Αξίζει να πας: Χανιά (Chania)

στις

«Αν αξίζει λέει» θα έλεγαν οι περισσότεροι που έχουν επισκεφτεί έστω και μία φορά μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας, τα Χανιά. Αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενώ πάντα εντυπωσιάζουν με τον συνδυασμό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ιστορίας, φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού.

Τα Χανιά είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, με περισσότερους από 100.000 κατοίκους. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση περίπου 2 ωρών από το Ηράκλειο. Παρά την χρονική απόσταση, η πρόσβαση στην πόλη και από τις άλλες τρεις (3) πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος) είναι αρκετά εύκολη, μέσω του βόρειου οδικού άξονα (ΒΟΑΚ), ενώ ο ταξιδιώτης εκτός Κρήτης έχει την δυνατότητα να φτάσει σ’ αυτήν ακτοπλοϊκώς, αλλά και αεροπορικώς, αφού διαθέτει και το δικό της αεροδρόμιο (Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων Ιωάννης Δασκαλογιάννης), στο οποίο πραγματοποιούνται καθημερινά πλήθος πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού). Δικαίως είναι ένας από τους πιο δημοφιλής ελληνικούς προορισμούς, αφού διαθέτει πολύ μεγάλο πλήθος, αξιόλογων τουριστικών παροχών και αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο όμορφους.

Νεαρές τουρίστριες απολαμβάνουν το γραφικό ενετικό λιμάνι

Εκτός όμως από τον μεγάλο όγκο εσωτερικού τουρισμού που υποδέχεται η πόλη και ο ομώνυμος νομός, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πάρα πολλοί είναι και οι επισκέπτες που καταφθάνουν σε αυτήν από όλα τα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα. Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε τόση ομορφιά άλλωστε; Μία ρομαντική βόλτα στο Ενετικό λιμάνι, με τον Φάρο απέναντι να δεσπόζει αγέρωχος, δημιουργώντας ένα ρομαντικό σκηνικό, ειδικά όσο βραδιάζει, είναι ένα από τα μέρη της πόλης που πολλοί επισκέπτες έχουν δει σε μία καρτ ποστάλ και θα ήθελαν να δουν και ζωντανά, έστω μία φορά στη ζωή τους!

Όλη όμως η Παλιά Πόλη είναι μία από τις πιο γραφικές περιοχές στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βρίσκεται τοποθετημένη στη δυτική παράκτια πλευρά των Χανίων και είναι γνωστή για την παραδοσιακή βενετσιάνικη και οθωμανική αρχιτεκτονική των κτιρίων της, καθώς και τα στενά σοκάκια που την διασχίζουν.

@angelikistk

Chania Old Town part II 🇬🇷 #κρήτη #Chania #oldtown #chaniaoldtown #part2 #χανια #χανιά #greeksummer #crete #greece #viral #fyp #foryou #trend #αξίζει_να_πας #downtimetraveler #downtimegr 🌍 downtimetraveller.com 🎥📸 Tik Tok & Instagram: angelikistk 🌍🎥 Subscribe YouTube channel: Down Time Traveller ✅Like/Follow FB page: Down Time Traveller

♬ Theme from «A Summer Place» – Percy Faith And His Orchestra

Πιο αναλυτικά λοιπόν, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης των Χανίων, τα οποία αξίζει να επισκεφτεί κάποιος, είναι τα εξής:

  • Βενετσιάνικο Λιμάνι ή Ενετικό Λιμάνι: Το λιμάνι είναι το κέντρο της παλιάς πόλης και διαθέτει μία πανέμορφη ατμόσφαιρα. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του λιμανιού, να απολαύσετε τη θέα στη θάλασσα και τα βενετσιάνικα και οθωμανικά κτίρια που το περιβάλλουν.

  • Φάρος: Ο αιγυπτιακός φάρος των Χανίων είναι ένα εμβληματικό σύμβολο για την πόλη και σίγουρα το πιο αναγνωρίσιμο και φωτογραφισμένο, μαζί με το ενετικό λιμάνι. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να περπατήσουν για να φτάσουν σε αυτόν, με σκοπό να απολαύσουν την εκπληκτική θέα του παλιού λιμανιού. Μην αμελήσετε και μία βόλτα στο παλιό λιμάνι, στο τελείωμα της ημέρας, όταν αυτός αρχίζει να φωτίζεται με ένα ζεστό, κόκκινο χρώμα.
  • Μεγάλο Αρσενάλι: Το Αρσενάλι είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που παρουσιάζει την πρώην ναυπηγική βάση των Βενετών. Σήμερα, στον χώρο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ αποτελεί ένα από τα κτίρια που η αρχιτεκτονική του συγκινεί τους μελετητές της αρχιτεκτονικής ιστορίας.
  • Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας: Αυτό το μουσείο προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εικόνα της ναυτικής ιστορίας της περιοχής με μοντέλα πλοίων, ναυτικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα.
  • Το Νεώριο Μόρο ή πιο γνωστό ως Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων: ένα εντυπωσιακό κτίριο που στεγάζει τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανιών, ενώ έξω από αυτόν μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, απολαμβάνοντας την πανέμορφη θέα προς τον Φάρο των Χανίων.
  • Το Γυαλί Τζαμί: το πανέμορφο αυτό κτίριο, δείγμα ισλαμικής τέχνης που βρίσκεται σε περίοπτο σημείο στο ενετικό λιμάνι, σήμερα αποτελεί χώρο εκθέσεων.
Γυαλί Τζαμί ή Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν

  • Μεντρεσές: Η περιοχή των Μεντρεσών είναι γνωστή για τις πέτρινες αρχιτεκτονικές της, τα σοκάκια και την ατμόσφαιρα που προσφέρει για χαλάρωση και βόλτα.
  • Πλατεία Σιντριβανιού (το Σαντριβάνι): το λευκό σιντριβάνι βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, δίπλα στην πολυσύχναστη προκυμαία, και είναι σχεδόν αδύνατο να μην το δείτε.
Πλατεία Σιντριβανιού ή το Σαντριβάνι
  • Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: η πολύ όμορφη, εσωτερικά και εξωτερικά, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης.

Η σύγχρονη πόλη, από την άλλη μεριά, μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες ενός επισκέπτη, γι’ αυτό και τα Χανιά θεωρούνται κατάλληλος προορισμός για κάθε ηλικία και τύπο ταξιδιωτών (π.χ. οικογένειες, παρέες, ζευγάρια). Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, δωμάτια όλων των ειδών και χώροι κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν πλήθος τουριστών, τόσο στη σύγχρονη όσο και στην παλιά πόλη.

Εκτός όμως από την ευχάριστη διαμονή, θα ευχαριστηθείτε σίγουρα και από το πολύ καλό φαγητό, που θα σας προσφέρουν εστιατόρια και ταβέρνες στην πόλη των Χανίων, στο παλιό λιμάνι, στην Νέα Χώρα, αλλά και στα γύρω χωριά και στους παραθαλάσσιους οικισμούς. Η κρητική κουζίνα άλλωστε είναι από τις αγαπημένες των ξένων τουριστών, κάτι που διαπιστώνεται συχνά και στις περισσότερες γαστρονομικές έρευνες που συμμετέχουν.

Δημοτικός κήπος. Στο βάθος διακρίνεται το καφέ
Ρολόι στον Δημοτικό Κήπο

Εκτός από τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης που ήδη αναφέρθηκαν, υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία στα Χανιά που σίγουρα θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον. Ένα από αυτά είναι και Κουμ – Καπί (σημ. Η πύλη της άμμου), ειδικά να κάνετε μία νυχτερινή βόλτα στην πόλη. Καφετέριες, μπαράκια, χώροι διασκέδασης είναι εκεί έτοιμα για να σας κάνουν να περάσετε καλά.

Μερικά ακόμα αξιόλογα μέρη που, αν έχετε χρόνο αξίζει να επισκεφτείτε, είναι: ο Δημοτικός κήπος, με το περίφημο ρολόι και το καφέ που θα πιείτε τον καφέ σας, γνωρίζοντας ότι στο ίδιο μέρος έχουν φιλοξενηθεί και μεγάλες προσωπικότητες της Κρήτης, τα Δικαστήρια, η Δημοτική Αγορά, η Χαλέπα που βρίσκεται η οικία/μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου και το Ακρωτήρι.
Ένα από τα σημεία που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι οι τάφοι των Βενιζέλων, οι οποίοι βρίσκονται στο δρόμο για το Ακρωτήρι και το Αεροδρόμιο. Ένα μαγευτικό σημείο λίγο έξω από την πόλη, που θα σας ανταμείψει για την επίσκεψή σας με μία πανοραμική θέα στα Χανιά. Η περιοχή πήρε αυτό το όνομα, λόγω των τάφων του Ελευθέρου Βενιζέλου, σημαντικός πρωθυπουργός της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, και του γιου του Σοφοκλή που βρίσκονται εκεί.

Μπορεί αυτό το άρθρο να είναι μία εξόρμηση στην πόλη των Χανίων, αλλά ποιός καλοκαιρινός επισκέπτης θα βρεθεί εκεί και δεν θα θελήσει να απολαύσει τις πραγματικά υπέροχες παραλίες που υπάρχουν στην γύρω περιοχή και τον νομό Χανίων γενικότερα; Μάλλον κανείς, γι’ αυτό ας κάνουμε ένα σύντομο, μικρό αφιέρωμα και στις πιο σημαντικές παραλίες όλης της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Μερικές λοιπόν από αυτές είναι:

  • ο παραδεισένιος Μπάλος και
  • το εξίσου μαγικό Ελαφονήσι,
  • η παραλία Κεδρόδασος
  • τα Φαλάσσαρνα, που έχουν ψηφιστεί ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης,
  • η παραλία Σεϊτάν Λιμάνια, στην οποία βέβαια πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κατάβασή σας και ίσως να είστε και λίγο επιφυλακτικοί για το αν πρέπει να πάτε αν έχετε παιδιά μαζί σας,
  • τα Γλυκά Νερά,
  • το Φραγκοκάστελο,
  • οι λιγότερο διάσημες παραλίες Μενιές και Ίλιγγας,
  • η ήρεμη παραλία της Σούγιας και
  • της Παλαιόχωρας,
  • ο «διάσημος» Σταυρός,
  • οι πανέμορφοι Άγιοι Απόστολοι,
  • Το Λουτράκι,
  • Το Μαράθι,
  • η παραλία των γραφικών Σφακίων και
  • το ξεχασμένο από τον κόσμο πανέμορφο Λουτρό, ένας παράδεισος ηρεμίας.

Μία πιο εύκολη και οργανωμένη λύση για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και νέους και μεγαλύτερους που επιζητούν ένταση και μουσική κατά την παραμονή τους στην θάλασσα, προσφέρουν οι παραλίες κατά μήκος της περιοχής της Αγίας Μαρίνας που βρίσκονται και πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων.

Αυτές και τόσες άλλες, που αν συνεχίσω μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ αυτό το άρθρο, είναι μερικές από αυτές που αξίζει να αναζητήσετε και να επισκεφτείτε. Πολλοί επισκέπτες της Κρήτης άλλωστε, γνωρίζοντας πια τον ατελείωτο αριθμό επιλογών που προσφέρει και προκειμένου να εξερευνήσουν σε βάθος το νησί, το επισκέπτονται πάνω από μία φορές, επιλέγοντας κάθε φορά να εξερευνήσουν διαφορετικό νομό ή περιοχή.

Μπορεί η γεωγραφική τοποθέτηση της πόλης, στην άκρη σχεδόν του νησιού, κάποιες φορές να λειτουργεί ανασταλτικά στην πραγματοποίηση ενός ημερήσιου, κυρίως, ταξιδιού (κυρίως για τους κατοίκους των νομών Ηρακλείου-Λασιθίου), όμως, από την άλλη μεριά η ηρεμία που μπορεί να σου προσφέρει ένας καφές, αγναντεύοντας το Παλιό Λιμάνι και τον Φάρο, είναι ικανή να άρει όλα τα εμπόδια που προηγούμενα είχε βάλει το μυαλό, για να μην πραγματοποιηθεί αυτή η επιθυμία. Η ερώτηση λοιπόν κάποιες φορές είναι τόσο απλή:

– «Πάμε

και εξίσου απλή να είναι και η απάντηση:

– «Ναι, πάμε«

@angelikistk

#Sunset in #Chania 🎥 #greeksummer #crete #cretegreece #greece #χανιά #κρήτη #viral #fyp #foryou #trend #αξίζει_να_πας #downtimetraveler #downtimegr 🌍 Subscribe 🌍 Website: downtimetraveller.com YouTube channel: Doen time Traveller 🌍 Follow 🌍 Tik Tok & Instagram: angelikistk Facebook Page: Doen Time Traveller

♬ (It Goes Like) Nanana – Edit – Peggy Gou

Καλά να περάσετε!

Σχολιάστε