Αξίζει να πας: Βαρσοβία (Warsaw)

στις

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, είναι σίγουρο ότι ετοιμάζεστε να αποκτήσετε μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ειδικά, αν προγραμματίσετε το ταξίδι σας για την περίοδο των Διακοπών των Χριστουγέννων, θα απολαύσετε ακόμα περισσότερο τη διαμονή σας εκεί.

Μπορεί τα ταξιδιωτικά πρακτορεία συνήθως να προτείνουν άλλες πόλεις της Πολωνίας, όπως την δικαίως αγαπημένη τους Κρακοβία (Krakow) και το εξίσου ενδιαφέρον Γκντανσκ (Gdańsk), όμως είμαι έτοιμη να σας αλλάξω τα δεδομένα και να σας πω ότι ίσως τελικά η Βαρσοβία να είναι η πιο όμορφη πόλη της Πολωνίας!? Μένοντας στην εντύπωση που μου άφηναν για χρόνια τα προωθητικά έντυπα των πρακτορείων, στα οποία συνήθως η φωτογραφία της πόλης απεικόνιζε τέσσερα κτίρια στη σειρά, σε ανοικτούς παλ χρωματισμούς, ήμουν σίγουρη ότι δεν θα χάσω τίποτα, αν δεν επισκεφτώ ποτέ την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε να πρέπει να κάνω μία σύντομη στάση σ’ αυτήν, μετά το τέλος του ταξιδιού μου στο Βρότσλαβ (Wroclaw, υπάρχει σχετικό άρθρο) και να την γνωρίσω από κοντά.

Παλιά Πόλη

Οι εντυπώσεις μου; Οι καλύτερες! Η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι μία όμορφη πόλη που συνδυάζει τα μπαρόκ κτίρια με τα νεοκλασικά και τους σύγχρονους ουρανοξύστες. Παραδοσιακό και σύγχρονο μαζί ή αλλιώς «Καλώς ήρθατε στην Σοσιαλιστική Δύση«, όπως σκέφτηκα όταν βγήκα απ’ τον κεντρικό σταθμό του μετρό και διαπίστωσα ότι – όχι ένας αλλά – πλήθος ουρανοξυστών με «περικύκλωνε»!

Η Βαρσοβία είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και διάφορες δραστηριότητες για τους επισκέπτες. Μία πόλη ρομαντική, ενδιαφέρουσα, χριστουγεννιάτικη, αγαπητή στους φίλους των γαστρονομικών απολαύσεων, αλλά ταυτόχρονα και ένα μέρος ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν την ηρεμία με την νυχτερινή διασκέδαση! Μία πόλη δηλαδή, για όλους!

Ας μελετήσουμε λοιπόν μερικές προτάσεις για το μελλοντικό ταξίδι σας:

Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης (Palace of Culture and Science – Pałac Kultury i Nauki)

Το Παλάτι του Πολιτισμού και των Επιστημών (Pałac Kultury i Nauki) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στην καρδιά της Βαρσοβίας. Με ύψος 237 μέτρων είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο τόσο στη Βαρσοβία όσο σε ολόκληρη την χώρα, μετά το Varso (Varso Tower). Είναι επίσης το 6ο ψηλότερο κτίριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κτίριο περιλαμβάνει πολλές εγκαταστάσεις όπως θέατρα, μουσεία, εκθεσιακούς χώρους και αίθουσες συνεδριάσεων. Διαθέτει επίσης ένα πανοραμικό παρατηρητήριο (Viewing Terrace) στον 30ο όροφο, η οποία είναι καθημερινά ανοικτή, αρκεί να έχετε υπομονή για να περιμένετε στην ουρά για εισιτήριο και για να πάρετε το ασανσέρ που θα ανεβάσει στον υψηλότερο όροφο του κτιρίου για να απολαύσετε την υπέροχη θέα.

Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης (Palace of Culture and Science )

Σημ. την περίοδο που γράφετε αυτό το άρθρο είναι ανοικτή η πρόσβαση στην ταράτσα από τις 10.00-18.00. Μην ξεχνάτε πριν το ταξίδι σας, να ελέγχετε τις πληροφορίες που έχετε μέχρι εκείνη τη στιγμή, γιατί δεν αποκλείεται να γίνει αλλαγή στο πρόγραμμα επισκέψεων.

Μνημείο του Πρίγκιπα Γιούζεφ Πονιατόφσκι & Προεδρικό Μέγαρο (Monument of Józef Poniatowski & Presidential Palace)

Το μνημείο είναι αφιερωμένο στον Πρίγκιπα Józef Poniatowski, έναν ένοπλο ηγέτη και στρατηγό που υπηρέτησε στον πολωνικό στρατό, ο οποίος έγινε Στρατάρχης της Γαλλικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο Δανό γλύπτη Bertel Thorvaldsen και κατασκευάστηκε το 1829. Η κεντρική σκηνή του μνημείου περιλαμβάνει ένα άγαλμα του Πρίγκιπα Poniatowski πάνω σε ένα άλογο, που αναδεικνύεται ως ένα εντυπωσιακό κομμάτι τέχνης.

Μνημείο του Πρίγκιπα Γιούζεφ Πονιατόφσκι & Προεδρικό Μέγαρο

Βρίσκεται στην πλατεία μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο της Βαρσοβίας. Το Προεδρικό Μέγαρο της Βαρσοβίας, γνωστό ως «Pałac Prezydencki,» είναι η επίσημη κατοικία του Πολωνού Προεδρεύοντος και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και, όπως φαίνεται και από την παραπάνω φωτογραφία, πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό κτίριο. Το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και ανακατασκευάστηκε αργότερα.

Παλιά Πόλη (Old Town)

Η «Παλιά πόλη» της Βαρσοβίας αναφέρεται στην ιστορική και παραδοσιακή καρδιά του κέντρου της πολωνικής πρωτεύουσας, γνωστή ως «Stare Miasto» στα πολωνικά, η οποία έχει μια πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Η καρδιά της περιοχής είναι η Αγορά της Παλιάς Πόλης (πολων: Rynek Starego Miasta w Warszawie) και είναι πλούσια σε εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια της, τα χρωματιστά κτίρια και την γενική ατμόσφαιρα μεσαιωνικού χαρακτήρα. Η παλιά πόλη έπαθε σοβαρές καταστροφές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ανακατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο με μεγάλη προσοχή στη διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα της. Ως αποτέλεσμα, η παλιά πόλη της Βαρσοβίας αποτελεί σήμερα μέρος του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Κληρονομήματος της UNESCO.

Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας (The Royal Castle in Warsaw – MUSEUM)

Το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας (πολωνικάZamek Królewski w Warszawie) είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια στην πόλη. Βρίσκεται στην Πλατεία του Κάστρου (Plac Zamkowy), στην είσοδο της Παλιάς Πόλης. Το Κάστρο αυτό χτίστηκε αρχικά τον 13ο αιώνα, ως οχυρό, και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα βασιλικό κάστρο. Και αυτό υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ανακατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο. Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο και περιλαμβάνει εκθέσεις που αντικατοπτρίζουν την ιστορία της Πολωνίας και της Βαρσοβίας. Το κτίριο είναι επίσης γνωστό για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και τον όμορφο περιβάλλοντα χώρο του, καθιστώντας το ένα από τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στη Βαρσοβία.

Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας (The Royal Castle in Warsaw)

Ναός του Τίμιου Σταυρού (Basilica of the Holy Cross)

Πλατεία Piłsudski (Piłsudski Square)

Η Πλατεία Piłsudski (Plac Piłsudskiego) είναι μια πλατεία στο κέντρο της Βαρσοβίας, ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους χώρους της Βαρσοβίας βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και φιλοξενούνται εθνικές τελετουργικές εκδηλώσεις. Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον Józef Piłsudski – ηγέτης της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ των Παγκοσμίων Πολέμων. Το 2003 χτίστηκε στην βόρεια πλευρά της πλατείας το Μητροπολιτικό Κτίριο Norman Foster. Στην πλατεία επίσης βρίσκεται και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Raffles Europejski Warsaw (Raffles Europejski Warszawa).

Μουσείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας – Muzeum Powstania Warszawskiego

Το Μουσείο Εξέγερσης της Βαρσοβίας, είναι μουσείο αφιερωμένο στην Εξέγερση της Βαρσοβίας ενάντια στους Ναζί, το 1944 και περιλαμβάνει εκατοντάδες εκθέματα, όπλα, ντοκουμέντα, μαρτυρίες, μέχρι και ερωτικά γράμματα.

