εστιατόρια και καταστήματα που μπορείτε να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Τέλος, αποτελεί ένα σημαντικό σιδηροδρομικό και οδικό κόμβο, που διευκολύνει την πρόσβασή σας και προς άλλα μέρη της Καταλονίας και της Ισπανίας γενικότερα.

Tips

Οι φίλοι του μεγάλου και θαυμαστού έργου του Νταλί που θα θελήσουν να επισκεφτούν το Μουσείο του, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες ουρές. Σ’ αυτήν την περίπτωση η λύση είναι απλή. Για να αποφύγετε την ουρά προτιμήστε να κάνετε κράτηση ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει και τόσο το κόστος, και προτιμάτε να έχετε την άνεση και την ευκολία σας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Καταλονία, είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι διοργανώνονται και ημερήσιες εκδρομές με πούλμαν από τοπικά πρακτορεία (και με στάση στη Χιρόνα), με τα οποία μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία ώστε να κανονίσουν εκείνοι τα πάντα για εσάς! Αν φυσικά, όλη η εκδρομή σας είναι οργανωμένη από ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο, απλά ρωτήστε τους αν η επίσκεψη στη Βαρκελώνη συνοδεύετε και από επίσκεψη στην Figueres και την κοντινή Girona.

Ουρά για ένα εισιτήριο στο Μουσείο του Σαλβαντόρε Νταλί

Το Μουσείο Νταλί αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο αξιόλογα Μουσεία που θα δείτε ποτέ στη ζωή σας ·  για μένα το πιο ενδιαφέρον από όλα όσα έχω δει μέχρι τώρα! Αν είστε και εσείς φίλοι της Τέχνης, του Διαφορετικού, της Υπερβολής, του Σουρεαλισμού και ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε μία διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την περίπτωση να βρεθείτε στη Figueres και στο Museum – Theatre Salvador Dali.

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε