Αξίζει να πας: Χιώνα (ή Χιόνα)

στις

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Κρήτη από την εικόνα που σχηματίζουν παρακολουθώντας εκπομπές στην τηλεόραση, αναρτήσεις στα διάφορα sites ή άρθρα με διάσημους γάμους στα κοσμοπολίτικα περιοδικά. Ξέρουν δηλαδή ότι πρόκειται για ένα μεγάλο νησί, με όμορφες, μεγάλες, πόλεις, παραδοσιακά χωριά και υπέροχες παραλίες που το καλοκαίρι (όμως) ξεχειλίζουν από κόσμο.

Δεν έχουν κι άδικο, όμως εμείς ξέρουμε κι αυτό που τώρα θα μάθουν, ότι η Κρήτη δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι δηλαδή μόνο ένα νησί μεγάλης ομορφιάς κι έντονων στιγμών. Έχει και πιο ήρεμα μέρη, μέρη που είναι ιδανικά για να γαληνέψει κάποιος. Μέρη που δεν είναι πάντα τόσο γνωστά ή εύκολο να τα βρεις, αλλά που σίγουρα ένας γνήσιος ταξιδιώτης θα καταφέρει να τα εντοπίσει.

Σήμερα λοιπόν, θα πάμε μαζί μία βόλτα στο νομό Λασιθίου, στον ανατολικότερο νομό της Κρήτης και συγκεκριμένα στην παραλία της Χιώνας (ή Χιόνα). Η Χιώνα είναι ένα παραθαλάσσιο μέρος που σίγουρα αξίζει να επισκεφτεί ο επισκέπτης που… θέλει την ηρεμία του. Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Παλαίκαστρο και περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά απ’ τη Σητεία. Η παραλία έχει μήκος γύρω στα 300 μέτρα και αποτελείται κυρίως από άμμο, όπως και ο βυθός της υπέροχης και ρηχής θάλασσας, και λίγο βότσαλο. Πρόκειται για μία καθαρή, διαθέτει μάλιστα και μπλε σημαία, αγνή παραλία, όπως την ονειρεύεται ο επισκέπτης που θέλει απλά να κάνει διακοπές για να απολαύσει τον ήλιο, τη θάλασσα, την άμμο και το αεράκι του καλοκαιριού. Ένα μέρος γαλήνιο και ελαφρώς απομονωμένο.

Εκτός απ’ το προφανές που θα αντιληφθείτε με το που σταθμεύσετε το όχημά σας, ότι δηλαδή πρόκειται για μία μεγάλη παραλία, με μία θάλασσα κατάλληλη και για νέους κολυμβητές και οικογένειες με μικρά παιδιά, η παραλία αυτή κρύβει και κάποιες ακόμα εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, αν κινηθείτε προς τα ανατολικά της, θα βρείτε μερικούς μικρούς κολπίσκους που θα σας βοηθήσουν να απομονωθείτε ακόμη περισσότερο.

Η παραλία της Χιώνας δεν διαθέτει ιδιαίτερες εγκαταστάσεις. Είναι μία… παρθένα ακόμα παραλία, στην οποία σκιά θα σου προσφέρουν κυρίως τα αλμυρίκια ή οι προσωρινές σκηνές ή/και τέντες που θα στήσεις γι’ αυτόν τον λόγο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα μπορέσετε να φάτε ή να πιείτε κάτι για να δροσιστείτε, σε περίπτωση που δεν έχετε οργανωθεί πριν να πάτε εκεί. Στην Χιώνα υπάρχουν κάποιες, λίγες βέβαια, παραδοσιακές ταβέρνες. Εκεί θα βρείτε να απολαύσετε και την φημισμένη “κακαβιά”.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ κοντά στην παραλία της Χιώνας βρίσκεται η παραλία του Κουρεμένου. Άλλη μία μεγάλη, αμμώδη παραλία, γνωστή κυρίως στους wind surfers, στους οποίους προσφέρει μεγάλες στιγμές απόλαυσης.

Κάπου εδώ όμως, ήρθε η ώρα να επιστρέψω στη βάση μου, παρότι στο μυαλό μου κυριαρχεί μία και μόνο φράση «LEAVE ME IN PARADISE«.

Καλά να περάσετε…

Σχολιάστε