Παλάτι της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών – Staszic Palace

Το Παλάτι Staszic, γνωστό και ως Παλάτι της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών (Pałac Staszica ή Pałac Polskiej Akademii Nauk), είναι ένα ιστορικό, νεοκλασικού στυλ κτίριο, στο κέντρο της Βαρσοβίας, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Στο πέρασμα των χρόνων εξυπηρέτησε διάφορους σκοπούς. Επί του παρόντος, στεγάζει την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, η οποία είναι το κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα στην Πολωνία. Μπροστά από το κτίριο των Επιστημών βρίσκεται το μνημείο του Πολωνού Μαθηματικού και Αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου (πολων: Mikołaj Kopernik), ο οποίος διατύπωσε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του σύμπαντος, τοποθετώντας στο κέντρο του τον Ήλιο και όχι τη Γη.

Άλλα ενδιαφέροντα κτίρια στην περιοχή των Πανεπιστημίων και των Ανακτόρων:

  • Παλάτι Ουρούσκι (Pałac Uruskich): Το Παλάτι Ουρούσκι είναι ιστορικό κτίριο που βρίσκεται στην Βαρσοβία. Επί του παρόντος, το παλάτι στεγάζει τη Σχολή Γεωγραφίας και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας
  • Ανάκτορο Tyszkiewicz (Tyszkiewicz Palace – πολων: Pałac Tyszkiewiczów w Warszawie): To Ανάκτορο Tyszkiewicz είναι ένα παλάτι που έχει χτιστεί κατά μήκος του δρόμου και όχι, όπως τα περισσότερα ανάκτορα της Βαρσοβίας, έξω από το δρόμο, βαθύτερα μέσα στο κτήμα. Το παλάτι έχει δύο εξίσου συναρπαστικές προσόψεις. Η πρώτη, με την κύρια είσοδο που βλέπει προς τη Δύση, χαρακτηρίζεται από ένα μπαλκόνι με τέσσερις Άτλαντες. Επί του παρόντος, το κτίριο περιλαμβάνει, εκτός από το Μουσείο του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, το Ινστιτούτο Μουσικολογίας, το Κέντρο Πολωνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για Αλλοδαπούς «Polonicum» και το Ερευνητικό Κέντρο της Αρχαιότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας (Uniwersytet Warszawski – University of Warsaw): Το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας (πολων: Uniwersytet Warszawski) είναι ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο στη Βαρσοβία. Ιδρύθηκε το 1816 και είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Προσφέρει 37 διαφορετικούς τομείς σπουδών και 100 διαφορετικές ειδικότητες.

Ουρανοξύστες – Skyscrapers

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να απολαύσετε την επιβλητική εικόνα μερικών ακόμα ουρανοξυστών που βρίσκονται στην πόλη της Βαρσοβίας, εκτός από το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης (Palace of Culture and Science – Pałac Kultury i Nauki), που το είδαμε ήδη ξεχωριστά.

Κυκλοφορία

Η Βαρσοβία έχει αποτελεσματικό σύστημα μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, του τραμ, των λεωφορείων και του τρένου (Polish trains), για μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών πόλεων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα αυτά για να περιηγηθείτε εύκολα στην πόλη, αν κουραστήκατε από το περπάτημα! Παρά το κρύο, το οποίο παραδόξως είναι υποφερτό, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν και τα ποδήλατά τους, ακόμη και τον χειμώνα!

Αγορές και Διασκέδαση

Η πρωτεύουσα της Πολωνίας διαθέτει μια ευρεία γκάμα αγορών και εμπορικών περιοχών για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς αγορές στη Βαρσοβία είναι οι παρακάτω:

  • Constitution Square (Plac Konstytucji): Πλατεία είναι γνωστή για τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ και τα εστιατόρια. Επιπλέον είναι και δημοφιλής προορισμός για νυχτερινή ζωή.
  • Nowy Świat Street (Nowy Świat): Ο Nowy Świat είναι ένας δρόμος γεμάτος με μπουτίκ, καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια. Είναι μια από τις πιο γραφικές και κομψές περιοχές της πόλης.
  • Westfield Arkadia: Εάν προτιμάτε τα εμπορικά κέντρα, το Arkadia Mall είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη με μια ευρεία επιλογή καταστημάτων, εστιατορίων και ψυχαγωγίας.
  • Hala Mirowska Marker: Η αγορά Hala Mirowska βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, και το κτίριο της έχει έναν χαρακτηριστικό ρετρό χαρακτήρα. Η αγορά Mirowska συνήθως λειτουργεί καθημερινά και προσφέρει ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρια, τυροκομικά προϊόντα, αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους ντόπιους κατοίκους που ψάχνουν υψηλής ποιότητας, φρέσκα και οικονομικά προϊόντα. Γιατί όχι λοιπόν και για έναν ταξιδιώτη που αναζητά οικονομικές λύσεις σίτισης, για όσο παραμείνει στην πόλη;

Νυχτερινή Ζωή

Η Βαρσοβία έχει ζωντανή νυχτερινή ζωή με μπαρ, κλαμπ και καφετέριες. Αν θέλετε να διασκεδάσετε, ελέγξτε τη περιοχή των party στις οδούς Parkingowa, Nowogrodzka και Mazowiecka. Αν θέλετε να δείτε τον ορίζοντα της πόλης από τον τελευταίο όροφο, κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν κλαμπ με την πανοραμική θέα που ονειρεύεστε. Εν ολίγοις, αρκετά μέρη σας περιμένουν, όπως τα δημοφιλή κλαμπ στην κυκλική πλατεία και κυκλικό κόμβο Plac Zbawiciela ή, αν το ταξίδι σας πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, τα bar και τα clubs δίπλα στον ποταμό Βιστούλα (Vistoula River).

Φαγητό

Μην ξεχάσετε να δοκιμάστε την πολωνική κουζίνα και ειδικά τα πιερόγκι, τις σούπες,τα ζύμα και τα παραδοσιακά πιάτα.

Πιερόγκι Pierozki

Πάρκα και πράσινο

Ευκαιρία να ανακαλύψετε το Πάρκο Γουαζιένκι, ή Πάρκο των Βασιλικών Λουτρών (πολων: Park Łazienkowski, Łazienki Królewskie), έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου στη Βαρσοβία, ιδανικό για περπάτημα και χαλάρωση.

Θέατρα

Για τους φίλους της Τέχνης του Θεάτρου υπάρχουν και οι κατάλληλοι χώροι. Εκτός από το Εθνικό Θέατρο και την Όπερα της Βαρσοβίας υπάρχουν και αρκετοί άλλοι χώροι για να απολαύσετε θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο κλπ. Κάποιες από τις σκηνές της πόλης βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Χριστούγεννα στην Βαρσοβία

Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα μία όμορφη εποχή για να επισκεφθείτε την Βαρσοβία, καθώς η πόλη φωτίζεται με χριστουγεννιάτικα φώτα και αναπαραστάσεις πάνω σε σημαντικά κτίρια της πόλης και γενικότερα παρουσιάζει μια πολύ γιορτινή ατμόσφαιρα.

Για να δούμε μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων:

Βόλτα στην πόλη και Χριστουγεννιάτικες Αγορές

Επισκεφτείτε τις χριστουγεννιάτικες αγορές στην Παλιά Πόλη και τον περίγυρό της. Θα βρείτε εκεί χειροποίητα δώρα, παραδοσιακά λιχουδιές και χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις.

Χριστουγεννιάτικη Αγορά

Μουσεία και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Ελέγξτε το πρόγραμμα των μουσείων για ειδικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Κάποια μουσεία διοργανώνουν ειδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Παγοδρόμια

Αν τα Χριστούγεννα πέσουν σε κρύο κλίμα, προσπαθήστε να βρείτε το παγοδρόμιο που συνήθως στήνεται κατά τη διάρκεια των εορτών. Είναι μια όμορφη ευκαιρία για διασκέδαση με την οικογένεια ή τους φίλους.

Χριστουγεννιάτικες Παραστάσεις

Τέλος, εάν είστε λάτρης των τεχνών, αναζητήστε χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, όπως μιούζικαλ, χορευτικά θέατρα ή χριστουγεννιάτικες συναυλίες.

Η Βαρσοβία, γνωστή για την ομορφιά της και τον ξεχωριστό της χαρακτήρα, τα Χριστούγεννα προσθέτει στην γοητεία της έναν επιπλέον μαγικό αέρα. Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να μπει στο Χριστουγεννιάτικο πλάνο σας; Άλλωστε είναι ένας προορισμός που δεν απέχει πολύ από την Αθήνα (λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα με το αεροπλάνο) και, αν έπρεπε να δημιουργήσουμε μία λίστα με τους οικονομικούς ή σχετικά οικονομικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, σίγουρα είχε μία θέση σ’αυτήν!

Ώρα για ταξίδι λοιπόν και… καλά να περάσετε!

Σχολιάστε